Monday, 8 October 2012

Teacher Fifie

Sehari tidak jengah blog menitik air mata ke atas keyboard laptop kesayangan. Sobs sobs. Traffic turun dengan berkadaran rendah. Arghh sungguh tak kuduga. Bukan aku sengaja sengaja tidak ingin melawat kesini tapi ternyata masa amat cemburu dengan aku.

Sebenarnya sebenarnya kan hari Ahad lepas aku dapat panggilan yang tidak disangka sangka. Ehem dari PPD pasir puteh, terkejut lah jugak pasal waktu officer tu call waktu tu dah luar dari office hours jarum dah hampir ke angka enam. Rupa rupanya officer bawak berita gembira, akhirnya dapat jugak aku capai cita cita bergelar seoarang guru walaupun hanya sebagai replacement teacher. Hiks. Ada seronok dalam debar, berdebar sebab aku diberitahu aku kena mula bertugas hari Isnin yesss semalam lah kiranya. Aku pulak jenis clumsy, takde sebarang preparation dari segi mental dan fizikal. Tapi demi duit tabungan dan demi kuruskan badan aku gagahkan jua menerima jawatan itu. Hiks. Yeayyy dah boleh jadi teacher Fifie.


Pepagi tu umi hantar ke sekolah, almaklum lah sekolah aku ganti nie tepi je dengan sekolah umi mengajar. Masuk masuk mostly student tertoleh toleh lepas tu berbisik dengan kawan diorang, lepas tu yang lain lain pun ikut sama tengok aku. Ahhh janggal sungguh rasanya. Macam pakai kain tak zip. Lepas jumpa dengan guru pentadbiran sekolah diberi briefing sikit tentang subjer yang aku kena ajar dan kelas mana dan gelagat murid aku terus ke dewan yang menempatkan student standard six. Turun je tangga, seorang menyapa eh cikgu baru ke nie. Ye saya. Wahhh comelnya cikgu macam barbie doll. Muka aku dah start pakai fake blushing. Withing 5minutes dah hampir 20 orang student perempuan kerumun aku, salam lah tanya itu ini. Soalan cepumas cikgu dah kahwin ke belum. alahaiiiiii.




Habis waktu darjah enam terus naik tingkat empat, boleh tahan nak tercabut nyawa aku. Maklum lah cikgu dah lama tak bersenam. Masuk kelas ajar english, nasib baik budak kelas first tak banyak kerenah. Aku suruh buat latihan buru buru je diorang buat, tapi adalah dalam 4,5 student yang degil. Aku buat buat round kawasan macam kak yong tuh, diorang buat la kejap. Aku duduk balik kat tempat aku, diorang main kad lah main dam ular lah. Suka hati kau lah budak, nasib baik first day. Kalau lama lama mahu je aku sekeh kepala tu. Tapi yang sweetnya budak budak nie jenis respect pada teacher diorang eventhough diorang tahu aku hanya cikgu ganti.

Kelas akhir sebelum balik adalah kelas LINUS ( literasi & numerasi ), kelas nie menempatkan students dari darjah satu yang tak dapat membaca, mengenal huruf dan angka. Kiranya yang betul betul lemah lah. Aku rasa dah macam ajar budak tadika tapi takpe sebab diorang cepat je tangkap apa aku ajar dan tak main main. Tapi lepas 10minit aku soal balik lupa terus. alahaiiii. Kesian diorang, bukan tak pandai sebenarnya mereka ada potensi tapi mungkin kurang perhatian ibu bapa atau ada juga kes yang memang dilahirkan macam tu.

Pukul 1.20 umi datang jemput, singgah kedai beli mihun sup, makan  sembahyang terus tidur. Letihhh noks.






70 comments:

  1. Excuse me teacher, may I go out? -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh first rupanya..hahahahaha..

      Linus tu watak dalam Trilogy Oceans kan? hehehe

      Delete
    2. Selalu jadi first. Hahhaa. Tak tahu la encik H fie tak pernah tengok lagi movie Trilogy Oceans tu.

      Delete
  2. kehkehkehkeh!!

    eh, fie pon jadi cikgu sementara jugak!!
    haahha.tak sangko yo..jom kita buat friendly match!.
    ahahha.
    best fie jadi cikgu ganti ni.
    selalunya, cikgu gantinilah jadi tumpuan pelajar taw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Meme lah wan cikgu ganti nie tak berapa bekeng compare dengan cikgu sebenar dia. Meh buat club, sedap sungguh tapi jaga darjah 6 bosan sikit sebab diorang dah ada aktiviti sendiri.

      Delete
  3. nak tanya..fie pakai tamplte awsome ke?

    kalo lah pakai template awesome.

    nak tanya sekali lagi.

    macam mana fie buang (refer kat blog wan ) benda colour kelabu bawah header wan.

    ReplyDelete
  4. fie tahniahhh. mesti syiok lah kan jadi cikgu timba pengalaman. takboleh BW sampai lewat malam. Esok bangun pagii pergi sekolah cikguuu ! hik ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Haah nana, semalam lepas BW kejap terus tidur. Pukul 12 malam dah tutup laptop.

