Thursday, 11 October 2012

Hala tuju selepas ijazah/diploma

Masih ramai siswa atau siswi yang tidak tahu kemana hala tuju mereka selepas bergraduasi, tidak kira lah sama ada lepasan diploma mahupun ijazah. Yang diploma kemungkinan besar nak sambung ke ijazah demi peluang yang lebih cerah manakala yang ijazah ramai yang memilih terjun ke bidang kerjaya dari terus menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Itu semua depends on the people itself. Yang gila buku belajar lah, yang nak duit nak pengalaman kerja lah. Macam aku, aku prefer kerja dulu. Sebab musabab aku tak perform well untuk degree hari tu dan aku tak nak pisang berbuah dua kali untuk master. Nak sambung master sebab tergoda tengok kawan sambung. Ehey tepuk dada tanya selera.  Tapi lately aku agak terasa lah bila banyak suara sumbang yang didengar memberi komen sinis pada aku. Seperti :

1) eh tak dapat kerja lagi, memilih kot
2) eh tak dapat kerja lagi, tak usaha kot
3) aikk rupa cantik pun susah ke nak dapat kerja 
4) tak nak kerja ke malas


Suara sumbang yang buat aku terasa hati, pohon dimengerti. Aku tamat praktikl 2.06.2012 sekarang 11.10.2012 dan aku sudah empat hari menjadi cikgu ganti. Kurang lebih empat bulan berada di rumah, menganggur. Tapi mohon diketahui jugak, aku belum konvo maka nya aku tidak officially degree holder lagi. Banyak kerja yang aku apply mahu kan graduate yang ada experience at least 1-3 year (s). Empat bulan ye bukan empat tahun. Jangan jaki sangat. Aku duduk rumah bukan duduk goyang kaki besarkan punggung. Aku dah jadi macam housewife atau maid, bangun pagi, kemas rumah, iron baju, basuh baju, jemur baju, sapu laman, masak, kemas dapur. Kalau nak dibilang tugas memang banyak. 



Maaf lah aku memang terasa bila orang kata aku tak berusaha untuk mendapatkan pekerjaan. Tanya lah mana mana siswa siswi siapa yang tak nak kerja lepas 4,5 tahun bersusah payah di universiti. Bodoh la kalau lepas sanggup hadap segala rintangan demi nak capai segulung sijil tapi tak nak kerja. Tak kan semua interviews offer yang aku dapat aku nak kena expose di sini atau di facebook kasi tahu satu dunia, ahh itu bukan aku. Hanya cakap cakap pada teman berkongsi kegembiraan. Temuduga yang dapat kebanyakan di Kuala Lumpur atau luar dari Kelantan dan ayah memang sangat sangat susah nak lepas aku kerja luar  dari Kelantan unless syarikat itu adalah well known company. Jangan dipandang negatif, hati seorang ayah tidak siapa boleh duga. Risau dia, bimbang dia, concern dia, ambil berat dia. Anak perempuan seorang. Harap mengerti. Kadang kadang mulut bila bercakap harus diiringi dengan akal, baru lah tiada statement bodoh akan keluar.

66 comments:

  1. agree with ur statements above. sapa lahhh tak nak keje ble da stdy separuh mati utk dpt degree. rsnya mnda tu tak patut jugak org nk komen unless da slidik btol2 nape org tu tak keje2 lg. rezki ni bkn kita yg tentukan, asalkan berusaha btol2 da kira bagus sgt dah tu..fie jgn amek kesah sgt lah mulut2 org, asalkan diri fie sndr taw cmne fie tu sbnar da ckup..asalkan parents and org tsyg phm pndirian fie pn da ckup bgs da..chill okeh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie okay je Indah tapi memang semalam ada lah terasa hati sangat sangat. Sampai terfikir betul ke aku nie pemalas tak pandai cari peluang. Hurmmm. Mulut orang bukan kita boleh tutup. Hehe. Mana ada manusia tak nak kerja tak nak duit kan. Kalau goyang kaki dapat rm100 sehari pun dah cukup enak. haha

