Tuesday, 30 October 2012

Cara hilangkan kesan turun warna pada baju

Sungguh aku rindu sungguh aku sayang ooooo ku tidak malu malu. Ehe termenyanyi puleks titew. Hikhik. Titew minta maaf minta ampun banyak banyak baru punya kesempatan untuk melawat blog. Sibuk adalah alasan palsu malas adalah alasan benar dan tepat 100%. Sejak dari last update untuk raya haji hari tu, hari nie baru rasa ghairah nak lawat blog. 

Petang tadi balik lewat dari biasa, ada meeting as usual lah. Bincang soal prestasi, streaming class, perlantikan pengawas, dinner guru, farewell party darjah 6 dan untuk pengawas dan akhir sekali soal sukan yang akan diadakan besok. Dah dua hari berturut turut latihan sukan diadakan, nasib baik cikgu pakai pelindung UV sunplay spf 130++. Maka nya kulit cikgu masih putih ibarat snow white. Kuikui. Balik sekolah tadi ingat nak jemur baju yang dibasuh semalam. Sekali angkat sentap gua. Terkejut monyet. Baju ayah turun warna dengan baju aku. Huwaaaa. Apa nak buat nie, memang kalut ribut lah rasa. It's Burberry uolls, kalau yang murah murah tak ada aku nak kalut ibarat taufan Sandy tu tapi nie yang harga pun buat mata aku juling. Mati lah macam nie.

Terus bagitahu umi, mulut umi as usual lah potpetpotpet tapi tangan lincah bergerak. Ambil vanish dan rendamkan baju tu. But still nothing change. Warna pink pink masih melekat di baju tu. Apa guna teknologi kan, apalagi ambil handphone google macam mana nak kasi hilangkan warna tu pada baju ayah. Alhamdulilah lepas ikut cara cara nya tak sampai sejam memang bersih suci lagi murni baju tersebut. Tak ada dah kesan pink pink mahupun tompokan warna pada baju tu. Memang syukur giloss. 

Berikut cara-cara yang aku guna. InsyaAllah menjadi, uolls boleh cuba. Mana lah tahu yang turun warna pada pakaian yang gilos mahal. Mahu nangis kan. Kalau yang tak mahal pun dah nangis kena  kena dekat baju feveret. 

1) Rendamkan baju yang terkena warna tu dalam air panas dan dicampurkan dengan perahan asam limau. Berapa biji asam limau depends on the stain, kalau nampak banyak je kotoran tu kau guna lah banyak sikit. Tadi aku guna dalam 5 biji asam limau. Lepas tu letakkan sedikit sabun basuh baju. Rendamlah dalam sejam macam tu, kalau rasa gelisah resah jenguk jenguk la baju tu. Hakhak. Kalau aku tadi aku rendam dalam 30minit macam tu terus hilang kesan tu.

2) Rebus baju yang terkena warna tu, selagi tak hilang kotoran selagi tu lah rebus. Sehingga hilang. Cara nie pun menjadi mengikut few blogs yang aku lawat tadi, tapi aku tak berani sebab aku ada tengok tag di baju tu yang letak tanda pangkah pada basuh baju tersebut dengan air panas.

3) Using dylon. Nie pun aku baru tahu. Alahaiii 23 tahun hidup first time dengar pasal dylon. Dylon nie sejenis agent for color removal which can be bough at tesco or giant atau pasaraya yang aku tak tahu. Nanti lah kalau pergi Tesco nak usha dylon nie. Beli terus sebab aku tengok efektif dan berkesan juga lah, infact ramai yang komen cakap Dylon nie lebih berkesan compare dengan Vanish untuk baju berwarna lah. 


Ini gambar lama, aku rasa Dylon dah improvised mungkin dah new packaging. Google tak jumpa pulak. Tapi takpe lah, as long korang kenal bentuk dan paket dia macam mana. Senang nak cari ye dop.

Ini jelah yang aku tahu. Kalau korang ada cara lain yang lebih berkesan boleh share. Kita kan 1 Malaysia, sharing is caring aite. Hikhik. Till then goodnight people. Cikgu nak pergi tulis analisis pencapaian students kojap sebolum masuk tidur. 

52 comments:

  1. Replies
    1. Haha. Aku siap survey dah baju tu, nak ganti.

      Delete
    2. beb...kalo baju itam yg TERendam CLOROX...??ad cure die x...??adesshhh....hmmm...

