Tuesday, 8 January 2013

Diamoney Jewellery

Busy sungguh saya dua tiga hari nie, permulaan 2013 memang hectic sungguh. Ingat nak naik kan page rank belog tapi tulah bila dah busy macam nie, nak update belog pun susah apatah lagi nak jenguk jenguk say haiii belog sehari hari. Susah wey. This is the last night story tapi sebab baru dapat peluang nak update tak basi lagi masih boleh dibaca. Kelmarim seharian aku lepak dengan umi di KB, mula mula pergi cari kain dapat tempahan 20 helai untuk custom made baju kurung/mini kurung. Lepas tu masuk kedai hiasan pengantin saja je lah kan kita survey survey tarikh raikan cinta lambat lagi. Tapi yelah ioll terkinja excited.

Penutup hari semalam aku dan umi ke KB Mall saja lah cuci mata lepas tu cuci wallet lepas tu isi perut. Aku jenis manusia kalau boleh berjimba memang makan ditolak tepi terus seharian tak makan pun segar bugar lagi aku jajah serata shopping complex. Perempuan je ada benda macam nie. Lepas dah shopping sikit sikit umi nak ke Diamoney di ground floor KB Mall untuk cuci cincin yang di beli disana beberapa bulan lepas, biasalah cincin platinum macam tu memang kena cuci selalu. Aku beli di Lazo dulu warna dia masih kekal tak luntur pun tapi yang nie cepat sikit luntur. Dah macam cincin beli pasar malam. Cleaning services tu takes time jugak lah, so aku dan umi round round tempat sekitar dulu sambil tunggu siap cincin tu dicuci.




After 10-15 minutes I guess, aku pergi balik ke booth tu nak ambil cincin korang tahu tak apa yang salesgirl tu kata, boleh pulak dia jawab dia tak tahu dia letak kat mana cincin tu. In easier word she has lost the ring!! For god sake, dia buat muka selamba je bagi tahu aku cincin tu dah hilang dan senangnya dia cakap bagi masa dia tiga hari untuk dia cari balik cincin tu atau pun dia akan ganti balik cincin tu dengan duit. Erk. Aku bukan tak nak duit tapi kalau dia bagi duit dia nak bagi sikit je lagipun cincin tu dah lama pakai sayang lah kan. Yang silap nya aku, dia tak buat resit atau apa apa note pasal cincin tu di cuci disitu. Maksudnya aku tak ada sebarang bukti yang nak bagitahu aku dah cuci cincin tu disitu dan dia telah hilangkan.

Sekarang nie aku bagi masa sampa lusa je dekat perempuan tu, kalau tak aku minta balik duit harga cincin tu. Bayang kan mula mula dia nak bayar rm100 tapi tadi aku call bagitahu nak bayar harga rm50 je dengan alasan aku dah pakai cincin tu. What the heck girl, it's not important how long I have used that ring the important is its my ring that you have lost it. Please la. Next time fikir sikit jangan nak buat jalan pintas je macam tu. Sumpah aku rasa nak tampar je muka perempuan tu.





50 comments:

  1. sengal gle pmpuan tu...laen kali kne lebih hti2..kne mntk resit mcm tu..sbb ble jdi m=cmnie,susah kte nk slahkn dy.. sbb xde bukti..ok awk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula mula fie memang mintak resit apa apa kan, lepas tu dia cakap alah kak cuci je tak payah resit takpe. So fie letak jelah macam tu. Tak sangka betul nak jadi macam nie. Sobs

      Delete
  2. tumbuk! tumbuk! tumbuk!

    Nanti, fie tumbuk je muka dia.

    hahahah.
    puas sikit hati.
    jahat gila hasut gini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Fie malu nak ngamuk dlaam Kb Mall tapi meme semalam fie kata ko dia banyak jugak hilang weyyy sabar fie nie. Huhuhu

      Delete
  3. betul betul selamba badak itu perempuaaaaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe, rasa macam eh perempuan nie biul ke apa. Haha

      Delete
  4. erkk..betul kata noura tu fie..lenkali kena mintak resit..at least ada bukti..

    tapi nak cuci cincin jer ye tak? takkan cuci cincin pun nak mintak resit..hehehe..lenkali better tunggu dia siap buat..camtu lagi selamat kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa tulah pasal H, takkan untuk cuci cincin nak bagi resit kan. Fie pun silap jugak terlampau percaya dengan orang. Sobs.

