Friday, 1 March 2013

Novel Thingy

Aku memang hantu novel, hantu sangatssss. Dulu waktu study rela abaikan buku pelajaran demi mentelaah novels yang tersusun indah. Tu pasal aku tak pandai sangat waktu belajar dulu nasib je baik cepat dapat kerja. keskes. Tapi sekarang aku dapat rasakan kualiti novel yang ada di market tak seperti kualiti novel novel terbitan dulu. Sekarang nie nak cari novel yang bagus bermutu hebat dan unggul kemain susah ibarat mencari gula dalam bekas garam. Camtu lah.




Antara ciri ciri novel Melayu sekarang yang memang aku baca dua tiga muka surat terus lempar ke bawah katil adalah jenis yang nama tak nak glamour lagi. Umur lebih kurang sebaya dengan aku, 24 tapi nama Tengku Marilyn Marcella binti Tengku Shamrein Asyraff. Hamboiiiiii. Tahun 1989 ke bawah tu ada ke orang letak anak nama kemain hebat. Kalau darah diraja tak kisah lah nie orang biasa biasa. Ceittt. Yang jenis mix blood nie pun buat aku hangin. Bapak dia ada mix Perancis and Jepun, mak dia Chinese Muslim plus Sharifah, moyang dia German dengan Arab. Umur 23 drive BMW X5,  kawan bagi upah ringgit Malaysia sejuta untuk langsaikan tugas pikat seorang lelaki. Kawan tu umur sebaya. Alamak memang aku rasa aku tengah terapung hidup di awan. Mampus lah kalau novel angan angan nak tinggi semua.

Memang aku tahu novel nie nak kisah indah indah tapi sepatutnya selitkan jugak realiti hidup kita. Hidup nie tak semua indah, tak ada atas seorang manusia tu perfect dari head to toes. Tak ada. Dia cantik, pandai, kaya, budi bahasa tinggi, mata kelabu, hidung mancung, kulit bersih. Khayal je lebih penulis macam nie. Belajar main main tapi still dapat four flats every semester. Akhir sekali aku ambil novel tu buang dalam tong sampah, menyampah ah baca. Menyampah gila gila. Tapi nak cakap semua penulis macam tu tak kena lah, ada jugak penulis yang aku masih setia nak baca karya diorang sampai sekarang. Ibarat kata kalau dia publish novel baru terkinja aku pergi beli.

Itu yang buat lately since 3,4 tahun nie aku mula kumpul english novel. Lagi kena dengan cara aku. Tepat dengan realiti hidup, mentang heroin semua nak perfect. English novel tak. Heroin pun masih ada flaws.

36 comments:

  1. comel nye kucing tu..hehe :)

    ReplyDelete
  2. hihihi pinjam je novel ni.. selalu bca novel yg diadatasi tu.. hihi novel english x kot sbb x pndai english n ley tidoooo law bukakkkk nggeeeeee :P

    ReplyDelete
  3. Kuat berangan betul penulis tu.. Dengan kita-kita sekali berangan.. Huu.. Tak suka novel yang macam tu, propa semata-mata.. Hahaha

    ReplyDelete
  4. setujuuu. rin, kalau novel melayu, sgtt gemar ngn novel by hlovate. bestt! highly recommended. klu bi plak, suka novel sophie. hehe =)

    ReplyDelete
  5. drama pun sama.... umah nak mewah2 je, keta besar2,, ish

    ReplyDelete
  6. betol!! dosebablm movel nie la ramai sgt yg taksub dgn kehidupan yg xmungkin blaku..

    p/s br1m nk gune bli novel lah ;p

    ReplyDelete
  7. tula, kita cari novel sekarang,semua nak hottt lebih je nama tu kan. novel dlu2 lg power.tapi tak semua novel sekarang yang macam tu. ada jugak yang ok ok kan. btw,ada jugak trend novel yang kawen paksa. tu cerita novel dlu punya kan.sekarang dah naik jemu baca novel yang macam tu.baca sinopsis pun dah cukup.tak payah bazir duit beli novel camtu. tak best langsung. hihi

    ReplyDelete
  8. ena ni jenis tak layan novel melayu lak.. sebab ena ni suka cerita yang berfantasi.. cerita yg tak wujud kat dunia ni.. cam vampire apa semua tu.... hehe pelik ena ni, kawan2 kata ena ni jiwa kartun

    ReplyDelete
  9. nia dr duluuu..selalu tya penah ke wujud lelaki yg selalu mcm dlm novel?then ade org jwb. mmg xkn pnh wujud.sbb tu org buat novel.haha

    ReplyDelete
  10. hehehe....

    fifie, aku pun dah jarang baca novel. tukar genre lain bagus lagi :)

    mgkin aku da tua??

    ReplyDelete
  11. terlampau berSETUJUUUUUUUUUUUUUUUUU
    novel nak indah
    watak utama flawless nak mampos.
    sampai tak tergambar mcm mana.

    sbb tu skrg lya suka karya ramlee awang mursyid. novel dia selit kan bab agama skit. cara olah ayat tu boleh tarik nak baca.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. betul tu sis..setuju...kalau bab ending, dah boleh agak da..ending novel melayu lebih kurang sama

    ReplyDelete
  14. klo aku nk buat buku pasal pegalaman aku..ko nk beli tak? hehe

    ReplyDelete
  15. stop baca novel jiwang kak . meh beralih ke buku buku Fixi dan Lejen Press :>

    ReplyDelete
  16. Nerd kucing kamu ;)
    Ha novel melayu yg gaya lagu tu mmg sangat la melampaui imaginasi. lepas kamu letak lam tong sampah, minta terus humban tong tu ke lubuk buaya.

