Monday, 28 January 2013

Perempuan meroyan


Aku pernah dengar cakap cakap orang tua dulu dulu waktu aku tengah kecik, alahh perempuan belajar tinggi tinggi pun nanti ke dapur jugak. Saat tu aku masih tak rasa nak bercakap, faham pun tak nak membantah apa hal pulak kan. Tapi sekarang aku tanya korang, relevan lagikah kata-kata tersebut. Kesnya semalam aku pergi ke kedai runcit nie dekat dengan rumah aku malas gila nak drive ke bandar setakat nak beli kankung untuk buat maggi. Tapi kalau aku rajin atau memang aku punya banyak pilihan, kedai tersebut memang lah last option aku. Kesnya anak anak dia punya lah sombong gila ibarat aku tengah bercakap dengan wife perdana menteri tapi tidak. Aku bercakap dengan anak anak dia yang 24/7 bekerja di kedai runcit ayah mereka yang hanya sekangkang kera. 

Kisahnya aku tengah belek belek apa lagi nak dibeli di kedai runcit tu then masuk seorang perempuan tua sebaya dengan umi kenalan umi rupanya, dia sembang sembang dengan umi tanya sekarang mengajar di sekolah situ lagi ke. Umi jawab yelah mengajar lagi lambat lagi nak pencen. Tiba tiba terus bunyi suara sumbang, alahhh perempuan kerja hebat lah macam mana pun akhir sekali ke dapur jugak ( dengan nada angkuh dan sombong). Umi yang tengah sembang terus berhenti bercakap. Aku memang dah senyap, speechless gitu. Sebab aku tak nampak sebarang relation antara sembang sembang umi dengan kawannya dan budak perempuan pekerja kedai tersebut. Umi pun yang memang garang terus meletus api kemarahan ibarat Power Rangers menentang raksasa. 

Memang lah kerja lah apa pun memang perempuan akan ke dapur, tapi kalau setakat ke dapur tapi ilmu tak ada otak tak guna, bodoh buat apa. Kau kalau nak bercakap elok sikit, jangan buat kurang ajar dengan aku, aku ada bercakap pasal kau ke. Sebenarnya umi cakap banyak lagi tapi aku malas nak tulis, sebab umi cakap dalam bahasa Kelantan. Dan kalau kau tahu macam mana orang Kelantan bercakap lebih lebih waktu tengah marah memang aduiiii ayat hot and spicy sampai menangis tak berlagu lah wey orang yang kena. Terus senyap budak tu, muka pun berubah makin putih aku nampak. Hahaha

Disini aku langsung tak salahkan umi bukan faktor aku anak dia, tapi sebab aku tak nampak apa salah umi dalam hal tu. Perempuan tu yang tiba tiba menyampuk orang bercakap, dan bayangkan lah she's only 20 something around my age and umi is 46. Kalau pun orang tua bercakap kurang ajar aku rasa tak patut kita nak balas dengan perkataan yang kurang ajar jugak, inikan pula bila orang tu lansung tak berkurang ajar dengan kau. Please babe, kalau pun IQ kurang at least show your good attitude, respect your customers. Lepas tu terus umi bebel banyak banyak lagi, ini aku malas umi nie kalau tak kena something pasal dia, membebel satu hari pun dia larat. But I love you umi, no worries. I know I'll miss your babbling one day. 

Sumpah, aku memang tak akan pernah ke kedai tu lagi even waktu tu aku nak masak tapi tak ada minyak masak. Aku rela pergi ke kedai runcit atau shopping complex terus. Senang

44 comments:

  1. hoyeaaaaah
    rasa macam nk hi five ngn umi fie loni jugoooook.

    len kali fie kena tmbah

    size dapur tu yg beza kan org belajar tinggi n keje hebat dgn org yg xde pelajaran.
    hahaha
    grm pulak raso nak tenyeh mlt celupar itewwwwwwwww.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha geng dia meme mulut celupar belako lyaa ore kawasan nie meme tak g lah kedai dia kalau bukan hati keras jangan g. Kita mitok beli lada kering seriya nya jeling gitumo kita. Hahaha. Pelik dia. Alie bakali

      Delete
  2. biasanya lelaki yang akan ckp cmtu.. mmg betul pon ap yang umi akak tu cakap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah tak pasal pasal meroyan perempuan tu sarah

      Delete
  3. Aih! Saya tak terlalu paham cakap awak ni... Hehehehe!

    Btw, ada lomba baca puisi, ikutan ya... :D


    http://deidesuriya.blogspot.com/2013/01/lomba-baca-puisi.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tak apa. InsyaAllah nanti saya lawat :)

      Delete
  4. betul , orang kelantan bila dah marah !! btw , im kelantanese jgk !! :)


    http://areisuaproduction.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayyy jumpa geng. nanti fie lawat awak balik ye. heheh

      Delete
  5. haha~sabar je lah dengan orang y macam tu...

    http://prunusserulata.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang macam nie harus diajar sekali sekala dik. hehe

      Delete
  6. wakpo gak budok mudo tu kecek dok elok dekak umi demo...padan la denge muko dio... hehehe...lulus x weyh kelantan aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha lulus lulus aku bagi 4/5 okay. Sebab loghat dia dah macam siam aku baca. haha

      Delete
  7. perempuan belajar tinggi2 pun, bila dah kawin bersalin gak dia...ahaks3....*komen xde motip

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kalau tak beranak memang nak kena tinggal dekat laki lah abg long wey. haha

      Delete
  8. puaka giler mulut pompuan tu..
    nasib baik umi fie mantap!
    thumbs up!!!!!
    fiq trbayang2 slang klantan tu!!!
    hehehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Fiq jumpa adik beradik dia tak tahu lah Fiq kata apa, Mak Puaka kot. Mulut semua macam tu. Jom la belajar bahasa kelantan. Huhu

      Delete
  9. pergghh mulut dia mmg tak ada insurance kan...
    belajar tinggi2 salah.. xbelajar pun slh..
    xfhm mind set human skrg..
    paling tak blh blah sikap kurang ajar bdk perempuan tu...
    minta dijauhkan lah dari sikap begitu..amiinn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah awak pelik gila sebab fie dengan umi tak mengata dia pun, maybe dia terasa orang mengata ke apa tak tahu lah kan. Fie tak kisah pun pasal belajar tinggi ke tidak kalau orang tu well manner/behave fie okay je.