      Delete
  5. chomel header cikgu fifie...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, dah lama anis. Anis je yang dah lama menyepi. Heee

      Delete
  6. TAHNIAH KAK FIE .. EH EH .. CIKGU FIFIE .. HEHE .. ^_^

    ReplyDelete
  7. selamat selamat cikgu (intonasi cite upin & ipin)
    taniah la fie...hrp fie akn jadi cikgu yg sedap.
    mgjr kt skola mna tuh?
    mcm ne nk taw trafik turun ke naik?
    pasir putih tepi pantai ke?
    ummi mgjr skola ne?
    ganti cikgu terbesalin ke fie?

    pehhhhhhhhh.....byk kn soklan.
    cukup la dlu erk stakat ni
    nnt smbg tnya lg...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sedap macam mana bukan fie sejenis makanan. Hahaha.

      Mengajar sek ren keb kamil 1, check nuffnang la abg long tahu lah UV tu naik ke turun, nie pputeh jauh dari pantai, umi mengahar sek rend keb kamil 2, haah cikgu tu terberanak. hahhaa


      Amacam dapat A+ tak ?

      Delete
  8. selamat pagi cikgu (intonasi cite upin & ipin)
    taniah la fie...hrp fie akn jadi cikgu yg sedap.
    mgjr kt skola mna tuh?
    mcm ne nk taw trafik turun ke naik?
    pasir putih tepi pantai ke?
    ummi mgjr skola ne?
    ganti cikgu terbesalin ke fie?

    pehhhhhhhhh.....byk kn soklan.
    cukup la dlu erk stakat ni
    nnt smbg tnya lg...hihihi

    ReplyDelete
  9. eh2..fifie dah dpt keje daa..huhu..:(

    ReplyDelete
  10. Wah dah jadi cikgu ye! Haha. Goodluck! :)

    ReplyDelete
  11. salam,

    graduan malaysia ni tak boleh kerja lain ke asyik, guru guru guru

    KLIK

    pend asal dan geraja mungkin akan tolak bn di sabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya mintak jadi doktor ganti pulak ye. Hahahaha.

      Terima kasih untuk komen

      Delete
  12. hepi nya mendidik anak bangsa .. semangat cikgu !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu memang semangat jitu, hari hari senyum lebar. Haha

      Delete
  13. Wlaupun saya bukanlah seorang cikgu, tp saya hormat pekerjaan cikgu. Rakyat makin bertambah setiap tahun. Pelajar pun makin bertambah. So, bilangan cikgu pun perlu bertambah. Hehe Fie, jd cikgu terbaik ye~! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah khalilah, pandangan orang berbeza untuk karier guru. Depends lah kan. Hehe.

      Delete
  14. ya Allah..
    kagumnye..!!

    aku penah jadi cikgu sek men kejap.. seksa lahir batin..
    balik rumah stress.. hahahaha..

    mungkin xde minat kot..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. fie nie minatnak jadi cikgu, tapi takde peluang kan. Sekarang bila dapat syukur sangat2

      Sek men memang teruji lah, fie yang handle darjah 5 & 6 pun dah terseksa. Stress

      Delete
  15. Congrats.... diberi peluang jd guru... tak kira lah ada yg kata "graduan Malaysia takde kerja lain selain guru".. firstly, maybe due to lacking of teachers due to circumstances (beranak ker... sakit ker... kursus ker..etc.. sbb cikgu pon makhluk Allah) and secondly maybe sbb minat kita sendiri..so Allah bukakan jalan.... so, bila dah jd cikgu..selain bg ilmu dunia..jgn lupa selit2 nasihat n ilmu2 akhirat... "Sebarkanlah yg baik walaupon 1 ayat.." All d best K.P...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang ramai cikgu absent, ada yang pergi Haji ada yang beranak ada yang pergi kursus. Well tak semua orang ada pandangan yang sama tentang kerjaya seorang guru. InsyaAllah che na, thank you for praying.

      Delete
  16. Wah dah jadi cikgu...cikgu comey....tahniah n good luck....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee. Replacement teacher je. Thanks :)

      Delete
  17. congratz fie! rezeki rezeki.. mane tau nnt jadi cikgu tetap.. wahhh best sgt! jeles pun ade.. cikgu banyak cuti.. hehehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee. cikgu boleh cuti dengan anak2 lebih banyak masa for family kan. hee. Thank you myra :)

      Delete
  18. Replies
    1. Good night miss volvo, maaf lah cikgu busy. hahhaa

      Delete
  19. tahniah... syabas
    ganjaran dari ilmu tu akan diterima hingga ke akhirat.
    sampai sekarang setiap kali aku baca ayat kursyi dan yassin
    aku akan teringatkan ustad yg mengajar aku di darjah 5
    dan setiap kali aku berlaku jujur atau elak dari berbohong,
    aku teringatkan pesan ustazah aku di sekolah rendah.
    jadi, bayangkan pahala yang berterusan ustad dan ustazah aku tu dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nilai ilmu yang seorang guru ajar tak akan berhenti. Terima kasih nizam