    ReplyDelete
  17. You really make it appear really easy with your presentation however I
    find this topic to be really something which I believe I would never understand.
    It sort of feels too complex and extremely broad for me.
    I'm taking a look ahead on your subsequent post, I'll attempt to get the hang of
    it!

    my blog :: homepage mit wordpress

    ReplyDelete
  18. novel ape yg fie baca tuh? ngarut giler r. Rasanya penulis tu yg syok nak jadi cam heroin citer tu, Sarah pun minat baca novel, tapi itu dulu. sekarang nie certain novel je sarah baca memandangkan kadang kala jalan cerita menampkkan angan-angan yg melampau. sarah suggestkan fie baca novel penulis mimie afinie kalau rasa nak baca novel melayu lah. novel dia best, macam real punya

    ReplyDelete
  19. Hahaha betul la kak. Sesetengah novel tu, nama watak mesti nak gah bukan main. Rupa paras mesti handsome dan lawa saja. Heh -_-
    Sejak 2, 3 tahun ni, dah mula baca novel english. Rasa lebih sofistikated. Ceh. Hahaha

    ReplyDelete
  20. Omg yes! Setuju sangat2!! Now Im more to English novels, same as u :D

    ReplyDelete
  21. xpernah bace novel... ehehehe
    sbb bace tajuk pon dh tau ending dia... hahahaa
    **berlagak jap xP

    ReplyDelete
  22. first tengok kucing yang cumil tu.. fifi da lame sangat tak bace novel.. novel sekarang cerite macam tak logik!~ hihi.. lagi suke bace kisah nabi skrg ni.. da stop beli novel..

    salam kenal dari fifi!~

    ReplyDelete
  23. Banyak novel pasal kahwin paksa lastly happy ending. mula mula baca memang best tapi bila dah banyak sangat novel camtu boring lak. huh >.<

    budakpeliksstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. setuju sangat dengan fifie. haha. xley nak tinggi lagi angan2 tu. hehe...

    saya suka novel thriller. mcm ramlee awang mursyid la. hehe..

    ReplyDelete
  25. :) indeed. Setuju 200 percent. :)

    ReplyDelete
  26. hmmm tentang nama tu ramai apa nama hebat-hebat.sebab tu la aku malas nak baca novel melayu.


    email aku alamat rumah kau weihh.

    ReplyDelete
  27. I have learn some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
    I surprise how a lot attempt you place to make this
    sort of wonderful informative website.

    My homepage wordpress themes deutsch

    ReplyDelete
  28. saya pun jadi menyampah dengan novel2 yang terlalu fantasi sampai tak masuk dek akal ni. mula masuk matrikulasi, saya dah berhenti baca novel. kalau baca pun ulang2 yang lama je. beli baru memang kirim sala la..=p
    sekarang lebih suka baca buku motivasi. lagi banyak manfaat kan. =)

    tumpang tanya, bila tarikh nak nikah? (^_^)

    ReplyDelete
  29. Hai fifie. Salam kenal dr nina ♥♥

    ReplyDelete
  30. hahaha..betul..betul..logik tu macam tak ada..melampau sgt berangan..

    ReplyDelete
  31. I dont read novels. langsung. :p

    ReplyDelete
  32. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee..
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  33. FD tak reti sangat baca novel omputeh ni.
    kalau komik omputeh tu boleh la, hehe :D

    ReplyDelete
  34. Fy pun lagi prefer baca Novel English. Tapi Novel urban kontemporari melayu,Fixi pun not bad.

    ReplyDelete
  35. malangnya ain ni ta minat novel. kui.

    ReplyDelete
  36. setuju giler2. dulu sy sker novel cinte tp skrg bace sinopsis je dah naik muak. sumer citer nk wat psl kawin pakse. terpakse kawin,benci pastu suke,laki kuat sgt usik bini,pastu gefren lakinya dtg kacau. bini lari,laki pujuk. hero n heroinnya usah ckpla. mcm ramai sgt je laki kaye,hensem n pompuan cantik umpame bidadari kat msia ni.balik2 citer yg sme. pompuan yg hidup susah dpt kawin ngan laki kaye.mmg angan2 semate. maafla ter emo lebih2 pulak tp da bosan sgt dgn novel2 skrg ni.last2 skrg aku dah beralih kat novel genre seram,aksi n lain2.aku suke karya ramlee awang murshid. citer die lain dr yg lain.die xde plak tulis citer kawin pakse tp laris je. nk bce pon excited. citer pon susah nk predict ending die.so aku hrp sgt para penulis kreatif di luar sne cari idea lain plak. bkt mnulis korg da ade,ape slhnye pikir citer lain slain kawin pakse. aku rse byk je jln citer yg lg mnarik dr kawin pakse ni.hehe..maaf lg skali andai ada yg terse.sekadar meluahkn rse.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...