Saturday, 12 January 2013

Wedding Preparation

Currently wanRafiq and I are planning to tie the knot InsyaAllah with Allah will it will be held on June or this coming eid Fitri. Don't know which one suit our time best sebab dia belajar di sana and only come back here in mid of June so kena tengok dulu jadual budak budak sekolah acaner. Kalau tak cuti sekolah waktu tu terpaksa lah postpone to August bersamaan dengan waktu raya. Kalau boleh aku memang nak elak kahwin waktu raya, jalan jamm orang busy dengan itu ini. Malas. Preparation boleh cakap baru 20% selebihnya memang tak lagi since nak tunggu kerja dan aku sendiri pun malas lagi nak berlebih.

Dress by Nurita Harith gua berkenan untuk buat akad nikah. Simple jugakkk


Cakap soal kahwin memang senang, a lot easier than doing. Banyak wey serius banyak benda nak kena settle. Aku pun baru tahu hasil survey tanya kawan kawan tanya cousin tengok blog b2b. Perghhh ghupe ghupe nya ramai yang senasib dengan gua. Soal borang kahwin letak tepi since HIV test valid only three months so kita buat dekat dekat tarikh nak kahwin lah senang buat sekaligus dengan borang lain, cepat settle dan tak bagi aku headache. Aku jenis clumsy sikit dan choosy banyak so susah lah nak decide nak pelamin jenis mana, baju design mana, color apa. Senang kalau  tengok tengok je terus aku book haaa I want that. Chances aku nak tukar fikiran memang rendah kalau tak 2 jam sekali aku tukar design baju dengan pelamin.

Setakat ini semua preparation wanRafiq serahkan pada aku dia disana mampu guide macam tu jelah, aku nak white wall dais (pelamin) kalau boleh simple pun tak apa sebab dalam fikiran nak color baju warna itu warna ini. Kalau pelamin dah pakai empat color, ditambah aku dengan color yang lain macam a bit contra dan tak kena. Itu bahagian pelamin dah sebulan fikir. Ini bahagian wedding attire tak tahu nak tempah dimana, kalau ikut bajet dua sewa dua tempah. Tempah untuk solemnization and reception. Yang sewa pun aku minta wedding planner tu buat baju baru untuk aku dan wanRafiq (InsyaAllah kalau masih dalam bajet). Itu pun aku belum decide lagi dengan designer nak warna dan design baju macam mana.

Ini pilihan mini pelamin untuk akad nikah nanti, simple yet classy


Aku berkenan untuk bersanding tu pakai songket dan hari tu aku memang fall in love 100% dengan songket design by Syaiful Bahrim for Matten & Nona's wedding. Dia buat peplum songket. Tapi ikut kata Rizalman tak silap kalau boleh buat lah baju kahwin yang timeless. Maksudnya sentiasa ikut peredaran zaman. Haiiii poning eden weyy. Kan best kalau jadi retiss semua benda serah pada wedding planner yang kita tahu pergi fitting baju, pilih pilih tema mana nak, sediakan duit berkepuk kepuk, taraaa done. Muncul je pada hari kahwin. Oh indahnya.


61 comments:

  1. cantiknya mini pelamin tu!! wah. nanti saya kahwin pun nak macam tu jugak la..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee kan simple je, fie lagi suka pelamin yang simple lepas tu pakaian tu baru boleh yang sarat sarat. Kuikui

      Delete
  2. huhu..busy nye cik fifie kite nie..congratez, xsabar tunggu hari bahagia fie. btw, good luck untuk preparation wedding nie, and jangan kelam kabut sangat key, masa banyak lagi. Ceywah, cara pesan macam org berpengalaman. =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha takpe saling menasihati, itu lah sarah sebab tu fie tak kalut sangat pasal lambat lagi. Cuma kalut pasal dress je, huhu kan masa diambil untuk buat dress lama. Itu yang pening.

      Delete
  3. Ooohhh, nak nikoh dah fifie!!

    berapo bajet fie semua ni?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah harap semuanya berjalan lancar, bajet fie dengan wanRafiq dalam 30K. Bajet umi dengan ayah lain pulak. hehe

      Delete
  4. Congratulations kak fieeee ! Even lambat lagi majlisnya kite nak ckp congratz jugak sb tk lama lagi akan tamatkan zaman bujanggg ! Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auuuuuu touching. Heee. InsyaAllah doakan jugak semoga semuanya lancar.

      Delete
  5. cantiknya pelamin tu..nk jugak mcm tu..:D semoga semuanya berjalan lncr dear..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee boleh boleh, memang sekarang orang buat yang simple simple je kan. hehe

      Delete
  6. Semoga dipmudahkan semua urusan.
    Aku mmg rasa meluat nak hadapi perihal kahwin dek lecehnya.
    Syukur, aku dah lepas ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tahu takpe, terima kasih harap pun semua berada dalam keadaan yang sepatutnya.