      Delete
  5. sabar fie..mintak2 jumpe cincin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah harap pun jumpa lah cincin tu.

      Delete
  6. teruk gle salesgirl tu! kalo indah, mau da sakan ngamok kt kedai tu. lagi2 kalo ring tu ade sentimental value. kompem lah da jd hulk kt kedai tu. ske ati die je ilangkan ring orang. sungguh la tak bertanggungjawab yet leh ilek ilek. kalo indah hilangkan barang, punya la sakit perut kes tkot. ni style relek je. adoi. cannot imagine if im at ur palce fie. sesungguhnye fie mmg lg sabar dari indah..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha fie nie malas nak mengamuk Indah pasal dalam Kb Mall karang ada jugak drama berlaku disitu satu lagi fie jenis cepat kesian kan orang. Tengok muka salesgirl tu macam desperate kesian lah pulak kan. Huhu. Tapi fie dah report dekat orang atas dia dah kena dah. Kena ajar jugak orang macma nie, biar dia belajar dari benda tu.

      Delete
  7. lorh! tak sangka ada salesgirl macam tu.nak kerja mudah lew tu. serius rasa nak lempang je muka. mmg bukan kita fikir pasal duit pun kan, tapi nilai cincin tu dah bersama kita.banyakkan bersabar tau dear, insyaAllah ada rezeki belah lain.. kita rasa nak beli cincin,tapi tak nak emas punya. kedai mane eh kat kbmall tu yang okey okey sikit harga dia.tak nak la riban riban sangat. kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal awak. insyaAllah memang sabar tapi fie dah report benda nie dekat dia punya atasan. Memang kena lah perempuan tu. Ada ke patut macam tu. Babe fie beli di Lazo selalunya. Terbaik. hehe

      Delete
  8. huh.cmtu plak.dah dia hilangkan,suka suki je nak byar kurang.haihla,rin plak yg gerammm.grr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tulah pasal boleh pulak dia main tawar menawar dengan fie kan. Dah la dia buat salah.

      Delete
  9. ceitt!!!! sumpah, ena rasa marah sangat2... yelah, benda yg kita sayang hilang macam tu je... ishh dpat perempuan tu, memang tak hidup dia... buat kerja elok2lah... aduyai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa sabar ena, fie mula mula dengar cerita dia okay fine bagi peluang suruh dia cari elok elok mana tahu misplace ke apa ke kan. Then lepas tu fie datang balik dekat booth tu enaknya dia tengah goyang kaki main sms tanpa nampak riak risau. Tu yang fie marah2 tu.

      Delete
  10. moral of story apa yg abg long dapat dari kisah di atas.....

    kita hendaklah sentiasa tahu hak2 kita.....dalam akta pengguna juga menyatakan kita (pengguna) mesti la di beri resit pembelian/bayaran/pengesahan/dll bagi mengelakkan pengkedai memanipulasi pelanggan/barangan/perkhidmatan.

    lepaih nih, apa shj yg kita rasa boleh merugikan kita, kita mesti minta resit supaya senang tindakan kendia ari. tapi law setakat beli gula2 seposen tak payah la minta resit...melampau sangat...hahaha

    utk keteranggan lanjut berkenaan HAK_HAK PENGGUNA ni leh la terjah website kementerian hal ehwal pengguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank You abg long. Fie terjah dah pengguna tadi and fie dah buat report terus ke pihak atasan Diamoney dan within an hour diorang call fie. Tanya itu ini. huhu. Next time kena beware lah pasal benda benda gini, fie nie jenis mudah percaya ko orang. heeee

      Delete
  11. ee. siannye fie. kalau haz mmg dh lme mengamuk trs kat salesgirl tu. boleh plak hilgkn cincin org. lpas tu buat2 mcm x berslh lak. ish. sabo jelh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau haz tengok muka dia pun haz rasa perempuan nie tengah bergurau ke apa. memang nampak rileks gila.