      Delete
  2. setuju sgt pipix...
    tulah...haritu masa aku kt rumah...ramai bertanya..
    eh..
    -belum kerja lagi ke?
    -bila bole keje?
    -nanti kalau keje bidang apa?

    kadang2 aku terasa makcik2 ni terlalu menyebok hal orang...4 bulan menganggur...bagi aku biasa je kot...mmg skrg sume nak pengalaman..
    amatlah jarang company yang xmementingkan pengalaman..

    tapi perlu diingatkan...kalau kita xdiberi peluang...sampai bila nk dapat pengalaman kan...
    biarlah apa org nk kata...
    always remember..
    we are the shaper of our own destiny..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah tie, pelik dengan orang macam nie. Aku baru empat bulan bukan empat tahun lagi tie, plus I've been sending out my resume to a lot of company. Dah takde rezeki lagi nak buat macam mana. Takkan aku kena buat gila di company orang baru dia bagi job.

      Delete
    2. tulah...br 4 bulan...bukan 4 tahun...standard lah tu kan..
      hahahhahaa...kalau 4 taun pun apa dorg kisah?
      mana tau kot2 kita da ble jd jutawan internet,,,
      rezki ada dimana2...

      Delete
  3. x sanggup dah nak belajar bukak buku lagi..cukup la setakat 1st degree jer..itu pun terkial2 nak abiskan..zzzzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa. memang pun, azab demi nak dapat kan first degree. Mulut orang biar lah. eh hari nie tak first. hahhaa

      Delete
    2. tertinggal flight..zzzzzz

      Delete
  4. bukan senang nak keje skrg ni...persaingan sengit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang bercakap senang lah, kita yang menangung. Mulut orang bukan macam mulut tempayan boleh tutup.

      Delete
  5. biasala tu fie...akak dulu macam tu jugak...bila dh keje, x menang tangan jugak..jgn peduli cakap orang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula mula memang buat tak kisah je, tapi kalau selalu diulang sakit hati jugak. Dia tak de kat tempat fie sis, senang la bercakap.

      Delete
  6. lani keja bukan main susah nak dapat! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kerja boleh dibeli macam ikan dah lama fie beli.Haha

      Delete
  7. sokong berperatus2...xpela fie..
    org kalau xfaham macam tu la..persaingan skrg mmg sengit..
    ida menganggur lg lm dr fie..macam2 kena telan kata2 orang ni..mmg terguris kolbu ;(
    xhina kita duk rumah...dapat jgk saham akhirat..kan..
    keje tetap akan menyusul nanti..semoga usaha kita diberkati Nya..aminn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fikir macam nie je, kita dok rumah kita tolong ringan kan beban parents kita. Macam fie, parents fie kerja kan. So fie dduk rumah fie buat apa yang patut, bila diorang balik dari kerja senang hati tengok rumah bersih.

      InsyaAllah ida, harap harap dapat buktikan dekat yang mengata.

      Delete
  8. persetankan mulut - mulut org yg tkthu apa tu .
    wish u all the best fie .
    insyaAllah adalah rezeki fie nt
    keep praying okeng ?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang buat tak kisah selalunya, tapi hari tu entah sentap kenapa. PMS kot. Hahhaa.
      InsyaAllah ayuz, always praying mudah mudahan murah rezeki

      Delete
  9. sbr awk..sy ade ngn awk...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sebab memahami. haha

      Delete
  10. hiraukan saja...suara2 sumbang tu, buat apa yang kita nk buat, kepuasaan hidup tuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, mulut orang bukan kita boleh tutup kan. Heee

      Delete
    2. tapi nak aje kita pi tutup mulut mereka dengan stepler...soletape pun takpe :D

      Delete
  11. zaman sekarang ni susah nk cari keje..keje je yg mana ada yg halal asalkan ada pengalaman. pedulikan org2 yg berkata negatif tu sebab die x berada di tmpt kamu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pun pernah rasa macam fie malah lebih lagi, mungkin dia dah lupa yang dia pun menganggur hampir dua tahun tu yang bercakap ikut sedap mulut.

