Wednesday, 17 October 2012

Realiti atau lakonan







I'm soooo not multifunction people, I cant do more than one job in a time. Tengok sekarang, bila dah kerja aku kurang luang masa untuk blog untuk facebook. Tiba tiba idea yang melimpah ruah macam sungai tu jadi kering kontang. Nak update blog pun terfikir fikir dulu apa eh yang harus ditulis. Takkan nak update pasal teaching experience je hari hari. Bosan pulak para pembaca tersayang. Hiks.

Tadi balik dari sekolah, aku sempat lah tengok siaran ulangan program realiti yang tengah hangat di pasaran sekarang. Sebenarnya sejak dulu dulu sejak first season lagi aku tak berapa berkenan dengan program nie, tapi sekarang double triple tak berkenan. Dulu kepuraan peserta tidak lah sampai tahap nie masih boleh consider dan masih dibawah paras bahaya. Entah la sekarang macam something wrong somewhere dengan program tersebut. It's a reality programme and should be spontaneous in every way but why it seems so fake. Nampak macam semua tu lakonan. Lakonan semata mata nak menarik penonton maka tercipta lah rating tinggi.


Dengan bergaduhnya, provokasi kumpulanya, kau umpat aku, aku umpat kau, kritik itu ini. Ahhhh pening melihat gelagat mereka tidak ubah seperti budak budak. Aku rasa seperti diorang disuruh suruh untuk berlakonan sebegitu. Pelik dengan situasi begitu, aku pernah bekerja dalam kumpulan dan aku percaya semua pun pernah. Tapi tidak lah sampai ada benda benda berbangkit yang bisa mencetuskan pergaduhan.

Mungkin aku tidak disitu, tidak ditempat mereka maka aku tidak rasa apa yang mereka rasa. Mereka disitu untuk menang, jadi by hook or by crook they have to do the best. Tidak kisah lah, ini pendapat aku. Yang rasa adalah lebih baik kau aim untuk menang dari mencari publisiti sebegitu bukankah tujuan kau sertai program tersebut untuk menang. Berbalik lah pada niat asal.



48 comments:

  1. itulah yang saya tengok, rasa sangat tak seronok sebab banyak isu remeh nak jadi benda gaduh. realiti atau lakonan? jeng jeng jenggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun, berebut ayam pun boleh gaduh. Hhaa

      Delete
  2. betul tu..program realiti tak perlu sebarang lakonan pon..just keep them natural.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Program realiti yang dulu memang natural.

      Delete
  3. tau xpe... sebab tu ena tak berapa suka tengok realiti TV ni, kdg2 mcm mnipu pun ada.. kita ni bodoh pergi percaya bulat2.. hurmmm... dont lets our brain been washed by them.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Memang pun sebab tu fie tak minat sangat nak tengok program macam tu, kalau yang luarnegara tu okay lah. Tengok tu bias dah. haha

      Delete
  4. eh program realiti ape ni ?
    dah lame sangat tk tgk tv .
    tkthuuuu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Wuuu pdan muka budak asrama. haha. Ada lah dik sayangg, mana boleh bagi tahu sini. heee. Yang start huruf M.

      Delete
  5. penerbit nak kan keuntungan dan lakonan sikit2 dlm program tu adalah salah 1 marketing plan utk tarik ramai penonton..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lah dia punya marketing plan. Menyerabutkan perut penonton adalah. haha

      Delete
  6. hyeee fie RINDU!bzznyeee dye skrnggg mcmne ni nty da jd pengetua lg laaa bz ;c fie maksud fie cerita yg mna? mehhh share bole gkk taw ape program yg fie benci sgt tuuu heeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. fie takleh nak on9 internet slow gilaaaaa. Alah program masakan tulah. haha

      Delete
    2. haha da agak dah!! jna taw sudaa sbb jna pun agk hpy gila (kekonon) tgkk cita tu.dyeorg mcm mulut laser sgt kan??

      Delete
  7. rindu fie laaaaa. wuwuwuwwuwuw. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rinduu ain jugak. Fie lama gila tak online dengan tenang. Internet punya pasal.

      Delete
  8. Replies
    1. Hhaa. Macam hidup kita kadang2 kena berpura2.

      Delete
  9. program realiti ape eh? da lama xtgk tv haha

    ReplyDelete
  10. Lakonan dalam dunia realiti.. Manusia.. Suka ambil jalan mudah dan selamat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. A part of marketing strategy, makin banyak lakonan makin ramai penonton. Heee. Ayu fie tempah header nie. Tak buat sendiri.

      Delete
  11. Blog cantik... Buatkan utk Ayu boleh?

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Program masakan yang mula huruf M. haha. eh tak kena saman ke buat entry macam nie.

      Delete
  13. realiti tv ape?lame dh x tgk msia channel.hehe.btw superspontan jugak the best.sbb terlebih spontan :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Superspontan memang gila lah, tengok banyak banyak kali pun tak bosan. haha. Realiti masakan sayang.

      Delete
  14. Replies
    1. Alahhh. fie bru bukak lptop. Okay2 nanti fie lawat blog nia. Heee.

      Delete
  15. nak naikkan rating punya pasal, camtu la jadinya..benda2 yg sebenarnya berlakon or sengaja dibuat, tapi disiarkan atas tiket program realiti..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. katanya untuk menyedapkan jalan cerita. Eh tak first dah. hahaa

      Delete
    2. grrrr...xpe cuba lagi lenkali..:p

      Delete
  16. tu lahhh indah tak brapa sgt nk tgk realiti program yg msia punya..bukan nk double standard ke ape, it's just when u watch it, u'll noticed something pelik among the contestant..huhu. trus batal niat nk tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun indah, fie pun macam tu. Kalau yang luar punya laju je fie follow every episode. Tapi kalau yang raja lawak tu fie suka. haha

      Delete
  17. Replies
    1. Tapi tak berapa realiti pun... Haha

      Delete
  18. sekarang ni pape program realiti tv memang motiffff sangat tau. sebab tu mmg malas nak tengok nye punnn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. baik tengok barney and friends. Lagi untung kan nana. Nie tengok adegan nangis nangis kutuk kutuk, buat serabut kepala.

      Delete
  19. nk cari publisiti n nak nekkan rating jer sume tu....mcm la bertempur lawan pengganas..huk3..st kumpulan je pong..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal, nie gaduh ibarat nak bertempur. Pelik lah.

      Delete
  20. program reality yg mn ek? hehe. xtau la yg mn satu.jarang tgk tv.hikhikhik

    ReplyDelete
  21. Hihi cerita benda sama boleh tapi pastikan ada selingan la contoh macam selingan komedi, seram atau pun suspen.. ;D


    Makin lama makin tak semangat tengok program realiti ni sebab kadang² memang nampak sangat realiti diaorang tu dilakonkan, mungkin ikut arahan producer.

    Lagi sedih dengan rancangan realiti kanak². Kecik² lagi dah diajar hiburan yang berlebihan, diajar berpakaian barat, pergaulan bebas antara laki dan perempuan.

    Hihi terpanjang pulak.. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe blog dijadikan sebagai salah satu medium untuk berkongsi pendapat. heee. memang sangat sangat nampak lakonan dalam program realiti sekarang. banyak drama. Tu yang kanak kanak sekarang terlebih advance.

      Delete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. skrg ni program realiti ape yg tgh hot? dh lme x tgk tv..

    ReplyDelete
  24. Macam program master chef je ni.. Mulut lelaki semua macam longkang kan dalam tu. Haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...