Wednesday, 24 October 2012

Diary hari ini

Minggu minggu akhir sebelum tamat sesi persekolahan 2012 adalah minggu yang memenatkan. Full of activities. Sebab musabab GB tak nak pelajar main lumba lari sesuka hati mereka dalam kelas tanpa kawalan dari cikgu. Biasalah buku teks dah hantar, peperiksaan akhir tahun pun dah tamat jadi mereka merdeka. Tapi bagi kami guru tidak lah begitu. Ada lagi kerja yang perlu dibereskan dengan kadar segera.

Walaupun aku hanya sub teacher, tapi masih lagi aku perlu bereskan semua kerja yang aku ambil alih dari guru sebenar. Habis marking paper, kena masuk kan data data ke dalam SAPS, sistem pengkalan data markah pelajar. Lepas tu kena siapkan report ihadir sekarang semuanya dah online. Buku rekod pelajar, rekod peribadi pelajar infact kehadiran pun macam tu. Memenatkan tapi berkesan. Ini untuk mengelakkan pelajar ponteng sekolah dan menipu parents mereka bahawasanya mereka pergi ke sekolah tapi sebenarnya tidak. Lesson plan dah siap untuk sampai hujung minggu depan. Hiks. Semangat cikgu baru menulis rancangan mengajar. Busy tapi aku suka. Takpe lah, dah empat bulan hidup bersenang lenang tanpa sebarang masalah mahupun beban di kepala. Apalah sangat setakat sibuk dalam masa sebulan nie kan.

Next week buka sekolah lepas cuti Hari Raya Haji ada latihan sukan selama dua hari dan sukan sekolah dan juga jamuan akhir tahun kelas. Perghh nasib baik aku tak pegang mana-mana kelas, tapi dalam fikiran ada jugak nak sponsor apa apa untuk kelas yang aku ajar tu. Hari nie busy kegilaan, 12 orang cikgu absent ada yang pergi kursus ada yang MC. Makanya waktu waktu kosong aku kena ganti kelas, alah setakat masuk bagi salam catat apa yang patut, lepas tu bukak novel baca. Kacanggggg. Haha.

Tapi kalau masuk ke darjah 1 best, boleh ajak diorang main teka teki, selesaikan masalah matematik, boleh buat singing contest. Banyak idea. Kalau yang besar besar nie aku bagi diornag buat kerja sendiri. Sampaikan diorang tanya aku, cikgu nak main polis sentry boleh. Aku jawab main lah tapi jangan bising. Kalau bising saya sepak awak nanti. Mula mula senyap je diornag main, lepas tu makin lama makin bising, aku ambil pembaris panjang pukul tangan diorang secara manja. Boleh diorang gelak. Arghhh nampak sangat muka aku tak macam singa. Harus banyak praktis.

Since dah jadi guru nie, aku sedar satu benda. Parenting and teaching is inter-related. Two weeks left,I know I'll miss them. *sigh


Kelas nie first class bagi darjah 4, hanya 5 orang je yang murid biasa. The rest are prefect. Tapi ya allah dia punya perangai, lenguh mulut melarang. Nie diorang tengah main polis sentry. Nampak tak cop cop di bahu kawan tu. Haha.














30 comments:

  1. senyum semacam je budak dalam gambar last tu, yg kopiah hitam
    mimpi apa agaknye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak mimpi pun cik Anon, dia yang paling nakal. Suka main kejar kejar. Tu dia tengah kena cop duduk oleh kawan dia. haha

      Delete
  2. dalam handbeg mesti isi novel ni. haha cayalah cikgu Fifie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah cik nana. hahaha. Dah 3 novel habis since start mengajar nie.

      Delete
  3. haha... teringat zaman skla dulu.. mcm nilah cikgu pening agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Agaknya lah kan. Sekarang baru rasa macam mana.

      Delete
  4. cikgu yg bgus.. sis jadi cikgu je la, okay pe.. dah reti handle student, boleh la... hehe.. btw, teringin juga nak jadi cikgu smpingan ni.. huuuu nk merasa jd cikgu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. You should try ena. Serious best. patut lah ramai orang minat jadi cikgu nie. Heee

      Delete
  5. hehehehe.. manja betul la cikgu ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manja manja kucing gitewwww. hahha

      Delete
  6. haha dasyat jdi cikgu ni.kne byk sbr kan,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun sangat sangat menguji kesabaran.

      Delete
  7. hahahaha. comelnya. seronok dan sibuk menjadi guru kan fifie.
    dulu masa saya jadi guru tadika, kalau cuti memang tak cuti. baru faham apa tugas guru. mencabar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guru tadika lagi lagilah mencabar. Budak budak mana nya dia nak dengar sangat kata kita kan. haha

      Delete
  8. Replies
    1. Haha. Demi mendidik anak bangsa.

      Delete
  9. alaaaaaaaaa nk jd anak murid fie plssssssss ;))

    ^^fie selamat hari raya aidil adha^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila jadi kecik balik. Hahhaa.

      Salam eid Adha jugak jna >_<

      Delete
  10. comels! hehe..budak2 fie,mmg bny karenah sungguh..kalo ajak main,mmg 200% komitmen! cuba suh jwb soklan, abes smua nyorok..indah xde lg pngalamn nk isi2 sgala mnde tu, abeh ler t masuk sk..terkapai2 la jwbnya dulu. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Memang pun, tapi kalau darjah 1 kita tanya benda pelajaran pun diorang bersungguh. Biasalah budak lagi, fikiran tidak dicemari dengan anasir kuning lagi. hikhik. Takpe indah, senang je. Tanya cikgu cikgu senior.

      Delete
  11. hahaha..ni mst muka comel.2 yg xtkt..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com..slmt hari raya aidiladha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Takde lah sebab cikgu nie tak berapa garang sebenarnya. Heee. InsyaAllah dan salam lebaran jugak :D

      Delete
  12. nnt mst rindu keletah budak2 ni lepas dah abes ngajar pix deh..hehe..xd yg mintak fb mu ko? hik3

    ReplyDelete
  13. Asalamualaikum warrahmatulahhi wabarrakatu ada org ka x ada heheh... pakjoe datang sini lg dgn penat x habis lg bru ja sampai umh bru blk dari kampung terus buka blog yang comel nie hahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...