      Delete
  12. Replies
    1. Memang nak tampar tapi tengok muka kesian pulak. Sobs. Heee

      Delete
  13. tampar sekali fie..baru die sedar..haha..cm mna la boleh hilang pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha elok je tampar terus tanya kau tengah tidur eh. haha

      Delete
  14. boleh pulak buat tak bersalah.
    kalau berpeluang, bagi backhand je sekali kat dia. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silap silap masuk ward dia. haha

      Delete
  15. wah wah wah..senangnya dia... pergh... elok awak report kat majikan dia.. senang2 je macam tu.. saya yang baca ni pun sakit hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah buat Boni lepas tu dia call fie balik tanya kenapa fie mengadu dekat boss dia. Hahhaa

      Delete
  16. kalau booth tu dah tutup / tukar, cemana nak track down dia?
    payah juga tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Booth tu agak famous jugak nama dia Nizam memang kalau nak bankrap tu susah lah. hehe.

      Delete
  17. omegot omegot aku rasa nak sepak je ppuan tu bg pihak ko! g la buat report kt manager tu! klu aku yg kena aku dah report kat NCCC

    hhhmmm
    mak aku hadiahkan rantai lazo diamond thn 2004 smp skg aku tak pena cuci weiiihh wkakakakakkwkwkw!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah report dah di admin Diamoney terus kena marah perempuan tu. huhu. Sama lah, yang Lazo punya memang tak pernah cuci lagi nie.

      Delete
  18. eh klo dkt sini if cuci cincin or rntai dorg bg resit tau..knp sna xde?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu pun dia bagi resit tapi entah kenapa hari tu fie minta resit dia cakap tak payah lah sebab cuci je nie. Huuuu

      Delete
  19. fie skrg ni kalau apa pun yang kita hanta kat kedai kene ada resit sign sebagai bukti..

    ima lagi hanta warranty hp bulan lepas bg hp tapi lupa mintak pape resit bukti ima hanta repair. last2 nak pergi amek hp stelah berbulan2 kedai tuh buat perkasam ima pergi blk tnya dia kata hp ima hilang dah. angin jerrr dah gadoh2 dia kata resit pun ima tak de kata hanta warranty. gado sampai nak report polis baru dpt gnti hp bru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah yeke. lagi teruk kes ima, sebab fia dah minta resit tapi dia cakap just untuk cuci tak payah la. Fie pun oh okay macam tu. Sekarang nie nasib baik pihak atasan percaya apa yang fie report;

      Delete
  20. tarik tudung or rambut dia..tp len kali mintak resit cik fifie

    ReplyDelete
  21. huhu...sabar je lah...langsung xbertanggungjawab

    ad eh kedai diamoney kat kb mall tu?
    lama dh xg sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah ada sis, dalam 3,4 bulan rasanya baru ada.

      Delete
  22. eee, teruknya lah perempuan tu. report je kat manager dia. geram pula FD baca. kesian fie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah report FD, manager dia bagi fie beli cincin dengan harga sale. heeee

      Delete
  23. huhu, sbar ye fie, nanti lepaS p tntut after 3 hari ni... amek jgk gmbar dy...upload kat blog ni, bg org lain hati2 ngn pmpuan tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sabar cikgu Zack, huhu fie kesian jugak dengan dia sebenarnya. Tapi sebab fie dengar kes nie bukan pertama kali dah berlaku, fie rasa mungkin ada yang tak kena pada prempuan tu. Hehe

      Delete
  24. Kenapa tk tamparrrr je fieee ? Eiii menyampahnyaaa org mcm tu . Bos dia tkde ke ? Boleh report . Sesukati je cakap hilang padahal dia yg cuci tu . Entah entah dia amik tak -.-

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...