Friday, 15 February 2013

Mengumpat cara baru

Dicilok dari Instagram Dena Bharin




Aku percaya sekarang memang rata rata orang akan ada paling kurang satu akaun social networking, aku punya tiga kalau dikira dari facebook, blog dan instagram. Twitter tak ada, aku tak reti nak retweet nak follow memollow. Jakun sangat kan. Tapi sekarang ramai yang aku jumpa ramai yang jenis kalau hadapi masalah atau apa apa rasa tak puas hati, laju laju update status. Apesal eh?

Aku dulu pun macam tu lah, dulu aku cakap waktu tengah lap hingus. Sekarang dah tak berhingus lebih kurang senang cakap dah matang almaklum sekarang dah jadi remaja senja aku memang dah tak buat benda benda bodoh macam tu. Ada masalah sikit dengan boyfriend update status, hina boyfriend itu ini. Tapi bila berbaik haaa ambil lah puji bagai nak rak. Letak gambar mesra ibarat kau je yang ada boyfriend orang lain tak laku. Aku dulu pun pernah bodoh tapi seingatnya tak ada pulak lah aku buat macam tu.

Tapi kalau yang bergaduh dengan sesama keluarga acaner pulak tu. Let's say dengan adik beradik ke, dengan sedara mara, dengan sepupu ke atau paling teruk dengan parents sendiri. Terus kau update status mengeji lah mengutuk lah. Alahaiii pity you. Aku sejak dulu sampai sekarang, memang aku jaga sangat sangat benda macam nie. Kalau nak mengata pun nak update status mengeji orang pun sebolehnya biarlah orang tu tak ada hubungan darah dengan kita. Tapi sebaiknya tak payah terus pun lagi lagi lagi bagus. Ingat dosa di mengata di facebook pun Allah kira ye, jangan ingat yang potpetpotpet je Allah kira.

Bagi aku, some things we should keep to ourself only. Hadapi dengan cara baik, face to face. Kalau takut ke malas ke apa apa ke guna sms tak pun call direct to the person. Tak payah lah guna facebook, twitter, blog ke as medium. Seluruh dunia tahu. Tak malu ke orang baca status awak yang asyik tak puas hati je dengan orang. Adik aku yang form 1 pun dah tak update status macam tu.

20 comments:

  1. mantap entry ni! btol tu.. fiq klu tgk org update kt fb cmtu.. rasa cm..err.. perlu ker? tp xpewlah, mybe dia jdkn tmpt luahan kottttttt..huhu

    ReplyDelete
  2. eh baru perasan.. dh tukar header ae? nice.. tp fiq lg suka yg lama kottt.. gmbr header yg lama tu, sekali pndg cm Yuna.. huhu :)

    ReplyDelete
  3. emm, walau macam mana kita beriahu org tentang benda buruk seseorang tu, ia juga dikira mengumpat

    ReplyDelete
  4. tu la. dulu masa berhingus dan masih ada facebook, ish boleh tahan rajin luah kat situ. lepas kena tegur elok2, baru la tak buat. tak berfaedah luah dekat laman sosial

    ReplyDelete
  5. saya dah faham cik fifie... terima kasih atas nasihat ini...

    ReplyDelete
  6. aku penah la fie, bergaduh dengan sedara kat fb.

    last2 memang aku tak aktif lansung dengan benda alah tu.

    bagi aku laman sosial ni semua mengarut je..

    haha

    ReplyDelete
  7. pssttt... ada orang umur 40lebih still update tak puas hati about everything every 5minits.. haaaa its not only tak matang, mmg jenis patut balik ke gua orang tolol macam ni nih.
    pakai la teknology yang ada dengan sebaik mungkin kan.... Fb tu kan ada provide "message box", use it.
    makey gapo hari ni?

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum ... nak wat camna ... klu tegur nanti dia kata mcm la kita ni bagus sgt . So tgk jer la ...

    ReplyDelete
  9. saaangat lah setuju. org yg sllu kutuk mengutuk kt status nmpak sgt x matang kan =)

    ReplyDelete
  10. setuju fie.....semakin canggih dunia semakin teruk pulak...macam sume benda nak di ceritakan...dah tak ade privasi utk diri sendiri....:)

    ReplyDelete
  11. Yeszaaa stju sgt.. Plng chewi tgok cople ltak.pic.. Aoyooo cannot.go next month org lain plok peh tu tlis ayat ntah pa pe hahaa... Sama la kita teter tu basi je hahaha ada acc wat hiasa

    ReplyDelete
  12. so true fie,

    kdg kdg bila baca status dkt fb. sedih pun ada. masa gdh ngn bf, caci maki ape yg xkluar.
    masa dh baik.
    smua bunga

    ReplyDelete
  13. thanks for reminding me. actually haz pernh buat mcm ni wktu dl2. huwaa T.T

    ReplyDelete
  14. love that quote lah fie! mmg mcm xsdar yg kta actually buat cmtu indirectly ble up status..good reminder utk smua :)

    ReplyDelete
  15. dkt facebook slu kot org update psl gaduh dgn pakwelah , pakwe kena kebas lah . dam yg update benda mcm tu kebanyakannya budak sekolah lagi . dehek ? -.-

    ReplyDelete
  16. Sama la Fie. Tak reti guna twitter gak. Ada dah akaun twitter tu tapi haram tak reti nak guna. Hahaha! Setakat nak follow tu tau lah. Tp mmg takde follow org pun, sbbnya taktau nak update twitter tu camne? Sudahnya, twitter sepi tanpa bahasa :P

    Haaaa point laen2 dlm entry ni, mmg sgt2 setuju. Social network bukan untuk mengeji mengata. Setakat nak luah sket2 rasa sedih, marah tu boleh la. Kut. Tapi, bak kata status someone kat fb ni. Jgn sampai status kita tu meletakkan maruah diri kita standard alas kaki :D

    ReplyDelete
  17. benda ni biasanya jadi pada org yg baru nak up jer fie..budak2 yg muda2, yg baru nak naik..time tu akal pun pendek, cepat memberontak..pantang ada silap sikit, mmg kemain la tulis bukan2 kat fesbuk..hahaha

    ReplyDelete
  18. internet probs. hrp komen ni tak double mouble.

    betul. setuju sgt.. saya pon dah lama tak update status. silap ai bulan dah sebulan sekali aje. tu pon status ala ala fie cakap mula mula tu. kehkeh. nak tegur orang ni kdg2 xley direct tapi xtegur sakit ati, jadi kite buat stail macam fie sebut tu cuma jgnlah sampai macam nak berperang kan. haha..

    and kite sama macam fie, xreti tweet tweet ni. dan kite lagi dasat fie.. instagram pon xfaham. haha.. hulu sgt! =P

    ReplyDelete
  19. Are you looking for free Twitter Followers?
    Did you know you can get these AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FOR FREE by registering on Like 4 Like?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...