Sunday, 7 October 2012

semakin gugup semakin gagap






Serasa aku dulu aku nie jenis banyak cakap, pantang takde lecturer mulut aku riuh bercakap itu ini. Satu kelas sibuk dengar apa yang aku ceritakan. Padan lah dengan tagline blog, when fifie is babbling. Tapi bila hadapan strangers tiba tiba aku boleh bertukar menjadi power rangers. Ehe silap, menjadi yang pendiam, pemalu dan pengurang bercakap. Entah kenapa.

As I mentioned on the last post yang aku dapat interview untuk seketul kerja nie, aku yang dah torn in between antara hendak atau tak hendak. Last last pergi jugak lah, on the way tu dah ada cabaran pertama. Ho yeah ho yeah, abang JPJ buat road block. Aku yang cepat gelabah terus check road tax, alhamdulilah 7 oktober tamat. Sehari lagi. Eh eh lupa satu lagi benda penting, driving license aku. Nasib baik umi suruh check kalau tak memang melayang terbayang lah not not beratus aku eh ayah. Huwaaa lesen dah tamat tempoh bulan julai lagi. Bayangkan aku sepanjang bulan julai hingga oktober nie aku dah ke Kota Bharu berpuluh puluh kali, ke Dungun, ke Kuantan. Tidak ku sedari langsung.

Sampai sampai dah pukul 10, nasib baik ada dalam 7 orang lagi sebelum tiba turn aku. Waktu tengah menunggu tu sempat aku baca novel, langsung tak buat revision ke apa ke. Melampau betul. Turn aku sampai around 45 minit lepas tu, dupdapdupdap ohooiii hati boleh berhenti tak kejap main drum tuh. Nak kawal nafas pun susah. Nervous gila noks. Bayangkan I even hardly spill out everything I studied earlier. Mampus aku kali monolog dalaman lagi.

Nasib baik interviewers baik, senyum je walaupun jawapan aku agak ke laut. Ada dia tanya, kalau tak dapat  job nie macam mana. Aku jawab tidak apa apa, before I came here I've set my mind if I've got this job then Alhamdulilah but if I won't then I would assume this is my earliest step to gain experience. Hah amek kau, jawapan ohsem aku bagi. Yessza seperti entry dulu dulu aku tentang interview, kita harus bagi jawapan yang ohsem demi nak membeli hati para penemuduga. Kuikui.

Lepas tu adalah few questions tentang islamic banking yang diorang tanya pada aku. Suruh explain lah, suruh aku bagi pendapat lah. Nasib baik ada ilmu sedikit sebanyak tentang islamic banking. Tidak banyak harapan aku pada job ni, I know my capability. Tapi tipulah kalau langsung takde mengharap kan, kalau 100% aku bagi 40% la pengharapan tersebut. Hiks

Sampai disitu sahaja cerita ini, pukul 2.15 sampai rumah sembahyang mandi dan tidur. Haha. Aku ada alergi pada bangun pagi dengan awalnya.

54 comments:

  1. first!! (ada approval ke ni?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh..xde..hehehe..tadi tu komen dulu sebelum baca..

      tadi masa mula2 sebelum baca, masa tengok tajuk la, teringat lagu Amelina - Semakin Rindu Semakin Asyik..ingatkan admin blog nak berdangdut tadi..hahaha

      Delete
    2. ada approval untk anon je. hehe. Admin blog memang gemar bermain dengan hipotesis. Heeee

      Delete
  2. hebat cara menjawab soalan. :)
    saya dulu pendiam, tapi sekarang peramah sikit. tengok keadaan.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie nie tak pernah diam, cepat mesra dengan orang. haha

      Delete
  3. woahh nanti dh dpt keje jgn lupa cite kat sini..
    apa pun good luck utkmu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee. tak bagi harapan sangat lia. Rasa tak dapat kot. hee.

      TQ :)

      Delete
  4. ohhh samela kite...kalo dah tegagap mesti lidah tebelit kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kan tiba tiba jadi kalut macam tu.

      Delete
  5. eh, saya dulu pendiam , sekarang dah macam mulut murai. hihi. nanti dapat lah kerja tu, chill je,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. sha please share tipsssss

      Delete
  6. Fie hhaha nk bgtw 1 benda yg jujur ni even hanya kenal fie dlm alam maya ni je pun for me mmg da bole nampak fie ni kuat berckp..ade je benda nk di pok pek kan kan kan?? Hehee bagus laa sure kwnd yg ade dekat fie x pernah boring layan kerenah fie... !!

