Wednesday, 3 October 2012

JANGAN





Sejak bergiat aktif dalam bidang blogging nie aku punya banyak pengalaman. Blogwalking ke sana sini, membaca paling sedikit dua puluh entry sehari aku jumpa bermacam macam gaya penulisan. Memang hebat. Tapi dari penulisan lah aku boleh rumuskan tuan empunya belog. ehem. harap harap penulisan aku membuat kalian readers merumuskan aku nie matang lagi ohsem punya. Huahua*evil laugh.

Dari hasil observation aku sendiri aku boleh rumuskan DONT iaitu JANGAN bersamaan dengan perkara yang tidak boleh dilakukan sepanjang anda menggalas karier sebagai blogger. Ehem. Sila baca dengan nada serius dan patuhi arahan di bawah. please.


JANGAN copy paste bulat bulat idea dari blogger lain. Sedikit sedikit orang tidak kesah lah, tetapi lama lama orang akan sedar. Pelik ini gaya penulisan hari nie esok gaya penulisan begini pulak. Berlainan sangat. And what make it worst readers kemungkinan akan terjumpa kesamaaan entri anda di entri orang lain. Bila readers compare tarikh nya pastinya readers akan judge anda. Serious waa cakap sama luu.

JANGAN update entry seperti anda update status facebook mahupun twitter. Ayat dua tiga patah perkataan je, nak masuk satu perenggan pun tak layak. Lama lama readers bosan, kalau orang macam aku yang jenis cepat bosan terus tekan button unfollow. Aku tahu kadang kadang ketuk kepala di dinding pun idea tak kunjung tiba, alangkah indahnya kalau idea boleh dibeli. Mesti para blogger beratur nak beli. Tapi sayang tidak ada dijual idea di mana mana,  korang boleh jana idea dengan BW ke mana mana. Jumpa info ke tak kisah la pasal education, politics or entertainment. Karang je ayat panjang lebar tapi jangan melalut. Done satu entry

JANGAN amalkan buat entri untuk judge orang atau mengumpat atau tempat kau nak menjatuh kan someone. Readers sekarang tak macam dulu, diorang dah pandai menilai. Setakat kau buat blog semata mata nak tulis benda bodoh pasal orang lain, just forget about it. Readers dapat nilai kau nie jenis orang yang macam mana.

JANGAN tulis entri sewaktu mood tengah tak berapa stabil. As an example, you just break up with your boyfriend and you are in depressing, lalu kau update entry tulis itu ini pasal relationship korang and what you feel. Kalau sehari dua mungkin orang bertahan tapi kalau dah tiga minggu asyik ulang benda sama. Fed up tahu tak !! So please keep it on your heart or find someone who can listen to your problems. Kalau takde kawan ke pergi ke bookstore beli diari dan tulis la sampai ke muka surat hujung pun takde yang kisah. Blog bukan tempat nak curhat lebih lebih dan fikirlah inikan public.

JANGAN letak widget melampau banyak sehingga susah readers nak baca pasal iklan turun naik ikut bar kita. Haha. Nie kes aku punya, serius malas nak bukak blog bila too much ridiculous widget in it. Kita nak orang baca entry kita lawat blog kita, we have to make them comfortable dan yang paling penting tak menyusahkan diorang.

Rasanya banyak betul JANGAN aku, hekhek. Tiba tiba rasa macam blogger famous bila buat entry macam nie.








51 comments:

  1. dan JANGAN lupa bace smua entry fifie..sbb entry fie smua nyeee seronok dan masuk akal!! yeay!!! hehehehe ;)) KEEP IT UP FIE ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please jangan puji fie melambung. hahahhaa.

      Delete
    2. Fie jgn melambung tggi sgt taw! Sat agi susah nk turun plak
      Hahaha ni bukn pujian fie this is a fact ok! :)

      Delete
  2. ni tak lama lagi jadi la blogger famous ni. :)

    ain blog picisan je. tu yg tak berapa nak menarik tulisan ain. hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog picisan pun followers dah beratus. hehe.

      Delete
  3. itulah tips daripada blogger femes de amos hari ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Famous macam biskut fames ames tu ke dani. haha

      Delete
  4. dan jangan lupa juga baca entry Everything's Everythings xD
    alamak jgn lah unfollow aku,
    nnti kalau entry dh boring tegur2 lah ye..

    Kadang2 tu kesian juga tgk org yg update entry mcm status facebook..
    ye lah sebab dia dh comment entry kita jadi kena lah
    balas balik,
    tapi kalau dh pendek sgt entrynya
    mana nk cari idea utk comment xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh tak lah, blog EE terbaik. hehe. banyak info lepas baca.

      Kann ee, fie pun sama, Kadang2 rasa macam tak patut la tak melawat blog dia lepas dia selalu je lawat blog kita kan. hehe. tapi nak komen pun takde idea camner.

