Friday, 13 July 2012

bila bershopping online

Salam and hai readers,
Bagi korang la mana yang lagi best shopping online ke shopping di mall-mall macam biasa ? If someone asked me, I'd prefer to shop via online. Depends on the person la kan, ada yang suka shopping dekat mall pasal diorang boleh tengok dengan mata kepala sendiri benda tu atau mungkin boleh sentuh texture benda tu. Tapi pernah ke korang rasa tertipu dengan shopping online ? As in the qualities offer.

Sebab aku nie jenis yang suka shopping trough online so I have a lot of experiences regarding this matter. Pernah sekali tu aku order skirt labuh dan tertera dengan details skirt tu dia punya measurement sesuai untuk orang yang berketinggian 163cm dan ke atas. Jadi aku rasa, eh boleh la bel nie pasal dia punya labuh dah cun la dengan aku. Sampai-sampai je di tangan aku, tak payah cuba cuma perlu tengok je aku dah tahu yang skir tu senteng dengan aku. Cessss rasa panas wey. Rm70 melayang macam tu. Lepas tu memang aku dah tak beli apa-apa dengan kedai tu dan aku pun tak suggest kedai tu dekat member-member lain.

But I take it as for learning experience*kalau boleh dikatakan pengajaran la. Hewhew. Jadi nya lepas tu aku sedikit berhati-hati lah sewaktu membeli apa-apa pun melalui on9. Benda pertama yang aku perhati kan adalah testimonials, yesss terstimonials can be very useful when you're shopping via online. I've always read the testimonials how their customers commented on their service, on the qualities of the items, or maybe how the owner(s) treat their customers. Well I am fussy in term of purchasing items jadi harus lah aku membeli dari owner yang tak jemu-jemu nak layan customer dia bertanya. Kalau setakat, kita tanya dua, tiga kali dah malas nak menjawab. Maaf lah banyak lagi kedai lain kot*take note dear shopping online owners.

Bagi orang yang pertama kali baru nak cuba bershopping online nie, korang boleh mesej diorang punya previous customer. Tanya la macam mana diorang punya servis, menipu ke tidak. Takut jugak kan dah masuk kan duit, dah siap bagi slip payment tapi barang yang diorder tak kunjung tiba. Boleh menyebabkan darah tinggi ye. Toksah malu-malu la, bukan nya korang cuba buat sex harassment ke apa ke cuma tanya soalan macam eh macam mana kedai B punya servis eh. Takkan la diorang nak marah kot. 

Nie aku nak bagi suggestion satu kedai online yang aku selalu beli barang dengan diorang, harga a bit expensive dari kedai-kedai lain. Tapi worthy la, pasal kualiti barang-barang diorang memang A class dan servis pun bagus. Tanya la banyak-banyak pun diorang akan jawab. And I recently bought a maxi skirt from here.

14 comments:

  1. saya pun suke shopping on9. dulu lah. time ade duet. skg da pokai da jrang beli on9. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Sama la tie wey. Aku pun tak dok duit sangat, harap savings jelah. Hukhuk. Kesian nasib si penggangur begini lah.

      Delete
  2. ain tak pernah, dan tak berani shopping online. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la ain. Bestttt, tapi jaga2 boleh haunted dengan benda nie.Hehehe.

      Delete
  3. WEEEE
    blh jd gang online shopping
    nnti kite same same share eh. kt mane blogshop best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeeee. Boleh2. nanti share la blogshop mana best.
      Fie selalu membeli tapi time ada duit jelah.
      Maklumlah masih grapers kan. haha.

      Delete
  4. Setakat ni belum lagi shopping online sbb duit nak shopping semua mak yg pegang. kekeke =D InsyaAllah one day nak try gak.

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/day-night-in-village.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Biasa la budak sekolah kan. Hewhew. Nanti boleh try.

      Delete
  5. wah,fira tak prnah shopping online,thanks for the info:)

    jom ke blog fira ye?
    http://xiexiepinky.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fira should try. hehe. I'll dear :)

      Delete
  6. I never had enough with on9 shopping lah fie..hahaha. Ni pn tgh bersabar so that tak boros mcm sem lepas. Urghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la Indah, tu sekarang fie dah tak berapa nak visit blogshop. Tertakut terbeli. Haha.

      Delete
  7. saya pun suka shopping online jugak..selalu beli kat poplook dan zalora..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay kita dah ada minat yang sama. heee. Thank for following :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...