Wednesday, 9 January 2013

Tips memakai peplum

I am just browsing Friendly Fashion for fun and surpghise surpghise ( gaya lisa sughihani) nothing caught my eyes. Isy isy geleng kepala, I don't feel like grab anything. Nie yang aku terus sentap bila ada duit barang yang berkenan tak ada, bila tak ada duit barang yang berkenan berlambak lambak show off kan diri mereka. Apa kes tu.

As usual before writing an entry I am always checking for Nuffnang's keywords, apa yang tengah hit hari tu apa yang tak so look at the keywords oh peplum is still bang bang in the fashion world. Almost everyday akan ada keywords peplum sampai di belog milik perempuan yang clumsy dan suka cakap kasar kasar walaupun muka lembut amat ( okay maaf kalau muntah, muntah jin best katanya Shiro). Peplum walaupun tengah hit tengah ramai peminat tengah ramai orang beratur berebut nak beli hingga Padieka buka order balik untuk fistail peplum tak sampai 10 minit terus banyak sold out tapi tak semua orang sesuai untuk bergaya dengan peplum. Alamak gua bercakap kalah fashion designer.


Terjatuh hati pulakkkk untuk raikan cinta nanti. Kuikui

Pertama sekali bagi ladies yang mempunyai potongan badan berpinggul besar like ioll elakkan memakai peplum di atas paras bontot untuk mengelakkan bontot anda kelihatan triple besar. Labuh labuh kan best, boleh hide bontot besar sambil nampak sopan. Auuuuww. Then kalau yang berperut buncit ( ibu mengandung saya minta maaf ye tak cakap dekat awak nie) harus pakai peplum yang potongannya tidak di paras bawah pinggang maksudnya potongan kembang tu harus berada tengah tengah  pinggang bawah sikit pada dada untuk cover tummy yang buncit ( sila pakai fellina). Dan lagi best buat potongan kembang tu jenis flowy dan tak pleated.

Kalau jenis bentuk badan hour glass macam aku, digalakkan pakai peplum yang berada di paras bawah bontot dan berada di tengah tengah peha. Kalau pakai skirt okay lah boleh lah bawah bontot sikit, tapi kalau pakai jeans memang harus tengah tengah peha. Sebab nak cover yang mana besar kita tutup tutup sikit. Kuikui. Kan peplum hanya sesuai pakai dengan skinny jeans atau pencil jeans jadi skinny tu dah lah dia jenis kecik kemain kalau pakai peplum yang labuh labuh dapat lah cover sikit lemak lemak. heeeee :P

Haaaa bab material pun penting. Kalau tak nak nampak gems ke lems ke harus pakai material yang tebal macam cotton tebal, takpun silk satin ke, elakkan pakai lycra. Lycra memang akan buat lemak lemak korang terjojol keluar kegembiraan show off diri mereka. Nak ke macam tu, lebih lebih lemak bahagian belakang badan. Tapi kalau jenis yang sekeping sekeding lycra memang kena lah dengan diorang.



p/s : Oprah Winfrey said A well placed peplum can hide a thicker middle.




84 comments:

  1. haha nk gelak lak baca entry ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terus nyorok muka pasal malu. hahaha

      Delete
  2. amboiii fifiee.kemain ye bab2 fashion ni.bagus2! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha saja je sharing ascil tu pun ikut apa yang fie rasa je. heee

      Delete
  3. wahh good2!.. ena raya tahun depan baru nak pakai peplum, so ena kenalah tahu tips2 nak memakainya... pastu tau x, kalay nk beli kain ela, berapa meter ye?? ena rasa nak tempah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau fie tempah fie beli kain meter 3 meter suku je. Sebab fie kurus dan baju tu perlukan sikit je kain. Tu untuk sepasang ena, kalau untuk baju sahaja rasanya 2meter je. Nanti confirm fie tanya umi fie, dia yang jahit baju fie. heee

      Delete
  4. terima kasih fie kongsikan benda ni.hehe. memang tak gemor kain jenis lycra sebab melekat kat badan. cotton dan chiffon sangat sesuai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee sama Dani, fie pun tak suka lycra. Tapi umi fie suka lagipun baju dia semua besar besar dia buat. huhuhu

      Delete
  5. amboi hebat menghuraikan ttg fesyen hehe


    fie ima pon tak confident nak pakai peplum minat mmg minat tp tahu dah kalau pakai tak cntik pak gmok sedihh :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. alahhh iima, gemuk apa nya iima tu. Fie tengok kecik je, jangan macam tu dik. Kita kena confident dengan diri. hehe.