      Delete
  5. Dari penulisan awak, saya boleh rumuskan yang Fifie ialah blogger yang awesome :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai malunya dd cakap macamtu. Hehe

      Delete
  6. Fie. Jangan! jangan unfollow kami. Hahaha. btw, thanks untuk tips ni. Jangan! Jangan tak ikut. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Nope, tak unfollow lah blog zaza. hehe. Okay sila ikut arahan, *nada serius. haha

      Delete
  7. jangan jangan jangan cuba merayu lagi. xkan ulangi bertemu dengan mu

    ReplyDelete
  8. adess nana pulak jenis tak pandai nak taip panjang2 macam fie ni. tepek gambar je nana pandai. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh mana ada, okay je blog nana. Nana dah tulis panjang lah. heee. no worries sayang

      Delete
  9. Sharing is caring:) Thanks bg info fifie...

    ReplyDelete
  10. wan tak reti nak taip panjang.
    kadang tu, rasa macam susah nak susun ayat.
    kalo ayat terabur..
    tunggang langgang plok readers baco.

    bagus point point tu fie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Dok eh hok wan tu okay doh. Sungguh. Kalau tak ore tak mari baca wan. heee. Thanks :)

      Delete
  11. Replies
    1. Sorry awak, its out of my intention. Heee

      Delete
  12. haha semua betul.. Tp kdg2 owg lbeh suke bce yg xckup prggan tu ler. Kalau yg byk2 prggan tp potpet2 syok sndri xbest jgak. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam fie, fie baca entry panjang tapi ada isi, kalau panjang tapi takde isi macam cerita melalut entah ke mana dah macam novel dah. memang fie tak baca lah. heee

      Delete
  13. perumpamaannya mungkin begini:
    ada yang suka bharian. ada yang menyampah utusan. ada yang mesra harakah. malah ada juga yang tak suka baca paper langsung. apa pun, wartawan tetap juga menulis. hari-hari ada saja cerita dan berita.
    prospek2 (readers) ni sebenarnya berlainan selera. do and dont adalah guideline, bukan rules.
    kita yang mencorak bagaimana & apa yang kita nak sampaikan. dan berani tanggung risiko dengan apa yang kita luah kan. Keep up blogging, sis. Chaiyook!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah wakdanial. tapi yang awak bagitahu memang betul pun, lain orang lain selera. Hehe. Jadi tak semua yang kita tulis orang akan setuju.

      Delete
  14. tu lah pasal .. blogging patutnya lancar .. tamo ada ngarut lebih2 ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie paling tak suka buka blog ada lagu, boleh kena heart attack tau tak. haha

      Delete
  15. JANGAN kamo ucap selamat tinggal.....
    JANGAN unfollow abg long taw

    kalau busan dgn blog abg long yg orange tu ang habaq mai la kat abg long ni.
    mana la taw kan...kan....kan..... ツ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. tak tak. blog abg long ohsem. Hehe. suka lawat, mesti komen banyak banyak

      Delete
  16. hohohoh...ape2 pon entry ne terbaek.InsyaAllah,cik akan perbaiki sume tu^^
    btw saya dah follow awak..Jgn lupe follow balik tau^^


    http://azlyiejah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks azlyzah :) InsyaAllah fie lawat kejap lagi.

      Delete
  17. Replies
    1. Pantang larang tok mayang kita. Haha

      Delete
  18. assalamualaikum fifie...yer la banyak pantang larang ni hehehee...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslam mama. Hehe. pantang larang entah apa apa. Tulis jelah yang terlintas. hehe

      Delete
  19. setelah baca post fie ni, myra musykil dgn blog myra yg xseberapa.. ngehngehngeh..
    anyway mmg btl ape yg fie ckpkan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde pape la myra. nie saja saja je fie tulis lepas fie buat observation. yang fie rasa tak terkena dimata. hee

      Delete
  20. setuju dengan semua dia ats...tulis berdasarkan idea dan irama sendiri...

    **fie, jangan terasa tau akak nak cakap ni...besarkan tulisan boleh?terima kasih... ^_^

    kalo entry akak pun tulisan kecik sila maklumkan yea sebab lepas format lappy tak berapa btol semua tulisan..dgn google macam ok, kalo pakai mozilla memang nampak kecik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke kak ? sebab laptop fie, fie set tumbesaran besar so fie nampak besarrr. hehe. Nanti fie update balik. Tq sis sebab menegur tak terasa pun :)

      Delete
  21. Replies
    1. TQ cik rongoks :) ehe. lucu pulak panggil macam tu.

      Delete
  22. hehe..nice! lama2 ni mmg maken kentang la fie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indah lagi kentang. Nak jadi cikgu jugakkk. boleh dapat hadiah time hari guru. heee

      Delete
  23. hmmm...pastu apa yg tak jgn ye...

    sbb manusia ni lg disebut jgn lg ye..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. memang pun,. okay tukar jangan kepada buat la buat la ( dengan nada perli). haha

      Delete
  24. terima kasih kongi ni.. banyak lagi kene belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. No biggie. sharing is caring PMDR ( singkatan ye sebab nama awak panjang dengan melampau) Haha

      Delete
  25. Fifie,Fy tag fifie. http://fyfyliew.blogspot.com/2012/10/contest-blog-siapa-yang-kawaii-tu.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...