      Delete
  12. hye awk!slm kenal :) xpe rezeki tiap org laen-laen.saba.insyAllah ade yg terbaek menanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you ely. InsyaAllah rezeki pasti ada, lambat atau cepat je.

      Delete
  13. biar dorg mengata pekakkan telinga yg tak pekak tu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. memang tengah buat lah nie. Pedulikan kata kata orang yang jaki.

      Delete
  14. Assalamualaikum fifie,

    Sabar lah ya fifie..lidah ni tak bertulang,biarlah apa pun orang nak kata,bukannya depa tau apa masaalah kita kan..?yang pentingnya kita tau apa yang kita nak buat dan jangan sesekali lupa.. sentiasalah ingatkan Allah semoga dipermudahkan hidup kita dunia dan akhirat......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam ros,

      Hanya kita tahu apa yang kita buat dan hanya parents kita sahaja yang sokong kita dalam apa jua keadaan. Orang lain mungkin ada yang menerima tapi tak semua begitu. InsyaAllah ros, moga dipermudahkan segala.

      Delete
  15. mulut orang ni payah nak tutup.
    orang dah kerja pun diorang umpat.
    apatah lagi yg belum kerja.
    sume dengki.
    letak cili kat mulut diorang baru tau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. memang rasa nak buat macam tu lah bro nick. Sakit hati bila ada yang jaki
      Padahal rasanya fie tak kisah pun pasal life dia, dia kerja ke tak fie takde pun komen.

      Delete
  16. kerja tu ada tapi dh muak kerja ngan orang sekarang lebih baik buat biz sendiri...sendiri jdi bos, sendiri tentukan masa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, kadang2 terfikir nak buat bisnes sendiri. Tapi nak tunggu peluang kerja dulu. Kalau takde jugak mungkin lah nak setup own business. Masa tu mungkin ramai lagi yang jaki.

      Delete
  17. assalamualaikum fifie....susah juga ni kena pandai la kan mulut manusia ni susah nak dijangka...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah mama, hidup nie tak semua orang puas hati dengan kita. Hehe

      Delete
  18. fie... tak pe.. baru lagi.. biasa la tu... mulut orang... kita diamkan aja... yang penting kita tahu takat mana usaha kita... dan yang paling2 penting bila ibu bapa kita redha bila kita dpt keje di mana2... bila ada redha ibu bapa... maka... kita akan mudah bekerja... gaji pun berkat... so chill! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. fie dah lupa dah sis, masa tulis entry tengah meluap luap sakit hati nie. Hanya parents kita je yang kenal kita yang tahu baik buruk untuk kita kan. Hee. Thank you sis.

      Delete
  19. Lya dh penah rasa perasaan nie.. bila org duk asyik tanya bila nk keje
    tp rezeki dpt sambung degree.. makanya pilih utk study berbanding keje
    ye la rezeki masing2.. kwn2 yg x sambung study.. cerah je masa dpn dorg dpt keje..
    insyallah peluang tu sentiasa ada cuma kena pandai cari je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah bumi tuhan nie luas, tak akan takde rezeki untuk kita. Yang penting kita dah berusaha dan tawakkal.

      Delete
  20. sekarag memang susah keje kan...pedulikan apa org ak kata.. diorang tak rasa ape yg kite rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya dia pernah rasa, mungkin sebab dia dah lupa. huhu

      Delete
  21. Gimme five fie
    setuju sgt lah.
    lya dulu pun menganggur bape bulan.
    tp dok rumoh pun buleh jaso nge mok pok
    buke dok sajo
    mentaliti ore kito fie
    xleh tgk ore dok sajo
    mulo la nok kecek
    xlaku la , mls la.
    loni buleh kijo pun , ore kg dok bunyi lg.
    kijo kerani ko
    cis cis cis.
    rendah nya mentaliti ore kito
    sebut kijo cikgu baru ore pdg tinggi blako
    nsb lahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ore kampung lyaa, dia kenal cikgu doktor lawyer engineer. Yang jenis kerja besar besar. Kalau kerani, mesti kata kalau setakat nak jadi kerani di kampung banyak. Mati kita lyaa kalau ikut kata orang. Baik guna akal fikir yang terbaik untuk diri sendiri.

