Sunday, 13 January 2013

Tangkap basah! Apa tu?

Waktu kecik kecik kan aku suka sangat been surrounded by adult, orang dewasa. Tak kisah group makcik makcik pun ioll layan. Tahu kenapa, sebab aku suka dengar cerita orang dewasa nie. Bukan  busybody apa pun tapi sebab gua rasa nak feeling layan macam mana life orang dewasa nie. Kuikui. Sejak kecik lagi aku memang seorang yang observer and loyal listener. Hoiii nampak tak betapa korang boleh rely on me, bukan setakat nak share love story nak share resipi masakan pun gua layan. Tapi kecik kecik dulu ada few things yang aku buat dan aku akan gelak macam orang gila mengamuk bila teringat.

Aku rasa gambar nie lucu maka aku letak disini, tapi gambar tiada kaitan dengan isi kandungan entry T__T



Dulu dulu kan bila dengar kisah orang kena tangkap khalwat atau lebih kampung kena tangkap basah terus aku tertanya macam mana pulak tu kena tangkap basah. Aku terbayang diorang kat bawah pokok lepas tu ada orang jirus air dalam dua tiga baldi lepas tu waktu tengah basah tu mereka ditangkap. Haaa camtu lah. Hahaha bila teringat balik aku rasa bodoh jugak aku kecik dulu, kecik jelah dah besar nie cerdik dah. Huahua

Satu lagi selalu orang bercerita pasal pokok duit duit, aku nie jenis yang kalau orang bercerita pasal duit terus excited bagai monyet mendapat bunga. Satu hari tu cousin aku yang dah dewasa lah dia cakap kalau kau tanam duit dalam tanah besar besar nanti pokok tu akan keluar duit ganti daun. Aku pun terus lah excited gila la weyy. Terus ambil duit 50 sen (duit 50sen waktu tu ibarat 2ringgit sekarang besar wey nilai) terus korek korek tanah dan tanam. Hari hari lepas balik sekolah gua siram tempat gua tanam syiling tu, then satu hari umi tanya apasal siram tanah tu, aku dengan confident nya jawab kakak tanam duit dalam nie siram lah suruh cepat besar dan subur, nanti dia berdaun duit banyak banyak boleh simpan di bank dapat tabung rusa. Yahooooo. Besar besar nie malu aku nak cerita benda nie dekat adik adik aku. Hahaha

Yang nie aku rasa semua orang pun ada pengalaman macam aku, bila tengok orang dalam tv terus tanya umi aku, umi macam mana kakak nak masuk dalam tv tu jugak. Selalu aku imagine tv yang kecik tu dapat muat ramai orang dalam tu. Macam mana eh. Pelik jugak. Lama lama dah besar sikit umur 5 tahun macam tu gua dah reveal muslihat tu. Ecehhh mana boleh bodoh lama lama. Haha. Tapi aku tahu budak sekarang cerdik cepat.

Korang mesti nak share jugak kan kisah waktu waktu tengah berhingus dulu. Kuikui


31 comments:

  1. Hahaha dedulu saye takda idea langsung ape tu tangkap basah. at least, fie ade pikir kena siram dgn baldi. haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tapi itulah part yang tak boleh blah, ada ke siram dengan baldi. haha

      Delete
  2. aku pun tak dapat nak relate makna tangkap basah tu...
    kalau tengah bagi rasuah dan kena tangkap, boleh guna istilah tangkap basah juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha mana ada, kalau macam tu tak boleh guna tangkap basah lah wey. Tangkap basah rasanya untuk khalwat je kot. Huhu

      Delete
  3. hehe skrg bdk dah terlalu bijak tak de da kot pengalaman cm kitaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tulah pasal budak sekarang sibuk dengan ipad iphone tak sempat nak fikir benda macam nie. Huhu

      Delete
  4. hahaha....gelak guling2 abg long nengok gambaq tu

    ReplyDelete
  5. masa tu terpikir apa tu tangkap basah.. apa tu tangkap kering..hahahaha

    saya dah update...
    hope dapat tolong walaupun agak susah.... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nizam. Nanti fie pergi tengok entry latest :)

      Delete
  6. Menarik cerita fie ni..hehe..suka gambar kat atas tu..hehehe..mcm tu la gelagat orang kita, letak papn tanda jangan/dilarang..kat situ jgk diaorng nak buat..kalau letak papn tanda silakan/dibenarkan..lagi la menjadi-jadi..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha tak faham bahasa namanya tu hanif, tak pun nak main main kan penguatkuasa. haha

