Friday, 2 November 2012

One hit sensation

One hit sensation. Sekarang nie aku realize banyak benda yang tiba tiba jadi sensation. Tidak tahu atas faktor apa dan bagaimana, ketibaan mereka menjadi kegilaan muda mudi sekarang. Kalau gaya dan lagu tidak lah aku kisah sangat but it's a dessert. Makanan pemanis mulut dan peningkat kadar gula dalam darah. Hiks.



Dulu riuh orang bercerita pasal macaroon, naah everyone eager to try and taste the macaroons. Tapi sungguh jakun rasa diri ini, I never tasted macaroon dan dengar dengar komen it too sweet. Pernah google resipi dan tengok tengok cuba nak buat lah, tapi rasa malas sebab macam complicated je. Too many step. Ioll nie kan tak berapa nak rajin jadi kalau nak buat benda yang susah dan remeh nie memang pem lah. Pemalas. 



Lepas habis macaroon fever tiba pulak giliran Red Velvet Cake. Pungpangpungpang orang bercerita pasal Rv cake nie, macam  macam style dan design diorang buat. Dari kek biasa ke cupcakes ke kek dalam jar tu. Memang tertarik menarik sangat. Dan aku pernah try few times, simple and easy je resipi nya. Kira berjaya lah Fifie jadi chef untuk kali itu. Hiks. Masa tu semua nya nak RV je, wedding cake nak Rv birthday cake nak Rv. Bak kata semua events ada Rv. perghh hebat sungguh penangan Rv nie. Dan setahu aku, Rv masih in season. Maybe sebab taste nya sedap, tak manis dan kena dengan tekak orang Malaysia kot.



Yang nie gua suka gila buat sebab toooooo simple. Boleh buat sambil pejam mata je. Nampak tak betapa terer nya gua memasak. Please ambil gua jadi menantu. Haha. Tiba turn Pavlova untuk jadi King. Semua orang tak kisah mana mana golongan sibuk bercerita pasal Pavlova, lepas tu sibuk google di facebook mana kedai jal Pavlova siapa yang pandai buat Pavlova. Ehe termasuk lah gua. Sempat lah aku order sekali sebab nak tahu rasa nya macam mana dan begitu terpikat dengan kecantikan dan keindahan Pavlova tersebut. Bila dah beli dah rasa, cuba buat. Sekali menjadi, dua kali menjadi, tiga kali menjadi dan seterusnya menjadi. Maaflah tulis banyak banyak kali menjadi, demi membuktikan keseriusan aku pandai buat. Hakhakhak.




Latest sensation sekarang ialahhhhhhh jeng jeng jeng Durian Crepe. Heboh dekat IG, facebook, twitter, blog masakan pasal durian crepe. Bagi penggemar durian boleh lah layan, bagi yang tak berapa gemar macam eden nie haa tak tahu lah nak layan ke tak. Mungkin boleh diganti dengan strawberry kot. Hikhik. Aku dah google resipi nya, mungkin bila musim cuti sekolah dan dah tak sibuk boleh lah try buat. Kalau nak beli pun boleh nak try memula macam mana rasanya kan. 4biji RM10 je pun. Banyak banyak resipi aku tertarik dengan resipi dari mommy suka memasak nie, simple dan bahan bahan pun senang nak carik. Terasa mengidam silalah google kedai mana jual dan laju laju tempah. Hiks.


*semua gambar dicurik dari encik google. Bukan saya punya. Gua dah lapar, jom ke dapur.

88 comments:

  1. semua tu saya tak pernah rasa. sebab tak suka benda manis sangat kot. tapi teringin la pulak nak merasa durian crepe tu. sebab den penggemar dorian.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dani buat sendiri, baru tak sweet sangat. Fie pun bukan peminat benda manis, tapi bila buat sendiri fie catu gula tu. hehe.

      Delete
  2. tgk cm sedap ja kes nie pakjoe nk p beli kfc hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Fie minggu nie dua tiga kali ke kFC bukan sebab makan tapi sebab nak order untuk jamuan sekolah. Haha.

      Delete
    2. hahaha blh la nnt pergi order kt pakjoe pulak hahahah

      Delete
  3. durian creep!! i lov it damn soo much.. dah lame tak g mid, so dah lama tak mkn bende ni.. jht letak gambar cenggini!!! T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Fie tahu fie dah buat orang ramai menitiskan airliur. Bestkan durian crepe.

