Saturday, 19 January 2013

Sabar ujian keimanan

Pernah tak kau hadapi satu hari dimana ia teramat amat mencabar kesabaran kau. Mungkin sebab aku jenis manusia yang selama ini sifat sabar amatlah susah untuk disemai jadi aku rasa Allah buat macam tu nak uji aku. Bak kata Dewa 19 - hadapi dengan senyuman.


Permulaan hari penuh kesabaran siap siap panaskan enjin kereta aku drive menuju ke bank, tettttt kereta kat depan perlahan yang amat ibarat siput khinzir berjalan. Gua nak hon tapi biasalah menjaga keayuan makanya sabar lah Fifie oiii. Dia masuk ke lorong kiri tanpa signal. Tanpa signal weyy, gua sikit lagi nak kiss bontot kereta dia. Kalau macam tu nak cakap salah siapa. Aku yang ikut terlampau dekat atau dia yang beli kereta tanpa pakej signal?

Sampai di bank tunggu lah 15 minit sebab orang Safety Guard tengah masukkan duit dalam slot ATM aku ke kereta balik menuju ke bank Tabung Haji. Ceitttttt under maintenance lah pulak. Pergi balik ke  Bank Islam nasib baik dah siap, then terus beratur. Gua nak guna CDM sebenarnya. Tapi kat depan aku pakcik nie sorang boleh pulak dia buat berbual di handphone  depan mesin CDM tanpa berbuat apa apa pun. Kalau aku bergayut kan pakai telinga, nak masukkan duit kan pakai tangan. Multifunction pleaseeee. Hampir 5minit macam tu dia berbual siap berbual boleh pulak cari apa entah dalam handphone. Ya Allah hoiiiii darah dah naik ke kepala, aku terus ehem pakcik saya nak guna mesin nie dulu kalau pakcik lambat lagi. Dia terus cakap oh guna lah pakcik nak tak dapat lagi no akaun nie. Alahaiii pakcik kalau nombor akaun pun tak ada lagi, apasal pakcik pergi beratur terus. Sobsssss

Masuk dalam kereta aku istighfar banyak banyak, Allah nak uji aku kot. Aku selalu beringat kalau nak drive jauh jauh memang terus minta dengan Allah selamatkan perjalanan aku dan jauhkan apa apa cabaran untuk aku. Sebab aku perasan kalau waktu aku mula mula drive dan aku terjumpa dengan masalah macam driver lain yang jenis nak potong laju laju, jenis jumpa driver yang suka hon, haaaa sepanjang hari aku drive tu memang aku akan bernasib malang.

p/s : Nak je aku nyanyi lagu sabarlah sabarlah hey sabariah, tapi nama aku Fifie. Acaner tu.


32 comments:

  1. kalo x ehem pakcik tu rasanye berjam2 lagi dia duk lepak depan mesin tu..huhu..sabo je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tahu takpe, pelik betul fie dia bukan nak guna lagi apasal dah pergi beratur

      Delete
  2. hehe...sabo2....tp sabo pun de batasnye....nxt time xyah tunggu...sound je...bukan nk kuang ajor...tp membetulkan keadaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha fie nie kalau dengan orang tua tua sikit memang malas nak sound sound. Takut di cop kurang ajar tapi yelah orang tu sendiri patut faham lah kan.

      Delete
  3. paling sakit hati dengan org yg tak reti gune signal....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa tahu takpe, ibarat kita tahu dia nak ke kanan atau ke kiri.

      Delete
  4. Kite paling tk suke bila org parking tk betul . Dh siap bg kotak tk nk ikut menyusahkan org betul -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha kalau waktu pasar malam ke apa ke waktu jalam busy banyak kereta dia boleh pulak parking kereta dia mewah mewah. nak je scratch kan kereta dia tu. Huahua

      Delete
  5. fiq yg baca, fiq pun rasa geram..
    nasib baik fie ehem kt pakcik tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie kan ayu mesti lah tegur dengan cara yang sopan. Auwwww

      Delete
  6. Kadang2 mmg ade hari yg buat kite bikin panas je. tapi igt jelah. Allah nak uji kita je. mst boleh cool down balik pastu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu tulah pasal tie, memang akan ada satu hari tu aku jumpa benda benda macam nie. ujian tie sabar jelah. Huhu

      Delete
  7. selalu kalau cucuk duit kat atm, mesti terasa nak cepat2 je takut org kat blkg tunggu lambat. tapi ada jenis org dah depan mesin baru nak cek itu ini. lambat, geram betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe, kita nie bertimbang rasa dengan orang lain. Tapi orang lain macam tak fikir pulak kita nie macam mana. Adehhhh

      Delete
  8. rilek ar dugaan di mana-mana. Hadapi dengan tenang jiwa semua kan baik-baik saja.. hik hik hik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nasib baik fie jenis cepat cool down.

      Delete
  9. alahai kesin kat sis.. tak pe.. kene sabor je lah..ragam manusia mmg cam ni.. lain org lain ragam nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam macam ragam adik ooiii, kalau fie malas nak layan orang macam nie fie tak keluar terus rumah. Huhuhu

      Delete
  10. Replies
    1. Haah KH macam macam ujian datang

      Delete
  11. fie..nnti tmbah kan kat keta tu ada inhaler..boleh bagi nasihat sikit kat dorang tu.ahaha..bru tau itu fifie ke sabariah..ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nanti fie suggest dekat engineer kereta. Kalau buat macam tu makin banyak lah kes samseng jalanraya kan

      Delete
  12. Pernah juga mcm tu fie..dalam sehari tu macam-macam dugaan berlaku..lepas satu-satu..rasa mcm ada yang tak kena je satu hari tu..hehe..mungkin smua tu dugaan untuk kita..menguji kesabaran kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huuuu betul hanif, mungkin hari tu turun tangga rumah lupa baca bismillah lupa set niat ke. Hehe

      Delete
  13. hahaa. bce ayt qursi bnyk, pastu bce rabbi yassir tu ;) insyaallah di permudahkan urusan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe hari tu fie lupa baca ko Hana. huhu. InsyaAllah next time tak akan lupa lagi. heee

      Delete
  14. sabar2...nnti xcomel klo marah2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha betul kak, kalau nak awet muda kena senyum selalu

      Delete
  15. selalu fie
    bila dh xthn sgt
    trs menangis je

    ReplyDelete
  16. bagus lah Fie boleh sabar lagi. kalau FD ni, memang mulut bising je lah. biar sampai orang tu dengar. haha xD
    selagi boleh sabar, Fie sabar ye :)

    ReplyDelete
  17. [21:35] Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai ujian (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan.

    ReplyDelete
  18. fie. ain suka lagu hadapi dgn senyuman. ada kenangan tersendiri. tiba -tiba sedih. :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...