      Delete
  6. soalannya kan fie, peplum tu apa? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. kau google ah H. Nanti boleh bagi hadiah dekat awek.

      Delete
  7. pinggul kite pong besar wakakaka! xnk la pakai peplum biar pn peplum tgh pemes skg ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Kannn aku lepas buat 4 helai peplum terus rasa okay dah cukup dah nie.

      Delete
  8. eh fie apesal ko tiba2 macam rajin gila berblog ek? kain dah sidai? nasi da masak blm?? bunga kat halaman dah siram??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua takkkk buat. Aku PMS. hahahha

      Delete
  9. agak-agak awak, potongan peplum yang macam mana sesuai untuk saya ye??hahahaha

    ReplyDelete
  10. rin ada wat post promote peplum,tapi rin sendiri xde peplum lagi.kihkih.payah la nak cari yg labuh & corak yg kite suka =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie jumpa banyak yang labuh tapi plaint kalau yang corak mostly singkat. Fie pun ada beli yang singkat lepas tu alter buat satu lagi sambungan bawah dia. haha

      Delete
  11. huh,1st time baca guideline utk pakai peplum..hoho! out dated nya daku..hehehe!
    thx fifie! bt raya pun bgs nih :D

    ReplyDelete
  12. wah best. sekarang pon ade trend baju cm gini jgk. nt nk try la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try mira, huhu. Jangan lupa share dekat belog :)

      Delete
  13. Replies
    1. Heee saja je share boring boring tulis benda mengarut. haha

      Delete
  14. entry pasal peplum.. fie yg semalam tu abg phat berjaya jugak dpt kan thru manual order tp next week punya re stock la tp janji dpt kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy akhirnya dapat jugak mesti kak Yatie happy. Heee. Beruntung nya badan dapat suami baik. nak kahwinnnn jugak lah. kuikui

      Delete
  15. fie, nana yang sekeping ni pun kalau pakai baju/skirt lycra pun rasa geli-geli dgn diri sendiri. haha lycra melekat sgt lah.*belum ada lagi 1 pun koleksi peplum. adess*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tahu takpe fie pernah tengok orang pakai peplum lycra memang nampak seksi lah nana. heee

      Delete
  16. Replies
    1. Peplum tu style baju sekarang cikgu, jenis kembang di bawah. heeee

      Delete
  17. peplum yg seyes sgt IN skrg nie..huuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan combi fie jalan mana mana tengok wahhh ramainya pakai peplum tiba tiba jakun sebab fie pakai kemeja je. Heeee

      Delete
  18. peplum ni tgh hot gitu sekarang ni.semua nak peplum..hehe..
    kita mampu tgk je..segan uhhh nak pakai peplum2 ni..ngeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah kenapa segan pulak awak? Hehe

      Delete
  19. hahaha..tgelak bc tips ni.. adoi fie! mmg pergh lah tips anda..meletop! hehe..indah yg keding ni rs mcm tak sesuai gak pkai material jenis lycra, rs cm tah..tak best..huhu. indah prefer cotton lg lah cmne pun. nice tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki ini yang tiba tiba nak amek course design pulak nie. Hahaha. Tak ada lah nie saja saja fie buat hasil suka observe orang. Heee

      Delete
  20. ada can jadi fashion designer nie..dah kene sangat dengan cara cakapnye..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak boleh sama dengan Nurita Harith tak? hahaha

      Delete
  21. nice sharing sys..sya pun suke peplum ni.hehe..:) dah mcm fashion desgner plak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikiki nie yang fie rasa malu nie.

      Delete
  22. hahaha ;) hana pulak ? erm.. lbih prefer yang labuh. cz lebih sopan dan tak la mnyeksakan mata orang tgk kan~ haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa sama lah hana, lagipun fie bertudung dah tu pakai skinny dengan peplum yang atas bontot mana lah nak sesuai kan. heee

      Delete
  23. haritu ada la akak bank tu tegur onie,kurus gila ko dik.... okay,time tu onie terus usha baju....dan time tu jugak onie pakai baju peplum,serius ketat kot pinggang tu,maybe sebab tu akak bank tu tegur onie kurus sangat dan skrg onie tak berani nak pakai baju design peplum tu,pinggang saiz 26 je,hahahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinggang fie pun 26 tapi pinggul besarrrr malas nak bagithu saiz. hahahha. Memang fie kalau pakai baju ketat ketat mesti orang tegur kecik sangat. Padhal fie rasa fie gems.