      Delete
    3. beb...kalo baju itam yg TERendam CLOROX...??ad cure die x...??adesshhh....hmmm...

      Delete
    4. Dye laa..kt kedai jahitan ad biasenye..dye fabric

      Delete
    5. Klau seluar kelabu melekat warna kuning .. Nk hilang kan pown gne cre tdi ker

      Delete
    6. Kalo suar jean itam pudar. Cari dylon renevator black kat tesco. Harga dlm rm16..dia mcm automatic dye kt pakain hitam yg lu ntur

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. haa.. kalut dibuatnyaa kann :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang memang. Nak menangis dah tadi. Haha

      Delete
  3. pelik giler baju pn kena rebus..hehe

    ReplyDelete
  4. hahahha.
    perah asam limau, rebus.
    macam baju tu makanan.

    kehkehkeh.
    tapi its effective!!

    dylon?

    wan pon tak pernah dengar.

    selamat hari raya haji fie!

    wan pakai uniform pilot yang tak lengkap.
    sekali tengok macam pegawai kesihatan.

    malas nak pakai lengkap.
    tak pakai pon bar, tie and wing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Fie pun sebelum nie tak beso dengar pasal Dylon. Tadi lah google cari hok berkesan nak hilang kesan warna nie jumpa pasal Dylon. Prghhh meme bagus la review fie baca pasal dylon.

      Alah cikgu nanti before last class kena pakai lengkap lah. Baru napok macam Adam Mukhriz. Hikhik

      Delete
  5. dylon? apakah? tak glemouroues punnn......maybe cikgu perlu lebih pomote pasal dylon supaya dikenali ramai..pasnie ta payah guna klorok/vanish jadah tu..kann..kann...kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Vanish tu mengarut je lebih, dulu okay la. Sekarang tak menjadi pun. Huhu. Itu pasal fie tulis pasal dylon biar semua orang tahu. Hikhik

      Delete
  6. Dylon ye?? boleh la guna sbb baju kurung kuliyah ena banyak gile kena dakwat pen.. beselah ena ni mana dok diam dalam kelas, so habis terconteng.. huaaaaaaaaaaaa.. boleh la pergi cari pncuci ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time dengar org terkena dakwat pen dekat baju kurung dalam jumlah yang banyak. Haha.

      Delete
  7. okay tak pernah dengar lagi setakat ni ape tu dylon. haha. kalau senang nak cari dylon ni tak kesah name tak familiar ke hape. Eh risau pulak nak rebus2 baju karang jadi lain pulak tak ke naya. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha sama lah. Tu first time dengar hal Dylon. Fie pun tak buat cara tu. takut lunyai baju. Haha

      Delete
  8. my adik has the same prob ngn fie..dia pnye baju lak la yg pegi turun kale kt bju my dad..haha..da la bj tu br beli. tu yg dia tgh risauuuu. stakt ni usaha dia utk ilangkan kesan tu masih tak bjaya fie..sorry couldnt help much :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indah cuba lah bagi tahu dia suruh cari Dylon atau guna few tips lain. Try google dulu. Fie nasib baik sangat sangat menjadi.

      Delete
  9. kite guna vanish!
    belilah vanish :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie orang vanish buat iklan ke apa. Haha

      Delete
  10. cara plg hebat nk buat baju jd kain buruk..
    rendam baju ng clorox n air panas selama sejam.
    hahahaha..hancus terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. memang lah nia. fie pun tak berani nak cuba yg tu. Tpi bila baca komen komen orang diorang kata menjadi.

      Delete
  11. ingatkan bnde tu takkan tanggal .. rupenye ad jln pnyelesaiannyeee .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mee. Lepas nie boleh try kalau ada baju yang dah rosak sebab bercampur warna.

      Delete
  12. fie btl2 bkesan ke? nak cuba ni? HIHI

    ReplyDelete
  13. waa..okay ni boleh try nanty..
    http://www.jeritpekik.my/2012/12/senarai-entry-entry-terbaik-dari_26.html

    ReplyDelete
  14. Ida nk tnye kalo bju y bkan putih bleh ker gune cre rendam ngan asam limau?tngah kalut ni..bru kejap trjadi.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ida boleh. Tapi kalau yang baru kena tu boleh lah try cuba asam tu, kalau yang dah lama tu ida cuba cari dylon. Sekarang fie jumpa satu bleach jenama SunPlus memang perghh hebat gila kesan. Fie letak pada baju berwarna pun tak luntur warna tu, yang kesan turun warna semua hilang.