      Delete
  4. wah... dah makin macam macam ye skrg ni pesen pemakanan. dulu taw femes adalah macaroon tu je... yg lain lain ni baru tahu. barulah kura uptodate. whaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Sekarang rakyat mesia dah uptodate bab makanan. Makanan pun ada fesyen noks. haha

      Delete
  5. huhhuh.. gula. kalori..
    aku kena lupakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Do it urself. Baru lah boleh kedekut dengan gula.

      Delete
  6. amoboiii..manis mknan nie fie..
    klau mkn ni msti kt nmpk mkin sweet..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaaa boleh cuba ye Nia. nanti bertambah sayang lah bf dekat awak. Huhu

      Delete
  7. teringin nak buat pavlova sendiri tapi kite malassssssssssssss hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malas apa apa pun tak leh dik. Cuba la kan sekarang tengah cuti. heee

      Delete
  8. haaa btul tu fie..tapi smua tu na xmkn cuma suka tgk org mkn laa.tp klau pasal durian tu xape laaa tak ambek taw pun xpe hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na tak makan durian eh ? hehe. fie pun sama, tu yang nak ganti dengan benda lain. Kastard ke. Hehe.

      Delete
    2. Kannn haha tp kastard tu ape?

      Delete
  9. salam ziarah,

    jom buat manisan @ kuih muih dengan serbuk cheese.. oleh itu, jemput ke blog akak, mana tau berkenan nak cuba serbuk cheeze maz yg bila dicampur air panas menjadi sos yg sesedap cheeze wedge, kfc

    cheezemaz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu jugak beli cheese maz tu. hehe. InsyaAllah later will do :)

      Delete
  10. red velvet je yg kita pernah makan.haha.

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Kalau menitik air liur diharapkan dibeli ye. Hehe

      Delete
  12. TRUEEEE! dessert pn leh jd trending kan? sape sangka..but i dont like macaroons lah fie,mmg manis gle! penah try wat jgak sbb sje2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah Indah. macaroons tu memang manis. Fie tak pernah makan, tapi semua orang respond benda tu manis. Tu yang tak eager sangat nak try buat atau beli. hehe

      Delete
  13. ha btl tu mula2 macaron lps tu rv lps tu pavlovalova mr lovalova HEHEHHE skg plak kwn2 kat fb sibuk ckp psl durian crepe!! sedap lagi kot kuih ketayap HEHEHHHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. bf fie pun komen macaron tak best. Haha. Pelik kan sekarang semua benda nak up to date, dari fesyen lagu drama hingga ke makanan. Hahhaa.

      Delete
  14. ohyeeeeeeeeee tak suka la macaronnn tak sedap pung wekkkkkkkk

    ReplyDelete
  15. alahai, terbaca entri nie pada wktu xtepat..laparnye tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Maaf ye cik sarah. Takpe besok pagi pagi pergi cari.

      Delete
  16. trend makanan masa kini. yeayyy ! haha. kalau rainbow kek nak masuk turn celah mana lak fie? pemes jugak kan haritu. eh red velvet dalam jar tu mmg ohsem lah. style lah skrg masuk2 dalam jar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh lupa nak letak rainbow cakes, sebab musabab fie tak pernah buat lagi. hehe. Kalau rv in the jar tu orang buat doorgift sekarang. tapi harga mahall lah.

      Delete
  17. Replies
    1. Huhu. Memang pun ammelia. Nanti boleh try bake sendiri.

      Delete
  18. eeuwwww. durian crepe? kalau durian betul tu, saye makan la. tp desert2 ni,rasenye x kot. agak2 ,sedap ke x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah semua orang cakap sedap. Kalau penggemar durian boleh lah try.

      Delete
  19. Replies
    1. Huhu. Haah fendy. Nanti birthday suruh gf belanja. Hiks

      Delete
  20. Replies
    1. Huhu. memang pun iiima. Please try. Hehe

      Delete
  21. assalamualaikum fifie...wah semuanya sedap2 ni...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam mama. Huhu. Memang pun nanti boleh la try makan.

