Tuesday, 5 February 2013

Wedding Dress Guide

Every bride wants to look gorgeous, beautiful, stunning, fabulous, bla bla bla on her wedding day. But mind you a bit mistake could bring disaster. The first thing that needs absolute attention is wedding dress put aside the dais hantaran and semua tu. And not all wedding dress in market or design are suitable for us, different shape of bodies for different styles of dress. So last night I was browsing searching for hantaran and I was thinking why don't I make a research about wedding dress which suit me best. Tak kisah lah dah hantar ke tailor pun. Huahua

And the conclusion I can make is by dividing into few tips here :

First you need to figure out what is your body type. There are few type which is pear, apple and hourglass. Haiii untung lah siapa yang badan hourglass tu, aku dah hourglass tapi kena kecik kan sikit bawah. Haha




Okay second the material. Do remember, you have to discuss with the tailor ( professional tailor is advised) about the dream wedding dress that you want like theme, color, material. Bincangkan betul betul till you get the design that suit you very well. Then the tailor will inform how many meters of material should be purchased and what kind of material should be bought. Songket or material keras are not advised for bride to be yang gempal atau besar

The most suitable design for bride yang chubby  is simple yet elegant. Do not go for wedding dress which has heavy beading, crowded, and meleret leret. Kurung moden is IN now and it will give the slimmer illusion to the wearer. Or you might think of having patching lace around the body like the picture below. 



copyright Dwen Raha facebook
While for petite bride to be you can go for empire waist dress. The flowing silhouette will make your body look longer and more slender. The cut fall right under the breast.

copyright Princessly.com

The material pattern also plays an important role most of the bride to be prefer plain pattern but if you loved printed material you should go for vertical print. It will give the bride slimmer, taller, and slender looks. If you're using lace material, you should choose vertical floral print atau pun corak bunga berkaki

The last one is the color of the material. Chubby brides are advised to choose bold colors or warna gelap. Bold color will distract people from looking to us to the dress. But by all means I love pastel and soft color like peach orange, soft pink and mint green. Aummmm.


Nampak tak hari nie Fifie tulis in English? Terkial kial wey, haaa banyakkan grammar mistakes. Sobbings.

p/ s: read more here


52 comments:

  1. segan bila dapat tau badan FD bentuk tu. tu pun kawan yg bgtau

    ReplyDelete
  2. sama fie..suka color pastel, lembut2.. lagi2 color soft pink + peach... auuuu..cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang fie tengah suka color peach tak tahu kenapa. huhu

      Delete
  3. kita suka gk kaler pastel...sllu org nak kawen dia diet hbs-habisan kan samapai dpt body yang diidamkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah sayang untuk hari bahagia sekali seumur hidup. heee

      Delete
  4. Great sharing... Semoga dipermudahkn segala urusan :)

    ReplyDelete
  5. aku HOURGLASS yey! ok tipu. aku pear tapi takde la pear sangat haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama sama. Aku ingat aku sorang je yang pear tapi rupa rupanya ramai.

      Delete
  6. laki bole komen tak? tgk girls jerk ramai..segan plak..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala fiq boleh je nanti fiq nak kahwin boleh share dengan bakal wife. Hehe

      Delete
  7. pilih baju pengantin kene bijak. kalau x nanti nampk pelik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Najihah, jangan over-do sudah. Kalau terlampau nak cantik jadi pelik selalunya. Hehe

      Delete
  8. setiap perempuan pasti mahukan sesuatu yg indah dihari bertuahnya...hmm,bilalah time annur ye...:I

    salam buat Fie,maaf lama mendiamkan diri...hati tgh sedey niii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah annur masa itu akan datang jangan bimbang, keep calm & looking for a right man. Huhu.