      Delete
  15. Klu kemeja kotak2 pun boleh ker?

    ReplyDelete
  16. kalau gown kembang2 budak2 punye...atas warna maroon, bawah putih...
    yang warna atas tu turun kat bawah...nak wat mcm mana ye? pls suggest...da cuba remdam tp takut nak gosok sebab yang bawah tu mcm kain "net"

    ReplyDelete
  17. btl ke??air limau nipis blh hilangkan colur luntur yg melekat pda pakaiaan laen????runsing2.....customer dh nk ambil bju ....tdi i pasang batu pada baju die..tbe2 kain yg di lapik luntur colur pda bju customer.....bju customer pink lembut kain plain....so kalau truk air perahan limau x luntur ke colour bju customer i...mmmmm

    ReplyDelete
  18. klo ganti dengan lemon boleh tak ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bleh2...dgn asam keping pn bleh hahhaa

      Delete
  19. Klu sluar jeans mcm mna?cnth yg x original...

    ReplyDelete
  20. Tau tak cemana nak guna dye fabric?
    Saya ada beli ni.jenama rainbow.tp xtau guna.instruction pun xde tulis kat botol.

    ReplyDelete
  21. Kalau yg dh lme dlm smgu lbh gitu, blh hilang ke x ?

    ReplyDelete
  22. kalau baju putih terkena kesan dynamo tu cemana ye...aduhaiii pening uniform nak pakai nih

    ReplyDelete
  23. Asam limau tu means,air limau nipis,ke or ape

    ReplyDelete
  24. Memang betul kata awak memang nangis punya bila baju yang warna cantik tetiba jadi hitam sebab jeans luntur. Raya baru ni gaun anak saya 2pasang jadi hitam terus sbb jahil pi basuh ngan seluar jeans. 12tgh malam saya nangis sambil sental dalam bilik air..sian bila fikir rosak baju anak saya. Terus google cari tips nak turunkan warna luntur tu. Mekasih atas sharing awak ni. saya pun nak share tips ni dalam blog saya. Nak tahu saya berjaya hilangkan warna yang luntur tu...:) dengan salah satu tips yang awak bagi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis guna cara yang mana? saya buntu 3 helai baju anak saya rosak..

      Delete
  25. Ada tak bahan penanggal kotoran degil yang berkesan di pasaran yang mempunyai logo halal JAKIM sebab pelbagai jenama pencuci pakaian sama ada serbuk,sabun atau cecair di pasaran mengandungi bahan-bahan yang meragukan.Pengguna Islam perlu peka kerana kita mencuci pakaian solat.Produk tanpa logo halal JAKIM adalah untuk pengguna bukan Islam.Apa yang membimbangkan bahan produk mengguna nama kimia untuk menggantikan bahan haram untuk mengaburkan mata pengguna Islam.Jika ada produk pencuci pakaian halal yang diiktiraf oleh JAKIM,sila kongsi maklumat dengan rakan-rakan yang melayari blog ini.Jangan terpedaya dengan iklan produk tanpa logo halal.

    ReplyDelete
  26. Baju yang terkena kesan pelembut softlan. Macamaner nak hilangkan yew?

    ReplyDelete
  27. Halo Sis Fie , please reply .. Saya ada bli Jacket 1 ni kaler Olive Green pkai 3-4 kali pstu prasan ada tompok2 pink pudar .. sbb apa yea ? Dah dye pun xleh cover bnde tu .. tau x knp ? Bju ayh sis tu kaler apa ? Sama ke tompok2 pink juga ?

    ReplyDelete
  28. Halo Sis Fie , please reply .. Saya ada bli Jacket 1 ni kaler Olive Green pkai 3-4 kali pstu prasan ada tompok2 pink pudar .. sbb apa yea ? Dah dye pun xleh cover bnde tu .. tau x knp ? Bju ayh sis tu kaler apa ? Sama ke tompok2 pink juga ?

    ReplyDelete
  29. Hai sis ,kalau baju hitam terkena clorox mcmmna ye ??buntu gile ni :( (syaira2994@gmail.com)

    ReplyDelete
  30. utk baju hitam yg kena clorox... beli dylon fabric dye hitam

    https://my.carousell.com/p/dylon-multipurpose-dye-2706561/?ref=search&ref_query=dylon&ref_rank=3&ref_referrer=%2Fsearch%2Fproducts%3Fquery%3Ddylon

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...