      Delete
  22. mek cah ni dea habis ngaji tok tahu la leh kijo gapo..yang petim mek cah xsey milih sangat...asalkan ado kijo..hukss

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah cah, banyakkan usaha dan doa. Fie dulu sebelum tamat study 5,6 bulan tu hantar doh surat. tapi takde rezeki sangat, dapat pun jauh jauh. Ayah fie takse bagi. Heee

      Delete
  23. sabar je la fie. manusia. memang suka buat andaian macam tu. hanya diri sendiri je yg taw camne perasaannye bila ditnye sebegitu. lambt dpt kerja tu thats mean Allah dh sediakn kerja yg lg baik untuk kita nanti =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Setuju haz, ada lah tu hikmah yang terbaik untuk kita. Allah dah sedia kan rezeki yang mencukupi untuk semua umatNya.

      Delete
  24. kan fie dah marah padan muka!makin comel lak fifie buat entry garang2 ni taw sbb ape yg fie luah kan smua btul!!!!! manusia mmg mcm tu laa fie..ade je yg xkena..
    tp lg yg paling sedih kekadang org yg suka mnegata kita tu dtgnya dari keluarga kita mcm mk cik ke pak ngah ke tok alang ke kan..sbb sepatut nye dyeorg lagi memahami kita sbb lebeh mengenali..ini tidak~! fie sabar okay..!

    ReplyDelete
  25. masa saya menganggur hampir setahun, memang tekanan bila ramai tanya fasal kerja. ada yang gelakkan saya sebab masih belum dapat pekerjaan

    ReplyDelete
  26. lamenye tak jenguk blog mc tok ni. heheh..btw congrats mc pix dpt keje cikgu ganti. actually dorang yg cakap mcm tu tak rase ape yg kite rasa. maen sedap mulut je kate. padahal usaha yg kite dah buat kdg2 tak perlu pun dorg tau.

    ReplyDelete
  27. betul tu..,org tau ckap je...tp xtau pon ape kite buat..,kak nina pon kena mcm tu jgak..,xcari keje la ape la..,ksian plak kt dia..wlaupon da dploma mkanikal..tp xdpt keje lam bidang di lg..huhu..

    ReplyDelete
  28. marah benau..biasalah mulut org, klo mulut rebit dah masuk majalah3 dah. takpe, klo dh rezeki tak ke mn...

    ReplyDelete
  29. Bukan senang nk dpt keje skrg ni. Org yg dah kerja pun ada kene buang keje. Sabar je.. Nanti dpt la tu :)

    ReplyDelete
  30. betul2..bukan seng nak cari keje..sya lepas 3 kali interview baru dapt keje.. itu pun ayah susah juga nk lepaskan..tapi disebbkan ada akk kat KL ni baru la dia bg..jagn dengr sgt ckp org

    ReplyDelete
  31. sabor fie,sabor...mulut orang mana kita mampu nak tutup...sabor dear..:D

    ReplyDelete
  32. kite pon camtu jugak fie..
    tak pe..bumi Allah ni luas..rezeki ade je kat mana2..
    fifie sabar ea..:)

    ReplyDelete
  33. well said fie.

    by the way, wan tak tahu macam mana dengan status graduan yang lain selain pilot.
    boleh dikatakan semua bidang susah nak cari kerja ea?

    ps : jauh mari beli barangan kosmetik..dari pasir puteh, mari cari kat kedai tepi aecondjaya.kehkehkeh..

    ReplyDelete
  34. mana daa hilang fie beberapa hari T_T RINDU!

    ReplyDelete
  35. kalau orang lain yg mengata xkesah sgt kot.tp kalau mak sendiri yg mengata kita,lagi sedih..been thru that :'(

    ReplyDelete
  36. ramai lagi yg sedang mcari an menunggu include me

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. aduhai matilah.... susahnya cari kerja..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...