      Delete
  20. hi teacher barbie doll.keje bebaik yee :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Budak budak macam macam ragam diorang nie. Baiklah cik rin saharina bersedia berkhidmat. Heee

      Delete
  21. congrattttsssssssssssssss FIE!!!!
    kannn walaupun replacement tp nampak da fie mcm hpy gilew kan!
    xpe klau mmg kerjaya cikgu tu mmg rezeki fie..
    lepas ni bole terus jd pengetua taw..
    Inyaallah ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, lambat lagi jna nak jadi pengetua. Nak jadi cikgu pun tak boleh unless fie sambung KPLI ke or master in education. Hhee

      Delete
  22. alhamdulillah dan tahniah dah jadi guru ganti. dapat pengalaman sebagai guru memang best kan? lagi2 ada budak2. ceria sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best dani, budak budak nie sweet je. Tengok fie jalan2, eh cikgu cikgu. Terus tanya banyak soalan. hahaha

      Delete
  23. syukut...nti blnje piko ye...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kalau ada rezeki. hhee

      Delete
  24. Selamat Pagi Cikgu Comel! *macam cerita upin dan ipin* wahh baguslah jadi guru, dapat cari pengalaman... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee, memang ena. Pengalaman tu priceless.

      Delete
  25. pergh pergh perghhh..fie pn jadi teacher jugak? haha. mmg leh bukak kelab teacher ah kita pasni..leh ajak wan skali? so cmne lah perasaan? penat tu jgn ckp ah kan..hehe. indah ni dah rindu gle ngn students. tak best langsung blk mktb! wuwuwu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie semua sebab tergoda dengan entry2 Indah pasal jadi cikgu. Terus rasa bestnya jadi cikgu. Haha. Penat tu penat, tapi best lah. Budak budak memang banyak ragam tapi kalau fie tegur cakap elok elok terus okay je diorang. Dengar kata. Dah la sweett. heee. Takpe lepas nie Indah boleh jadi cikgu terus sampai pencen.

      Delete
  26. alhamdulillah..dapat jd cikgu..bestnyer...suka pelajar dapat guru chumil...smgt dorg nak blaja..selamat mnjalankan tugas fie..!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee. Thank you dhia. Best jadi cikgu nie, guru ganti pun takpe asalkan dapat pengalaman.

      Delete
  27. Ganti pun ganti lar, merasa jugak pegang gelaran cikgu. Sekolah rendah plak tue. Terasa suweet plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan yasmin dari dduk je rumah tunggu kerja datang bergolek. Haha. Budak budak serius sweet cikgu pun rasa muda kembali. Haha

      Delete
  28. ee, bestnya dapat jadi guru, kira dah ada pengalaman la ni. Suatu hari nnti aku nak jadi guru. ajarkan saya jadi guru bole? xgementar ke firstdaya jadi guru? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Awak apply dengan Pejabat pendidikan daerah mohon sebagai replacement teacher. untung2 dapat terus. First day nervous toksah kata lah, masuk kelas suara yang ibarat petir nie tak keluar langsung. hahaha

      Delete
  29. hai cikgu fie..ajar subjek apa...hehe

    nak kuruskan badan? tgk slim jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajar math and english. nak kuruskan sedikit ( harapan yang dah makan masa setahun). Kuikui

      Delete
  30. apa kaitan jadi cikgu dengan kurus ?
    haha .
    cikgu cikgu , cikgu dh ada boypreng belum ? hiks :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau busy naik turun tangga, jalan situ sini kurus la nanti. hahhaha.

      Hari nie itulah yang diorang tanya. Aduii. Advance la budak2 sekarang, cikgu malu nak jawab

      Delete
  31. wah..fie dah jadi substitute teacher eh..
    kita satu geng..huhu
    mesti ramai budak2 yg suka kat tecer fifie ni.
    ajar primary or secondary school?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee, boleh jadi geng bro nick, Indah dan wan. Fie ajar primary school, tapi tough nya usah kata.

      Delete
  32. fie. macam best sangat je? uwaaaa. takde la jadi penganggur lama2 macam ain. bosannnnn. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. memang best sangat sangat ain, kira hari hari sekarang terisi lah hidup fie nie. Instead of buat benda sama je hari hari. hehe. Takpe nanti turn ain mesti sampai punya.

      Delete
  33. amboi dah jd ckgu .. haha biase lah tu kad ular , donkey dll kite pon penah main dolu2 kan3 ? haha .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa. tulah pasal, kita bercakap di depan dia buat derk je. takpe lah first day cikgu biar dlu. haha

      Delete
  34. beshnye jadi cekgu...i teringin nak jd cekgu...hehe..btw i folo u k..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apply lah awak. hehe. Thank you iedchan :D

      Delete
  35. penatnya naik tangga turun tangga...
    best la budak2 dapat cikgu comel

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...