      Delete
  10. fie lain kali ckp kat dia
    "mmg belajar tinggi2 akhirnya ke dapur tapi ape yg mmbezakan kite keluasan dapur kite...kite belajar tinggi, dapat gaji riban2 n dah tentu dapur kite lg besar lagi canggih dari dia....."biar dia lg sakit hati.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ala tak sempat nak generate idea lah sayang, kalau jawab macam tu confirm air mata dia meleleh kan. Hahha

      Delete
  11. hehhe..sabar2...klu lyeen mesti dah pecah2kan minyak kat kedai dia..HAHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha good idea Lyeen lupa nak mengamuk macam tu.

      Delete
  12. sangat biadap dgn org tua..jeles la tu dia xblajar tinggi pastu duduk kat situ x kemana2..hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa itu pasal saila, kalau dengan orang tua pun dia biadap macam tu tak tahu lah kalau dengan orang lain.

      Delete
  13. bhahahaha kena doh sedas padey muko dio hahaha (ada dialek klate dok hahah)
    teringat membe asl msg or call tnya bila nak khwin lpas tu cakap pulak buat pa blajar tinggi2 nnt masok dapur juga toya dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa lulus dah bahasa kelantan. hehe. Aiyaa ada jugak ke kawan cheida yang fikir macam tu suruh dia ubah lah pemikiran tu sejajar dengan wawasan 2020. haha

      Delete
  14. org tuh dengki sng citer kan.. sbb kalau org yang takde sifat dengki biasanya dia lebih suka tgk org berjaya dan bagi lagi semangat kan. kalau org dengki mmg suka bagi komen yg tak perlu cm tuh...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. fie muka fia ngn mama fie sama hehe 1st ime tgk kat entri lepas.....

      Delete
    2. Haah iima dia memang jealous kot sebab kalau perempuan lawa singgah kedai dia mesti jadi mangsa dia lah. hahaha. Auwww selalu orang cakap macam tu tapi rasa tak pun. Maybe sebab fie empunya diri kan. heee

      Delete
  15. mengaku je la diri tu pemalas nak belajar tinggi-tinggi. kan senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpe lepas tu nak cakap macam macam, apa kes.

      Delete
  16. padan laa muka budak tu kena sound. heh.. sesuka hati nak bersuara tak tentu pasal, kena sedar diri jugak kalau nak bercakap kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyelah Moss lebih lebih bila orang tak cakap pasal kita pun, apa kes kita nak menyampuk tak tentu pasal kan.

      Delete
  17. alaa fie..die xde otak sbb tu ckp cmtu.ahaha..mmg la ke dapur jgak nnti..tp menuntut ilmu tu kan di suruh dlm islam..dia jeles kot fie dia xblaja tggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dia fikir macam Nia macam kita nie fie rasa dia tak sebut benda benda macam nie, memalukan diri sendiri jugak kan.

      Delete
  18. fie nak kawen dah??waaaaa!!jelesss!!nak jugak..hahaha..save dlu utk kawen okeyh..ehehe..nnti nk hp mhl mtk kat laki ler..haha

    ReplyDelete
  19. memang lah ke dapur jugak tapi dalam2 ke dapur tu dah ada ilmuuuu. tak pernah rasa nak merendah kan org yg x blaja ke ape sbb semua org ada kelebihan masing2 tapi kalau kena yang mulut celupar macam ni, wajib fie tenyehhh dengan cilii. haaaa

    ReplyDelete
  20. attitude die..burok btol..huhu..mmg pdn la kena ngn umi fie, men redah ckp ngn org lbh tua mcm tu. apa la agaknya motip dia ckp cmtu? pelik btol. kadang tak kata jugak sbb iq rendah ke ape fie, org yg berilmu pun kadang cmtu jugak. tah apa la masalahnya pn tak taw..huhu

    ReplyDelete
  21. susah kalau diri xnak mengaku die jeles ngan org berpendidikan..

    ReplyDelete
  22. betul, semua pompuan akan kedapur juga akhirnya...tapi kalau xde ilmu, camne nk didik anak2? kalau setakat buat anak tp xreti didik, sia2 la kan

    sungguh xde moral la org itu...huhu

    ReplyDelete
  23. errr..aku xtau nak komen apa fie..but somehow, aku rasa ni bukan sebab sape belajar tinggi atau tak..tapi lebih kepada attitude..ramai jer aku nampak org ppuan yg belajar tinggi2 tapi biadap and kasar dengan org tua..jenis yg cakap tak berlapik pun ramai..

    tak kisah la org tu keje kat dapur ke, keje CEO ke, selagi dia well behave, hormat org lain, campak kat mana2 pun tetap org senang dan suka..:D

    ReplyDelete
  24. hahah,,jangan memain.kalo ayat tengah marah pedas lebih dari cili api lagi.

    ReplyDelete
  25. adus.... sabar jek la budak tu.. kan dan kena sebijik! haish!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...