      Delete
  22. ya Allah sedapnya gambar hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan gambar sayang, makanan tu. huhu

      Delete
  23. kwn aku ada jual weyh durian creep tu kt FB..laku giler..tp dr sume jenis kek2 ko kt ats tu..1 pun aku x suke mkn..sbb warna die sume pekat2 n manis sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Durian crepe memang famous sekarang, lah next time cakap kurang manis. Fie slalu buat kurang manis. Kalau pavlova tu yang beli Ya Allah ibarat lori gula tumpah. Haha

      Delete
  24. fie...nak pavlova...nampak sedap sgt....hehe...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee. Order lah awak. Dekat google atau fb banyak

      Delete
  25. seryesss ain tak pernah rasa semua tu...sape yang baik hati sila pos kat ain sekarang sbg hadiah bufday yg ke 20..oik..oik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Okay harap bf ain baca komen nie.

      Delete
  26. pavlova.. teringin nak buat tpi malas la plakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Alah awak simple je cara nya.

      Delete
  27. gua...aku...saya.... semua ada hehe!


    semua makanan tersebut cuma akan memeriahkan lagi hospital 10 tahun dari sekarang!


    kahkah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Takpe, selagi sihat makan je. Nanti sakit kat hospital takleh nak makan dah.

      Delete
  28. Replies
    1. Haha. Tak lah cikgu ma. Apam kukus tu macam apam polkadot.

      Delete
  29. ayie memang suka mkn pemanis mulut nih...lepas mkn makanan utama...

    terutama puding atau aiskrim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie nie jarang makan makanan manis. tapi dengan kek memang takleh tolak.

      Delete
  30. macaron sedap la jugak
    kek tu lagi sedap :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Fie pun suka kek compare macaron

      Delete
  31. semua kat atas tak rasa nak makan tp rasa nak simpan dlm almari je . Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Buat koleksi untuk anak cucu.

      Delete
  32. macam menakutkan je nak makan durian crepe tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa. sebab macam bantal eh. haha

      Delete
  33. dlm byk2 pilihan di atas, macaroon dgn RV cake paling ngetop. Just my opinion though hehe. Sebab my mom suka jebakkan diri ini dlm kancah makanan2 mcm macaroon dgn Red Velvet. And now, dia perkenalkan dkt the hold family pasal Pavlova pulak. Tapi kan, makanan2 yg sis mention dlm post nih mcm lebih menggamit interest female population. Mungkin sebab dia sweet dan output dia nampak commercial kot ._.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kannn. Kalau pandai buat sendiri lagi bagus first boleh save budget second boleh mantapkan cooking skill kita. Heee. nanti awak belajar lah dengan mak.

      Delete
  34. ida ada baca dalam fb pasal durian creep...ada yg buat kelas nk blaja buat bnda ni...bgusnya fie pndai wat pavlova..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak pun sekarang ida kelas buat crepe nie, fie pun terasa nak join. hehehe

      Delete
  35. Replies
    1. Memang sedapp hingga menjilat jari

      Delete
  36. sedapnya nak try la buat sendirik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Try lah. Mesti menjadi punya. Simple je nie

      Delete
  37. Tu la kan. Semua benda ni ikut trend.Jadi semua pon duk follow the trends.hehe =D Pemanis mulut tu semua mmg meningkatkan kadar gula dalam badan kita.Kena amik dalam kuantiti yang sedikit je.Tak boleh lebih2..Nanti u share la resepi pavlova tu.Nak cuba buat jugak rasanya,ramai benar duk heboh pasal tu..Nak gak merasakan..Ngeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun awak, fie pun buat jarang2 je. Kalau ada events apa apa je. Sebab benda nie manis dan banyak kolestrol. hehe. InsyaAllah nanti fie share resipi

      Delete
  38. semua wan tak pernah try fie!!

    nak makan semua!

    ReplyDelete
  39. fie. above all, macaroon je ain penah rasa. sebab ain tak suka mencuba benda baru. wuuwuwuwwuwuw. tapi kira fie amat hebat memasak. respect lahh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh ain rugi nikmat dunia. hahhaa. Nnati try tau.

      Delete
  40. Replies
    1. Haha. me either. Nak makannn je rasa sekarang

      Delete
  41. gambar x boleh makan... pos sini sket...

    saya dah update :) jom check

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. one day okay nanti teknologi makin canggih.

      Delete
  42. sekarang ni bmcm dessert ada kan..jaa yg lain belom penah try makan lagi. pavlova jer yg dah makan..mmg sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang semua tu sedappp dan tidak berkhasiat. haha.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...