Sunday, 23 September 2012

complaint





Lewat-lewat malam idea memang datang bergelimpangan, banyak amat. Hingga sukar nak buat pilihan yang mana harus ditaip yang mana tidak. Hukhuk. Menaip lewat malam, publish esok hari demi traffic tinggi.

Situasi perbualan di waktu tengahari sambil nonton drama Mara Clara

Aku : Umi habis la kuku kakak jadi color kuning sambil tunjuk kuku aku tapi umi buat tak tahu je, lepas tu kotor. Eeeee, nie semua sebab masak hari hari.

Umi : Umi nie hari hari masak, kuku pun kuning kena kunyit kulit pun kasar tapi ayah nak jugak.

Aku : Memang lah tapi huduh la umi macam nie.

Umi : Perempuan sekarang dah ramai yang belajar tinggi, yang cantik tak payah bilang ramai sangat. Kalau setakat nak harap rupa cantik ilmu penuh di dada tapi masak tak pandai. Nanti laki cari yang lain. Padan muka.

Aku : Tak tak, wan rafiq tak akan buat kak macam tu. Kalau dia buat, kak potong ( baca kerat) leher dia. Haha

Nak kata terer masak tak lah sangat tapi setakat nak bagi makan family dengan temanteman dengan si tercinta boleh lah. Haha

*** Aku hanya ada umi (selain temanteman) sebagai pendengar, tempat curhat, tempat bercerita. Aku banyak complaint sebab aku manja walaupun aku anak nombor 1, tapi aku tahu macam mana banyak pun aku complaint aku kena buat jugak. Esok kena masak lagi. Kuku kotor sebab masak takpe asal jangan sebab pewarna.

55 comments:

  1. hari tu saya kupas kerang, habis kuku. nasib baik encik tunang tak kisah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerang pun sama, dia akan mengasarkan kuku kita kan. huhu. Takpe bakal suami kena tahu kita buat semua tu untuk masa depan jugak. nanti pandai masak. hehe

      Delete
  2. haha betul tu fie. nana kalau goreng ikan ke ayam ke yang pakai kunyit, memang gerak2 kan je bekas tu x gaul pakai tangan. haha kemain tau kuning kunyit sampai celah2 kuku tu. tapiii masak tetap masakkk. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kann. Fie dulu selalu ambil plastik makanan tu fie pakai sambil gaul kunyit. Hikhik.

      Delete
  3. huduhnya kuku kena kunyit!.

    kihkihkihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meme pun wea. dua tiga hari baru hilang kalau kena kunyit hidup lagi paroh

      Delete
  4. Haritu aku pun kupas bawang habis mata..
    nak juga*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe. Nie mesti suka tolong mak kat dapur. hukhuk. Kupas bawang dah biasa kira tak menangis dah. hhuhu

      Delete
  5. mmg pown....ritu da kunin melengut kiter try letak clorox..rosak kulit tgn ida..huhuhu...tp ppuan lau pandai masak mmg terbek la...jimat da wet mkn luar kat situ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letak clorox? Ida biar jelah macam tu, clorox tu bahaya untuk kulit tau.

      Delete
  6. Memasak lama sangat sampai kunyit serap ke kulit. Lambat le tanggal.
    Kuar rumah pakai sarung tangan. Haha~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. takde lah kunyit tu kena tangan seminit pun dah serap habis warna dia. haha

      Delete
  7. klu idea dtg mcurah2 xpyh tgu sok publish je byk2 haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu nak publish banyak banyak. Karang orang kata gila berblog. hahaha

      Delete
  8. hehehe.. sblm kahwin nanti, belajar la memasak ye... tak membazir nanti kalau dah kahwin... suami pun bertambah sayang.. aw aw aw.. hehehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan orang tua tua selalu bilang, nak pikat perut suami haruslah dari masakan. Ahaks.

      Delete
  9. tetiba rinduu dekat Mak dengan Nenek :(
    dah lama tk makan masakan dorang .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. Nanti balik kampung makan puas puas bunga.

      Delete
  10. waaa..bagus ar kalo camtu.masakan isteri ni pengikat kasih sayang..
    kalau tiap2 hari mkn kat luar, mcmne nak saling sayang suami isteri..
    sesekali tu masak la utk suami..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Umi selalu pesan macam tu, yelah disamping nak save budget masakan kan antara salah satu faktor pengikat kasih sayang suami isteri.

