Thursday, 5 July 2012

Zaman dolu-dolu

Aku nie jenis kurang sikit nak up pasal entri makanan yang best best pasal aku tahu aku bambam. Karang tak pasal-pasal orang cakap, blogger nie selalu je up entri makanan tu yang badan dah semakin mukmuk. Hewhew. Tapi kali nie memang tak boleh nak ignore, harus a.k.a wajib dah aku tulis pasal benda nie. 


Minggu lepas ada la aku beli sejenis benda alah nie, okay bukan benda haram ye akak akak tapi benda nie adalah ubat ke jamu eh tapi nama nya Virgin Coconut Oil atau VCO. VCO nie aku cuba makan sebab nak reduce atau hilangkan terus masalah seduan aku. Dah habis merah merah dan berbintik-bintik muka nie*upset :( Dah dah, meh masuk bahagian isi pulak. Bila aku makan je gel VCO nie aku rasa macam eh eh macam pernah ku makan ini benda. Pikir pikir punya pikir, yelah rasa dia sama macam sagu. 


Korang kenal ke tak nie sagu ? Alah yang dalam benda alah kecik macam tiub tu kurus cekeding je, yang kalau makan sambil main lumba lari dengan kawan-kawan ada je nak tempah maut. Pasal tersedak sagu. Kalau korang tak kenal memang la tak fun hidup korang waktu bergelar manusia cute. 


Aku dah google pasal sagu tu, tapi tak keluar :( jadi nya tak boleh nak tunjuk dekat korang macam mana rupanya benda tu. Tapi yang penting dia best. Kenapa saya suka sagu, sebab dia best *erkk. motip ?


Benda lepas sagu yang aku selalu buat aku eksaited adalah jeng jeng jeng jatuh kepada cakelat udang. Yang nie kalau korang tak kenal memang argghh potong stim nak bercerita betul lah. Aku ingat lagi, waktu aku di Dungun ada kedai runcit sorang aunty nie jual cakelat nie. Memang harus la aku bawak rakan taulan pergi beli cakelat udang tu. Serius dah bertahun tak makan dan bila dah makan terus sentap. Alkisahnya pasal cakelat tu sangat sangat la sedappppp. Yang best pasal plastik luar dia transparent dan korang boleh letak kat lidah terus melting. Yang isi nya biasa biasa je, macam cakelat biasa lah takkan macam ked red velvet kot.





Yang nie pun satu hal, susah kemain nak jumpa pada waktu serba canggih nie. Apa kes eh ? Ke kilang dah close operation, pasal benda nie amat lah sedap. Aku panggil duit seposen, tapi kalau telan benda nie takde lah tercekik macam kau telan duit seposen betul tu. Yang nie jenis makanan bukan jenis duit-duitan. Kuikui. Aku suka pasal rasa dia yang masam masam manis, macam aku la. Kadang kadang masam tapi selalu nya manis. Hahaha.





Aku nie bila dah up entri pasal makanan memang ada nada-nada over la. Maap la ye kawan-kawan, janji yang nie last. Mempersembahkan popcorn yang paling murah di abad nie. Harga nya 20sen je sebungkus, mana mau cari maaa. Jangan nak tanya eh tu rasa apa eh. Nak je aku pelangkung, dah terpampang indah gambar durian dengan jagung mahu lah rasa pun durian dengan jagung. Yang nie feveret lah. Selalu petang-petang lepas bali mengaji quran, umi nak 20sen nak beli popcorn. Auuuu~ Maap la kalau khabar tak seindah rupa. Hewhew.





Aku dulu memang banyak makanan feveret, siap buat list waktu raya lagi. Haha. Tu pasal aku bambam. Memang agak kampung lah makanan aku pasal aku anak kampung, tiada pelajaran kuli kuli sahaja. Ops maap lah, termenyanyi disini *nampak sangat nak jadi retisss. Haha.








15 comments:

  1. awwwwww. you know what? i love it all!
    how i miss my childhood. :'(
    zaman skrg susah betul nak dapat benda macam ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah Ain. Susah amat, apasal eh ? ke kilang dah tak buat benda2 macam nie. Kesian kids sekarang, tak dapat rasa apa yang kita rasa dlu. Haha.

      Delete
  2. Replies
    1. Yesss sangat sedap. Btw, thank you.

      Delete
  3. kopok durian, suke nyer time kecik2 dulu.
    tp yg asam tuh tak berminat sngt la .


    1st time here. feel free to visit back

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tu memang best la. Tapi sekarang dah mahal kan.

      Thank you, will visit you later :)

      Delete
  4. Sekarang takda jumpa dah cokelat udang tu TT__TT

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/le-complain-day.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal, susah sangat nak jumpa cakelat tu. hehe.

      Delete
  5. Cekelat udang tu mmg dah ssh jmpa.
    tp yg deduit tu still ade kt giant or tesco.
    tp yg xbest nya rase die xsame cam dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ada eh dekat tesco atau giant? fie tak pernah jumpa. Sekarang nak jumpa yang best best susah kan.

      Delete
  6. dearest fie! ni menggoda prasaan btol post! taruk sgala jajan zaman dlu kala ni wat indah terliur je ha.hehe. yg mende bulat2 cm deduit tu br indah mkn aritu, stil got lah fie. kne cr kedai2 runcit kot, br jmpe. yg indah jmpe siap dlm bentuk 4 segi lagi. da maju gitu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Memang la ada, tp susah nak dapat. Kena menjelalajah segenap kedai kedai runcit lama baru jumpaaa. Heee

      Delete
  7. cekelat udang tu memang epik laa..susah gila nak jumpa sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn kesian budak2 sekarang tak dapat rasa makanan2 yang best lagi murah melampau~

      Delete
  8. 3 Studies PROVE Why Coconut Oil Kills Waist Fat.

    This means that you actually kill fat by consuming coconut fats (including coconut milk, coconut cream and coconut oil).

    These 3 researches from big medicinal magazines are sure to turn the traditional nutrition world upside down!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...