Monday, 26 November 2012

Wanita Hari Ini

Disaat ekonomi negara kian pesat membangun ditambah dengan pelbagai jenis teknologi yang memenuhi pasaran dunia, aku semakin faham semakin sedar bahawasanya amat susah untuk berjumpa dengan perempuan yang multifunction. Instead of their high level of education they can also do many things like sewing, designing, DIY, cooking, baking and the list goes on and on and on. Okay stop. Jaki sungguh sebenarnya tengok sepupu sepupu perempuan dan para wanita yang bukan sahaja berjaya jika diukur dari tahap pengajian malah mereka jugak punya bakat tersendiri. Ehem bak kata umi, bakat ini harus diasah harus dicungkil. Tak ada nya goyang kaki, pop bakat kau keluar.

Jadi setelah berfikir kemain lama, sejak dari diploma hingga lah dah habis degree nie tiap tiap kali tiba musim cuti semester mesti aku akan tanam impian nak belajar menjahit. Tapi impian hanya tinggal impian tak pernah nya boleh aku tuai impian tu, bila mata enak diulit mimpi badan enak berehat rehat tanpa melakukan apa apa, aku jadi malas nak buat impian menjadi kenyataan. Hukhuk. Tapi lepas dua tiga hari nie, sejak umi asyik membebel di telinga aku, aku tahu kali nie aku harus make the dream comes true. By hook or by crook. Umi membebel bukan apa, korang bayang lah nak jahit butang baju pun terkial kial 5 butang baju sejam baru siap. Haha. Biasalah budak baru belajar.  Takpe takpe, besok lepas settle problem gaji aku yang tak masuk masuk sebab akaun bank aku tak wujud aku nak pergi daftarkan diri di kelas menjahit dengan harga yuran 250myr siap pakej dapat 5pasang baju kurung. Murah gilosss. Harap harap cepat lah pandai aku ye, tak sabar nak design baju sendiri.

Peplums for my big day :) Both are custom made by umi, I love you umi 


Aku bukan apa sebenarnya teringin nak pandai jahit baju sendiri bila tengok upah sepasang baju kurung kadang kadang memang tak masuk akal. Kalau di kampung kampung boleh lah dapat dengan harga 20myr paling busuk tapi kalau dibandar boleh cecah seratus wey, tu belum masuk jahit manik lah, lace lah, kerawang lah, pipping lah. Yang tu harga lain pulak. Mahu tak nya sehelai baju kurung jadi 150myr belum masuk harga material. Cuba lah congak sendiri, kalau malas congak tekan calculator dekat handphone.

Dok terfikir fikir, kalau pandai jahit baju kurung sendiri pun dah kira okay sangat dah aku nie. Besar nanti
( bajet kecik lagi sebab belom kahwin) bila dah berumahtangga dah ada anak takkan lah bila anak aku bagitahu mummy nie tolong jahitkan name tag dekat baju sekolah saya, aku nak jawab maaf lah anak wey mummy kau nie reti upah dekat kedai je satu haram pun mummy tak tahu nak masukkan benang ke dalam jarum pun mummy fail. Malu wey malu. Jadi berkat kesungguhan dan keazaman yang jitu besok aku nak start belajar menjahit lah. Bukan umi tak boleh ajar tapi aku malas belajar dengan umi, dia garang. Karang dia marah marah aku, aku merajuk. Baju kemana, rajuk ke mana.

49 comments:

  1. indah pun tringin gak nk pandai jahit fie, leh wat skirt sendiri. jimat kot kalo just bli kain je, ni upah nk jahit je pun da satu hal. tapi indah tkot sgt ngn mesin jahit! haha..masa skolah dlu yg kh wat apron pun suh member yg watkan kalo bab nk guna mesin, kalo teruk sgt anta kedai tiap minggu ikut ape cikgu ajar kt sk..kalo bab sulam ke, tu mmg sgt rajin :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie nie kalau dikira dulu memang pandai menjahit, yang KH kena buat apron tu lepas tu kena buat baju kurung kedah sehelai memang fie buat lah. Haha. tapi bila dah lama tinggal terkial kial Indah oiii nak jahit butang pun dah tak reti. haha

      Delete
    2. at least la fie jahit jgak sndr dari Indah yg g anta kedai tiap minggu..haha..bleh sgt da tu fie nk menjahit, bakat terpendam gitu :D

      Delete
  2. big day? nak kawen? tunang? wah sonoknye .. :)

    mee sempat ambik krsus jgka pndek utk mnjahit .. kira dah ad sijil lah . tapi mcm skg neh tak guna pun kemahiran yg ad. mesin rosak punya pasai . spoil betul . rosak impian. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kan kemunculan update saya. hahaha.

      Alah mee suruh mak beli kan mesin jahit yang baru, bagitahu mak sebagai penaik semangat nak menjahit baju. haha. mana tahu lepas tu boleh dapat hasil dari menjahit kan.

      Delete
  3. mak nia pon membebel ms buat peplum tu fie..susah jugak kate nya..tapi demi anak2 dia..hehe big day ape nih?konvo ke?kwen ke tunang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua mak macam tu kan Nia, demi anak apa pun beres. hehe. Nanti lah fie bagi surprise ye. Hewhew

      Delete
  4. teringin gak nak p kursus2 ni tapi xda kekuatan.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh kenapa pulak macam tu hana ? Jom lah kita pergi sama sama.