      Delete
  7. hahaha Na pulak terbalik..tak suka lepak dgn org tua org makcik2 kakchik or abgchik2 ni..sbb dyeorg slalu ejek Na.."heyy awk tu laki ke perempuan"
    so Na stress dgn soalan tu.. (dlu kecik2 kan Na tomboy)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha padan muka kau na, sekarnag dah besar besar cantik sangat girlie gituwww

      Delete
  8. saya dulu ada satu pengalaman.. haahaha. belum cerita dah gelak ni. nenek saya dulu peniaga kedai runcit.. ada satu hari tu, saya terdengar dia suruh pak cik saya jual surat khabar yang lama. akibatnya, saya terus ambik semua surat khabar surat khabar lama , saya terus bukak satu meja kat luar kedai runcit nenek saya. saya bentangkan surat khabar surat khabar tu. hahaha, saya ingatkan jual surat khabar lama macam biasa orang jual surat khabar kat kedai runcit tu. yang tak menahan, saya siap panggil lagi orang lalu lalang untuk beli surat khabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkkkk. Hahahhaa lagi tak menahan dia punya semangat nak berbisnes tu. Tak tanya dah orang tua tua tu. haha

      Delete
  9. haha lawak sangat k. lagi2 part yg pokok duit2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha FD tak ada ke pengalaman macam tu dulu,kesian fie kecik kecik diperbodohkan orang. hahah

      Delete
  10. alaa..bukan ms kecik2 je fie..kakak nia..smpai sekrang buat cta dogeng dia..adik yg lurus lagi dr bendul ni pon ape lagi..pecaye je bulat2..grrr!!pastu kene gelak ng smua org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sekarang Nia pun ditipu lagi ke? Kesiannnya kawan fie nie. Haha

      Delete
  11. fy dulu masa kecik2 mmg lurus gila,org ckp mcm tu,mcm tu la,org ckp mcm ni,mcm ni la. bengong juga kalau igt balik. T________T

    ReplyDelete
  12. Mase kite kecik dulu kan kite ngatt klu kite tdo sblh lelaki kite akan dpt anak esok hrinyeeee . Kwn kite lg teruk dia ngat klu duduk sblh sblh dgn laki mcm org bsnding tu bole dpt anak . Hahaha . Lps tuu klu tgk drama yg ada org mti kite msti tnye nenek kite " nek org ni mmg mati bebetul ke ? " Lps tu nt klu nmpk pelakon tu dkt drama lain nt msti kite ckp " eh bkn org ni dh mti ke dlm cite hritu ? Ni hdup balik " hahahaha sadissss gila fie !

    ReplyDelete
  13. Haaa kak fie lagi satu nk tnye , acane nak buat reply komen yg mcm fie niii ? Yg button "reply " tu bwh komen org , yg mcm fie punye nii . Byk tutor yg "reply" nye sblh komen dan dia just bold nama org yg komen tu jeeee :( mcm dkt blog kite

    ReplyDelete
  14. yg pasal tv tu aku pon sama HAHAHAHHA

    ReplyDelete
  15. hahaha lawaklah sis fie ni.. tapi ena pun sama, pernah dengar tak "main kutu"?? dulu masa kecil2 selalu dengar my mom said bout this.. ena ingat my mom main laga2 kutu dengan kawan2 macam dalam cerita Kg.Boy.. miahahahah lawak betulah bila kenangankan masa zaman kecil2 dlu

    ReplyDelete
  16. Rindunya zaman kanak-kanak dulu..Budak2 skrg ni dah tak macam kita dlu2..Rugi la jugak dia orang tak merasa nikmat camtu..Hahaha =D dulu selalu berangan jadi dewasa,ala 20an gitu..cam best je jadi orang dewasa,lepas tu bawak kereta sendiri..kelas gitu..sekarang ni, ermmm angka dah 20 lebih..tapi rasa nak balik zaman kanak2 plak..aigoooo!

    ReplyDelete
  17. saya pulak bila campur je ngan orang tua takde idea pulak nak cakap.
    kalo dengar diorang berbual seronok jugak :)

    ReplyDelete
  18. sama la.. dulu masa kecik2 hairan gak, aper la tangkap basahtu.. hehe

    ReplyDelete
  19. nice blog.. selmbe.. kikiki .. btw, im new blogger. follow me please. :) http://brutaline-man.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. BlueHost is definitely the best hosting company for any hosting services you require.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...