      Delete
  7. tahniah :) banyakkan bersabar, insyaAllah semua berjalan lancar nanti :)

    ReplyDelete
  8. Congrats Fie! Nanti jemput la hehe ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti fie jemput jangan tak datang pulak. hehe

      Delete
  9. wahhhh..dah nak kawen dah dia;) semoga urusan berjalan dgn lancar.tu la,kadang2 baca gak blog b2b..banyak jugak kena settle kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tu lah pasal, fie jarang baca blog b2b sebab fie rasa stress bila tengok diorang punya excited dan preparation.

      Delete
  10. cantik sangat pemilihan baju and pelamin tu. tahniah in advance sebab fie kahwin dulu. hehe. memang pening nak urus itu ini. sekarang pun tengah sakit kepala fikir tu semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh dani bila? Tulah pasal dani, mohon selesai awal awal semua. huhuhu

      Delete
  11. mini pelamin tu comel :D baju tu gojes sangat!
    best nye dah nak kawin. FD pun nak kawin juga la. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom jom kita sama sama bina masjid :D huhu

      Delete
  12. Replies
    1. InsyaAllah abg long, doa kan fie jugak :)

      Delete
  13. cantik la mini plamin tuh , pyka pon rasa nak amik mini plamin mcm tuh mase btunang nnt . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kalau untuk bertunang memang sesuai sangat tu pyka. Kalau yang over sangat tak cantik. Huhuhu

      Delete
  14. Wah nak kahwin dah ek. Congrats fie! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu terima kasih fy, lambat lagi sayang.

      Delete
  15. tahniah untuk akak juga. sama2 doakan majlis kita berjalan lancar yer..(^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh awak pun nak kahwin jugak ? yeayyyy congrats sayang :) insyaAllah moga dipermudahkan

      Delete
  16. akk nk kahwin dah?? wahhhh great!!!! ramai dah nak kahwin, ena ni bila lah lagi.. apapun, tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ena muda lagi bagi dekat orang tua tua nie kahwin dulu. kuikui.

      Delete
  17. Bdget 30 leh hire wedng planer dh fie.. Huhu pening kan skrng cheida nk tung baru pon dh pening gila hihi congrates fue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak dapat lah cheida. Huhu orang kata best jugak pening pening kepala settle kan hal nie. hehe.

      Delete
  18. Assalamualaikum, sweetyz nak singgah cney...singgah cney http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam thank you awak :))

      Delete
  19. Semoga selamat berkahwin cikgu :)

    ReplyDelete
  20. fie, persediaan kawin mmg memeningkan... tapi eventnya sekejap je... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun sis, pening fie mana nak jaga bajet lagi. huhu. doakan fie ye kak :)

      Delete
  21. eh dah tak lama lagi lah fie.pejam celik pejam celik sampai dah hari nya. prepare molek2. list semua yang nak. nanti tinggal tick je mana yang dah sudah. ecewahhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha semua pun list dari sekecil benda hingga sebesar alam. Huhu. Harap harap mudahlah semuanya nana

      Delete
  22. nati jgn lupa hntr kad jemputan kahwin..
    insha allah,kalo takde pe2 akan smpai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah nick, orang dekat kan mesti pergi. huhu.

      Delete
  23. Fie selamat pengantin baru.. (biar laa Na jd org pertama hahahah)

    Fie Na mcm sukaaa tgkk pelaminn tueeeeeeeeeeeeeee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha na dah terlewat maaf sila cuba lain kali. haha.

      Fie pun suka gila. Sweet je kan. Huhu

      Delete
  24. cantik pelamin! apapn tahniah ye bakal pengantin :)

    ReplyDelete
  25. wahhhhhhhhhhhhh,fie nak nikoh doh diooooooo, semoga dipermudahkan tau segalanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aummmm. Thanks onie. Nanti siap kad semua fie ajak :)

      Delete
  26. Fifie, yg latest ujian HIV test tu dah jadi 6 bln skrg ^_^

    ReplyDelete
  27. Waaaa.. Tahniah Fie.. Jgn lupe jemput Rina tau :)

    ReplyDelete
  28. Oh fifie.. penim kan.. hehe.. xpe2.. buat selow2.. kdg2 kite ni cerewet sebab nak yg terbaek kan.. perempuan. *wink*

    Usaha! nati update. ewah.. nak tengok jugak..

    ReplyDelete
  29. wahwahhhwahhhhhh cantik gila baju tu! kalau kau pakai pasti meletopzz!!


    ohye









    tahniah babe.

    ReplyDelete
  30. wah nak kawen da fie tahniah hehe

    ReplyDelete
  31. Congratulation fie :)

    Heee..may all your urusan kawin dipermudahkan :) btw, Wan Rafie study kat mana..?

    Happy for you, Lotsa love from cairo :)

    ReplyDelete
  32. kalau lah duit tu banyak. xyah nak fikir2 baget kan..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...