      Delete
  5. dah lama tak menjahit rasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onie pandai menjahit ? Untung tau boleh buat duit. hehe

      Delete
  6. fie konvo dah dekat kan ? cepat la cepat la nak feeling konvo lagi ni. hahaha. nana tak minat sgt jahit2 baju ke ape tapi kalau jahit manik ke whoaaaa suke betul. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Jahit manik lagi susah lah nana, kena teliti mata pun kena tajam. Tu yang fie tak minat. Tapi tengok cousin fie dok jahit manik memang gigih lah dia.

      Delete
  7. wah.. comel lah header blog fie..huhhu..
    oh yer, fiq ada sepupu.. dulu dia tak minat menjahit, tapi masa kt kolej dia amik cos fesyen, skrg ni dah pandai wat baju... jeles plak tgk dia boleh design dan jahit baju sendiri... huhuhu.. salam kenal gak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe TQ cikgu Fiq. Senang lah kalau ada sepupu yang pandai design nie boleh tempah dengan dia lepas tu mintak upah murah. haha.

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. nanty dah kedai jahit boleh la bagi diskaun kat memembe blogger..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiii awak lambat lagi nak ada kedai nie. hehe. in shaa Allah

      Delete
    2. tumpang lalu~ nk jg discount~

      Delete
  10. nanti rin bleh tempah baju kat fifie.hihi.bg hrga murah punyaa ye! :D

    ReplyDelete
  11. hehe...t jahit bju melayu kt piko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abanggg oiiii lambat lagi saya pandai menjahit baju melayu, baju kurung pun masih belajar. hahah

      Delete
  12. Nak kawin dah ke fie? Hihi.

    Btw,fy dah reply email. Nak width blog please,senang nak agak size header. And,taknak letak quote ape2 kat header mcm header fie skrg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isyyy belum la fy. hehe. Orait nanti fie bg tahu dlaam email ye. Eh fie nak quote tu. Like header sekarang. hehe

      Delete
  13. awak...kalau dah pandai nanti, mohon jahitkan baju melayu untuk saya ye.hehehe

    ReplyDelete
  14. Cuba belajar menjahit dgn mak.. Tapi mak garang.. Sedang berusaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha sama lah mak awak dengan umi saya cik NIAR. malas nak belajar dengan umi sebab dia garang takutttt

      Delete
  15. Angkara zip seluar aku rosak, kena beli seluar baru sebab leceh nak ganti zip yang rosak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. hantar lah ke kedai nizam oiiii

      Delete
  16. huhu..
    kita ada cita2 nak jadi tukang jahit,
    boleh jimat duit jahit baju :D

    ReplyDelete
  17. salam fie
    Mohom doa fie untuk nurqaliesah tirana aduka

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah TA, fie doakan anak TA kembali sihat. TA tabahkan hati ye. Banyakkan berdoa.

      Delete
  18. saye x minat menjahit.
    waktu sekolah dulu pernah dicop sebagai pemalas sbb tak siapkan sembat insang pari.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. sama lah awak. cuma sekarang nie bru rasa nak menjahit tu pun minat tu datang macam chipsmore. haha

      Delete
  19. alahai fie,terasa i...hehe,annur ni suka menulis puisi je...huhu~ adake lelaki nakkan i...oh tidakkk...haha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh mesti adalah annur. Huhu. Jodoh kan milik Allah

      Delete
  20. Ehem ehem....BIG DAY? hehe

    Fie mmg btl tuh skrg nak tempah baju mmg dah mhal. pastu jahit pun kdang2 tak sampai apa yang kita terangkan kat tailor tuh bengang jer kdg2. Tapi kalau dapat menjahit seronok. mesin dah ada kat uma tinggal tgu nak belajar jer ni hehe

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum fifie...betul tu tempahan baju skg mmg mahal lebih baik kalau tahu jahit sendiri...;)

    ReplyDelete
  22. mama kite pandai jahit mcm2 baju tp anaknya hampeh sungguh. nak gak belajar mjahit tp mcm mls la pulok. myb sbb tlalu harapkn mama hmm tgk la cmne klu rajin nti belajar la tp leceh sbnrnya mjahit ni HAHA

    ReplyDelete
  23. haha. kite pon berharapan agar pandai jahit baju. hoho
    nanti boleh jahitkan baju laki sendiri. hihiii

    ReplyDelete
  24. belajar jgn tak belajarrrr :O

    ReplyDelete
  25. Haaa belajar fie nty senang na tempah kat fie
    hihi

    ReplyDelete
  26. hahaha kelakar la baca perenggan akhir fie tu... tapikan betulla... kalau pandai jahit sendiri mmg jimat kos...

    ReplyDelete
  27. nak jugak belajar menjahit tp tu hanya angan2 akak je.. huhuhu nak masukkan benang dalam jarum kat mesin pun terkial2 tau. x reti smpai skrg

    ReplyDelete
  28. betul tu...xrugi belajar menjahit
    dapat jahit yg basic2 pun dah cukup untung

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...