      Delete
  11. heehehehe
    bgs bgs
    boleh asah skill msk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah lyaa. tapi fie takde lah pandai sangat masak nie. Tu yang menggoreng je hari hari. haha

      Delete
  12. dulu slalu nak masak ikan atau ayam gaul pakai tgn. skrang kadang2 taknak bagi kuku kuning, aku slalu goyang2 kan bekas tak pun lambung2kan ikan atau ayam mcm lambung nasi tu supaya kunyit tu kena rata kt semua tmpt. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. boleh tiru tapi amatur tidak dibenarkan. Kea ayam tu ke mana kunyit ke mana. bersepah dapur. Huhu

      Delete
  13. Replies
    1. Janna nanti belajar dengan mak. Huhu. takpe muda lagi fie pun tak terer sangat setakat tahu sikit sikit je., yg basic. huhu

      Delete
  14. sob ! sob ! sob !
    kite pakai pewarna -___-

    ReplyDelete
  15. Yes, umi slalu peneman, pendengar, pembebel terbaik...
    The best mom and friend ever!

    I'm a new blogger and follower of this blog :)
    Nice to be here.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Khalilah, done visiting you back :)

      Delete
  16. bagus2.. blajar masak... hehehe

    p/s : minat citer mara clara jugak.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mara clara makin hangat takleh skip dah sekarang. haha. Belajar masak demi memuaskan perut bakal suami. ehem

      Delete
  17. Ehem...untunglah bakal suami fiee nnt.hahah betol tue kuku kuning sebab masak takpe, jgn sebab pewarna kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Takde lah untung sangat emy. Fie cuma tahu basics je.

      Delete
  18. kalo tak pandai masak ni bahaya.
    tak pasal2 hasben pasang 1 lagi yg pandai masak..kekeke
    makan nasi minyak nanti leh la ajak sume blogger :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohoiii mintak jauh. huhu. Insyaallah fie memang berhajat nak panggil semua. Huhu. kalau duit lebih.

      Delete
  19. memasak memang banyak dugaan kan fie kan? haha. tambah tambah kalau menggoreng. tangan confirm kuning sebab kunyit. lepastu kalau nasib malang kena minyak panas. :( pedihh baq hang. Hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tangan kuning tu boleh la tahan lagi yang part menggoreng ikan keli tu sadis. Meletup letup nak je pakai topeng seluruh badan takut terkena percikan minyak. Uhuks

      Delete
  20. fie lepas nii memasak pakai glove ye..haha ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau menggaul pakai glove tak bau getah ke makanan tu nanti ? hahaa

      Delete
  21. tak pe la... air tangan tu yg buat sedap... kalau dah kawin nanti... suami teringat2... masakan isteri... so kena la belajar dari sekarangkan?! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah cikgu Nora. Salah satu pengikat kasih sayang suami isteri. hehee

      Delete
  22. haha...comey jer awak ni..:) xpa2..lain kali msk guna kunyit serbuk je..:p takda kuning2 sgt..hehhee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kalau bab bajet comel boleh serah dekat fie. Rumah takde kuyit serbuk semua pakai kunyit hidup yang diblend. Huhu

      Delete
  23. in LDR now. I'm studying in Penang while he's working in Jubail (Saudi Arabia). almost 6 months now but we're still happy and will always be..(^_^)

    dan sentiasa mencari kekuatan untuk meneruskan cerita ini hingga ke tahap diredhai-Nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Have a faith on him and Allah, InsyaAllah both you will be blessed.

      Delete
  24. awww. comel nya mengomel. hihhihi. tapi. fie, ain tak pandai masak. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bab mengomel boleh serah dekat fie. huhu. Belajar basic je sayang, insyaallah nanti nanti terer lah. Huhu

      Delete
  25. pergh..hari2 masak ke fie? indah ni da ilang skill memasak sjk balik msia..no more cooking even stay kt umah sewa pn da tak masak sbb tak ckup barang. rindu jugak zaman2 stay kt nz, leh jgak masak. ni bila blk png, sah2 umi indah yg masak..wuwuwuw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari hari Indah sebab parents fie kerja semua orang sibuk fie je yang ada kat rumah sekarang. Jadi OGB. orang gaji baru. haha, alah fie dekat rumah sewa dlu pun tak masak. malas. haha.

      Delete
  26. anak n0.1 manja ke?
    hmmmmmmmm.....(tgh garu dagu yg janggut tak berapa subur nak tumbuh)

    abg long ni kira kategori manja gak la yer....Ha Ha Ha....manja gitu2 je

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...