      Delete
  24. weee
    peplum season tak hbs lagi kaaaan
    nice sharing fie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah lyaa hai pergi mana mana pun sibuk je bercakap pasal peplum. heee

      Delete
  25. nice tips! ^^
    FD teringin nak pakai baju peplum, tp tu la. masalah bawah tu. haha xD
    **jemput join GA dari FD ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahh kenapa, fie pun sama. Tapi pakai je. Heee.
      InsyaAllah FD :)

      Delete
  26. Lycra tuuu kainnya acane ? Kite tk thu sangatt nama kain ni tahu pakai jeee . Ihiks . Okay nt kite tanye encik google ! Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lycra tu yang melekat lekat dekat tubuh. hahaha

      Delete
  27. Ini kena suruh adik pakai ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa betul betul, awek lah. hehe

      Delete
  28. teringin nak pakai tapi sya rendah mcm tak cntik je klo pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah kenapa awak? Yakin yakin dengan diri. huhu

      Delete
  29. teringin nak pakai peplums tuu, tapi lemak2 tengah bermaharajalela pulak. terpaksa fikir banyak kali. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa sapu Fellina lah ct. Kuikui. Menjadi!

      Delete
  30. ye ke?? berguna neh! sangat berguna. huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa malu malu. Tolong kawan kawan sue.

      Delete
  31. Wah! Yuyu teringin sangat nak try pakai peplum. Bila nak beli je, asyik sold out. Menci menci menci. Tapi yuyu kecik2 je orangnya...sesuai tak agak-agak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua nama yuyu semua pun kecik. heeee. sesuai sayang tapi pakai yang tak labuh sangat. Nanti kalau terlampau labuh nampak lagi kecik awak.

      Delete
  32. lelaki boleh komen tak kt sini? segan plak sbb tgh citer psl peplum.. huhu.. actly igtkan peplum tu buah.. sbb ada nama `plum` kt situ..huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahhh takpe fiq, tengok komen atas berlambak boboi komen. huhu. Alahhh peplum tu design baru blouse kegemaran para gegurl.

      Delete
  33. kalo yang cikeding tu guano eh? tayah pakai peplum ke , hmm ke kene dabel banyak peplum haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau double peplum jadi double lemak lah puleks. Hahaha

      Delete
  34. boleh cover bontot..ahaha..btol2..xla org asyik ckp bontot besar kan..grrrr!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Samaaaa lah kita, fie nie kalau boleh seboleh mungkin cover. Malu lah nia.

      Delete
  35. peplum tu cam tali pinggang la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkkk. haha. peplum tu baju perempuan cuba search.

      Delete
  36. Replies
    1. Iyeee KH. Boleh beli dekat wife. Heee

      Delete
  37. trend sekarang peplum tp mek cah kalau pakai akan ketat kat bahagian dada. so masa beli kena lihat betul2. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cah beli saiz besar sikit pah beli yang kain keras jangan lycra. Obvious sangat dada. Huhu

      Delete
  38. Kire pun pinggul besar, setakat ni x pernah pakai peplum, percaya tak? hihi

    Btw fie, cemana nak add address blog kite dekat profile? alaaaa.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kenapa? Fie pun pakai peplum dengan skirt je berani. heee

      Moss pergi dekat google cuba search sebab fie pun tak tahu macam mana.

      Delete
  39. org yang tinggi mesti camtik pakai peplum.huh

    ReplyDelete
  40. Great tips fie! Thank you for sharing. :) Fy ni minat gak pakai peplum tapi tak suka kain lycra. Lembikk... Suka kain yg keras sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama fie pun tak suka lycra, dia nampak dada sangat kan. Huhu.

      Delete
  41. kalau pandai bergaya cantik je nampak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sis, sis pun okay je kalau nak pakai peplum nie. Huhu

      Delete
  42. SALAM..

    DAPATKAN PEPLUM PADA HARGA PROMOSI SEMPENA PEMBUKAAN BLOG HEILADIES CO. LEBIH MURAH DARI HARGA BIASA ONLINE TAU. SIMPLE BUT NICE. SKIRTS AND HALFMOON SHAWL BUNGA LEBAT PUN ADA. JOM SHOPPING DEARIES..
    http://heiladies13.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. Hi ... Nice tips about peplum.. Mmg IN trend peplum ni.. Nak gi kenduri, raya, majlis bertunang, bridesmaids mmg sesuai especially kalau kain chiffon kaler lembut2 pastel.. Saw this online shop yg jual pastel peplum kurung.. Worth checking :

    Www.facebook.com/louloudiahijabsistas

    Apa2 pun be comfortable and confident dgn body sendiri..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...