      Kenapa sedih annur? sabar ye, setiap dugaan tu Allah nak bagi pahala pada annur

      Delete
  9. thanks fie kongsi benda ni. saya berkenan dengan empire waist tu sebab nak nampak tinggi di hari perkahwinan nanti walaupun tak lah setinggi mana pun.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe nanti dani boleh cuba boleh buat empire cut dress tu, fie pun buat untuk akad nikah. hehe

      Delete
  10. Fie buat entribpsl ni Msti utk Fie jgak kan? Hehe..bride to be..weeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha Nia sambil menyelam minum air, share jugak dengan orang lain. hehe.

      Delete
  11. ena suka sungguh tengok gaun2 pengantin ni.. masa hala ke asasi uia pjena dlu, ada butik2 pengantin kiri kanan jalan, suka tengok... even seksi bajunya, tapi teringin ooo nk pkai.. cantik banget!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn fie rasa gegirl memang macam tu, fie pun sama. Kalau tengok gaun pengantin lawa lawa, haiii rasa nak cuba. lebih lebih yang macam gaun Cinderella

      Delete
  12. Ok lah tu.. zam pun teringin nak buat entri bahasa inggeris ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee boleh cuba Zam, dulu fie selalu jugak tulis dalam english tapi tak ramai yang suka. Tak cukup feeling lah kot. Huhu

      Delete
  13. mine is pear figure. huuu.. fie pun kan.. haritu ade komen kat blog ;) nanti bg tips baju ape sesuai utk pear yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Moss fie pun pear. Ramai nya girl yang pear ingatkan fie seorang. Kuikui

      Delete
  14. fie pakai pe pun tetap nampak cantik :)

    ReplyDelete
  15. pear..ramai btl yg bntuk pear ni..heheh

    ReplyDelete
  16. tak sabar tunggu baju perantin fie siap. jengjengjeng. hiks

    ReplyDelete
  17. hourglass !
    ahhhh agaknya zaman titew kawin nt baju jenis apa eh untuk kawin ?
    kak fieee tarikh kawinnyeee bile ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh untungnya ada hourglas macam Miranda Kerr okay.
      Bulan 6 dik, 22/6. heeee

      Delete
  18. mesti harga pon blh tahan nih... huhuu
    pasni post yg fie punye yep... hee
    hahahaa xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak shar, under rm1000. okay lah nak lawan retis tak mampu. hehe.
      After wedding fie boleh lah post yang fie punya. Hikhik

      Delete
  19. hana yg mana satu ek.huhu. hana xkisah disign apa pun janji calour tu putih, peach or pearl.
    tapi desgin pun main peranan gak ek. xpandai sangat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Hana sebab kadang kadang design tu macam tak sesuai dengan badan kita. Yelah nanti hari bahagia nak nampak cantik kan. heeee

      Delete
  20. An elastic strap wraps about a coil offering constant weight resistance all over the physical exercise motion.
    Take a look at my weblog :: 1 pound hand weights

    ReplyDelete
  21. wahhhh,lawa baju from dwen raha tuu. =)

    ReplyDelete
  22. trus rasa excited nk kawen kalo pk bab bab baju ni fie..haha..nasiblah indah xde lg perancangan nk wat majlis dlm masa terdekat ni, leh la cr idea idea dlu..fie mesti da planning abes kan? xsabar nk tgk baju fie nnt cmne..jgn lupa ajak indah! :D

    ReplyDelete
  23. kite tak tau lah kite ni bentuk apa. bulat semacam bentuk epal kot. hehee

    ReplyDelete
  24. Nak mengaku hourglass rasa macam perasan pulak. Takut Fifie muntah. Ahaha! Actually tak bape hourglass la. Lebih kurang cam papan plywood ye kut. Hehehe. Jeles nye update entry bahasa London. Tak kesah la grammar mistakes tu. Better than takde mistakes langsung sbb tak berbahasa London langsung. Means, tak try langsung la :P

    ReplyDelete
  25. saya tak tahu jenis apa. sobs. hourglass kot. eh? haha... tak tau lah.. nmpak mcam mistakes mcm ni boley jadi kat saya. =P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...