    Pasal kerja tu insyallah klau rezeki fie CONFIRM dapat taw! I pray for u!! Amin... :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa. fie memang jenis yang potpet, semua orang kenal fie. Tapi kalau dengan strangers tiba tiba fie senyap, macam sombong pun ada. haha

      Thanks jna, InsyaAllah fie nak sangat kerja. Hikhik

      Delete
  7. paling nervous sekali bila kena interview ngan nak test lesen.
    kalo interview tu bimbang takut takleh nak jawab.
    mggu depan saya pun ade interview ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interview master ke bro nick ? test lesen fie tak takut sangat sebab abang jpj macam baik je. haha

      Delete
  8. HAHA! Selamba je eh Fifie spill semua kalau dd mesti dah tergolek golek dah perkataan tu semua! Hihi, ada rezeki adalah tu Fie keje tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Fie nie gila gila. Nervous tapi tak reti takut. Hhaa. InsyaAllah dd :)

      Delete
  9. haha..cayalah, siap baca novel lagi time tunggu turn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bosan. Fie makin nervous tengok muka pucat orang lain. heee

      Delete
  10. hehhe..jawapan yang bagus.
    by the way kan, nanti kalo ada soalan yang sama.
    fie try jawab.
    "if this time I am not getting the job, insyaAllah, later, I will try again "..
    pendapat wan lah.lebih kurang macam tu lah..nak tunjuk..kita betul betul nak job tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah wan, next time interview kalau ditanya macam nie. Boleh la fie jawab macam tu. Heee

      Delete
  11. SUKE PANGAI FIE .. POTPETPOTPET .. HEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa. Jangan bosan sudah la nanti.

      Delete
    2. XPE .. INSYA ALLAH .. LAGI PUN SUKE BILE JUMPE YG SAME NAIK .. HAHA

      Delete
  12. hoho..lawak je fie ni..tp harapnye u'll get the job lah fie..bab interview ni, indah pn fail jugak..last time indah pegi interview utk masuk course yg indah amek skrg pn tah hape2 jugak, next time mmg nk kne prepare lebey sket lha jwbnye..pe pn fie, rezki ada kt memn slagi fie berusaha..jgn give up okey walau ape pn resultnya. indah doakan yg terbaik utk fie ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. InsyaAllah indah. Thanks. untungnya jadi cikgu. teringin. Heeee

      Delete
  13. Kalau berdasarkan entry kau ni je,
    aku rasa kau boleh dpt kerja situ..
    hahah inshaAllah xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Orang kelaut nie tak tahu lah dapat ke tidak.

      Delete
  14. tak komen fifie dh banyak tu
    Ta support sini.

    'yup..betul

    ReplyDelete
  15. perghhh, okay la tu.. sekurang2nya boleh speaking even jwpan kurang memberi tarikan la... kalau ena, memang kalut a.. silap2 keluar bhs rojak... dalam hidup ena, sekali je ena kne interview untuk medicine student yang akan sambung ijazah ke UIAM.. nasib baik lepas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ena budak medic eh ? hebatnyaaa. Patutlah family semua doktor. hehee.

      Delete
  16. Rindu nak pergi interview. Oh bestt nyee berdebar-debar serba serbi tak kena kalau nana campur-campur sakit perut sekali. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun, waktu tunggu turn tu fie dah rasa nak tuttt. haha

      Delete
  17. waaaahh best nye..dah g interview..huhu..
    kite pon bru sm cm awk jgak..pengaggur kehormat..
    heihh..ssh jgak rupenye nk cari keje ek..
    suka baca entry2 awk..nice..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee. satu kapal lah kita rupanya nia.

      Delete
  18. dah cuba dan usaha kan...so, tawakkal je la ea .insyallah..kalo dah namanya rezeki tak kemana ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Dah cuba sekarang masa nak berserah pada Allah je. hhee

      Delete
  19. sama la kita fobia dgn pagi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fobia tu yang parah sikit. Hhaa

      Delete
  20. wahhhh, so sekrang da dapat lah kan?good luck tomorrow :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kerja lainnnn. heee. esok update. hehe

      Delete
  21. huhuhu goodluck!!! best laaa dia huhuhu

    ReplyDelete
  22. konfiden tu penting .. moga moga dapat lah tawaran yang terbaik

    ReplyDelete
  23. tahun depan kite ade interview before masuk degree medik . kite ni kalau dh depan panel ya Allah nervous , cakap pung tah apa - apa . doakan kite lepas tahun depan . hihi.

    goodluck jugak utk Fifie .

    ReplyDelete
  24. wah..saya doakan agar awak berjaya ye dapat kerja tu :)

    ReplyDelete
  25. gud luck. klu ada rezeki fifie insya Allah dpt la job tu. da cuba habis baik kan =)

    ReplyDelete
  26. its ok awak
    kalau ada rezeki
    tak ke mana kan

    ReplyDelete
  27. fy,
    buat tutorial komen yg boleh reply boleh?
    hehe

    ReplyDelete
  28. keberanian mencuba itu yg paling penting..:)
    kalau tu mmg rezeki fie mesti dapat punye..
    insyaallah..

    ReplyDelete
  29. terbaik jawapannya.. pendiam kalo otak tenga bercakap

    ReplyDelete
  30. dulu masa ada test "interview" untuk subjek BI pon dah gugup giler.. kalau real life interview, mesti lagi dahsyat kan?

    ReplyDelete
  31. ain takut kalau nak mengharap. takut kecewa. :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...