Sunday, 13 May 2012

Strawberry Cheese Cake recipe

Hello readers,
Somehow cooking is the best therapy ;')


Bahan-bahan A :


250gm biskut digestive ( boleh juga guna biskut merie )
150gm mentega ( dicairkan)


Bahan-bahan B :


500gm cream cheese tak kisah jenamaa apa pun tapi aku guna Philadelphia
300gm whipping cream juga tak kisah jenama apa tapi aku guna Paysan Breton
180gm gula kastor *aku guna gula biasa je 5 sudu besar ( boleh tambah atau kurangkan )
1 1/2 sudu besar gelatin halal *jenama Nur atau Halalgel
Air 100ml


Bahan-bahan C : 


3 sudu besar strawberry filling
1 1/2 gelatin halal
Secawan strawberry untuk hiasan
Air 100ml




Okay dah sedia semua bahan bahan tu kawan kawan. kalau dah jom kita ikuti kelas memasak bersama Kak Esah.
Adik adik, untuk bahan bahan A tu adik adik tumbuk tumbuk biskut digestive  sehingga halus. Jangan la ditumbuk dalam lesung tak muat la adik adik. Kalau macam kak esah nie, kak esah letak semua biskut dalam plastik yang bersih ye. Lepas tu guna la alu lesung untuk tumbuk tumbuk biskut tu sampai hancur. Korang faham ke tak nie ? ah lantak la. Dah siap dah semua tu, adik adik cairkan mentega tadi atas dapur ye lepas tu gaulkan bersama sama dengan biskut yang telah dihancurkan. Agak agak melekat semua biskut dan boleh dikepal kepal, masuk la ke dalam loyang korang. oh ye sebelum tu loyang tu, hendak la di letak kan spring foam agar kek tak melekat ke dasar loyang. Dah siap semua tu, masukkan loyang ke dalam peti sejuk sekurang kurang nya sejam.


Dah ke kek nie Kak esah ? Ohoiiii, belum lagi adik adik ye. Tu baru base nya. Amboi tak sabar korang ye. Dah jom buat kek nya. Kiranya part nie paling mencabar tahap petala ke tujuh la. Haha. Tersilap langkah, ke bakul sampah la kek adik adik ye noks. Mula mula adik adik hendaklah pukul whipping cream kira kira 3minit sehingga lembut, bukan pukul macam korang pukul adik adik korang tu tapi pukul menggunakan mixer. Dah lembut dah korang ketepikan dulu. Dalam bekas lain, adik adik pukul cream cheese sehingga lembut ( oh ye nak memudahkan urusan nie adik adik hendaklah letak kan cream cheese dan whipping cream nie diluar peti sejuk sekurang kurangnya sejam), dah agak agak lembut masuk kan gula tadi secara perlahan-lahan bak wanita melayu terakhir. Sambil sambil tu, boleh la korang masakkan gelatin tadi dengan menggunakan kaedah double boiler tapi ahkak guna kaedah masak memasak atas dapur gas je. Bila gelatin dah cair dah elok je rupa dia, korang masukkan gelatin tadi ke dalam adunan cream cheese tadi. Oh ye jangan lupa masukkan sekali whipping cream tu. Korang pukul bersama sama semua adunan tu tadi sehingga creamy. 


Masa nie kalau korang nak suruh kek tu rasa strawberry sikit sikit tak nak plain je rasa, boleh la masuk kan sedikit strawberry ke dalam adunan tu tadi. Lepas tu keluarkan base yang telah di sejuk kan di dalam peti sejuk dan tuang adunan ke dalam base tersebut. Masukkan ke dalam peti sejuk balik kira-kira 8-12 jam. Tapi aku jenis yang tak berapa sabar akan keluarkan bila baru mencecah 3jam. hikhik.


Taddaaaaa, kek dah siap. Tapi plain je nampak, putih pucat lesu dan tak bermaya je nampak kek nie. Oh waitttt, topping belum buat lagi la adik adik. Amboii muka dah tak sabar nak tambah sekilo dua lemak kan.


Untuk topping ahkak ambil strawberry filling masuk kan ke dalam mangkuk, lepas tu cair kan gelatin dan gelatin yang telah siap dicairkan terus dicurahkan ke dalam mangkuk yang mengandungi strawberry filling tu. Kacau kacau, lepas tu terus tuang ke atas kek korang, tuang separuh je tau. Ambil strawberry yang telah siap dipotong-potong hias lah atas kek tu depends pada kreativiti adik adik. Bagi ahkak yang tak berapa nak kreatif, hias bodoh bodoh je. Kek aku tak bodoh, hiasanya yang agak bodoh. Lepas dah hias boleh la dituang separuh lagi strawberry filling tu. Akhir sekali masukkan ke dalam peti sejuk dan tunggu hingga esok pagi baru boleh breakfast dengan Strawberry Cheescake, sangat datuk datuk ye noks. Hahaha.











Disebabkan aku selalu terkinja kinja kegembiraan bila siap buat sebiji kek, lantas aku selalu terlupa nak tangkap momen indah aku dengan kek yang dibuat atas titik peluh sendiri. Kuikui. Rupa kek aku lebih kurang macam nie la, kan aku dah kata korang boleh decorate macam macam atas tu. Nak tulis ke nak apa ke lantak la. Dah la ahkak nak tidur la, esok kerja ye noks. Goodnight.




p/s : aku saja je upload gambar macam nie. nak kasi korang lapar. Padan muka. Haha. Nanti aku buat aku upload ye. janji ;P

8 comments:

  1. saya suka kek. saya suka strawberry.
    tapi saya tak suka kek strawberry. hiihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah ? kenapa ain kenapa ? heaven tau bila masuk dalam mulut. nyummy nyummy

      Delete
  2. Replies
    1. Cuba la azalia. Sangat sangat sedap. hehe

      Delete
  3. Replies
    1. Kannnnnn meh la ke rumah, boleh makan fie punya ;)

      Delete
  4. okay memang membuat air liur ena meleleh...huaaaaaaa..sedapnyew... nak try buat! minx copy resepi ek... I love baking!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amek je sayang. hehe. I love your blog, it's PINK

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...