Friday, 28 September 2012

Fifie Pecah Rahsia Jangan Ingat Aizat Je Boleh

Tahu tak wahai readers tersayang, tuan belog nie rasa bersalah yang amat setelah mengupdate entry WW 5 hari tu. Eh apasal emo pulak blogger nie, monolog dalam mungkin seorang dan mungkin kebanyakan dan mungkin kesemua readers. uhuk. Setelah update entry WW 5 tentang pluck eyebrow tu aku rasa macam ini tidak adil tidak adil bagi ku ehe termenyanyi lagu yuna disitu, maafkan aku, rasa tidak adil sebab musabab nya tak semua orang dikurnia eyebrows yang dah tersedia cantik tanpa perlu touch up. Contoh terbaik ialah diri sendiri.

Kadang kadang budak sekolah yang pra matang nie terikut ikut dengan cara artis bersolek, di cukur nya kening sehalus yang baik. Ehe itu tidak elok dik lagipun trend itu sudah tiba ke penghujung. Meh akak share satu benda yang dipanggil High Brow Benefit. Ohoiii apakah itu high brow, monolog dalaman lagi. Yang pasti bukan sejenis kuih tetapi sejenis alat kosmetik bantuan untuk menyembunyikan kekurangan eyerbrows kita.



A'ah yang fifie dok bobel bobel sejak dari tu. Inilah dia. Eventhough its color is pale pink but it suits with all skin colors. Kau gelap ke cerah ke pale ke semua sesuai. Flexible gitu. Aku tahu pasal benda nie pun dari umi yang dah introduce penggunaan high brow nie sejak dari aku diploma. Tapi yelah sebab aku malu lah takut kening jadi macam sinchan lah jadi aku tak guna. Aku mula guna benda alah nie sejak praktikal hari tu sebab musabab aku malas mekap. Tetiba je malas, aku pakai bedak pakai benda alah nie je dekat kening lepas tu pakai lipgloss macam tu. Done. Malas nak touch up dekat mata, susah tahu tak. Mengomel lagi. 


Cara nak apply high brow nie macam gambar diatas. Kalau korang tak faham meh cikgu explain. Macam nie korang lukis atau letak dot dot dengan bahagian bawah kening yang tak diingini macam aku, aku letak sikit je dengan hujung kening. Kawasan hujung kening yang bersepah dan berserabut jadi aku apply high brow disitu, kira menutup cela lah. Hiks. Pastu ambil eyeliner brush atau span rata kan ditempat yang korang telah sapu high brow tu. Kalau untuk menghasilkan kening yang lagi cantik ambil lah browliner aku guna jenis shiseido jenis pensil yang boleh putar putar jadah apakah nama khas untuk benda tu aku tak tahu, hahaha. Okay ambil pensil browliner tu calit calit sikit dekat kening, lepas tu guna brow brush berus je dekat kening. Jangan la berus hingga keluar kena kulit kan, berus dalam kening saja. 

Sebenarnya korang faham ke tak ? hahaha. Dah macam cakap dengan tunggul rasanya. Takpe lah nanti jadi blogger fames aku buat vlog okay. Kuikui. Hasilnya macam gambar aku dekat bawah. 



Gambar di atas dimana tuan belog masih tidak pandai nak mekap dan touch up kening yang seceot itu. Tapi masa nie dah rasa jangoks kemain. 



Yeasss ini gambar baru 3 hari lepas sewaktu menghadiri kurss PUNB, kening memang touch up tapi tak cukur ye. Hiks. 

Ada yang rasa berminat rasa nak tahu selanjutnya boleh ke blog amoi cantik manis. Dia ada jual dan mungkin boleh bagi penerangan yang lebih lanjut. 






60 comments:

  1. haaa..itulah rahsia pix ye..nak beli jugak lah.heheh..ak prasan doh kening mu makin cntik. nak tny auww maluss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Alahai dengan aku pun malu tie? Beli dengan amoi la tie, aku rasa dia jual murah je kan. Rm 30

      Delete
  2. tak reti and tak pernah mekap kening ni.hukhuk.tapi nasib baik org selalu ingat kening nana macam dah pakai browliner. hikhik dah jimat masa mekap di situ. hehe. tapi kan teringin nak pakai mekap kening ala2 nora danish tu.hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung awak sayang. huhu. Fie pun berkenan dengan kening nora tu, sebenarnya nak tiru dia. tapi sebab kening fie nipis je tak boleh la nak tiru. hiks. karang nampak macam sinchan.

      Delete
  3. akak x reti mekap2 bagai...n x penah..malu...hehe..lgi pun x comey mana, segan nak conteng2 muka,..kang makin x lawa..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Jangan la macam tu sis, ikut tuto dekat utube. fie dlu tak pandai mana pun sekarang pun tak lagi tapi improve lah lepas tengok tuto dekat utube. Kena rajin. hehe

      Delete
  4. bab kening memang saya tak pernah nak touch up.tapi kemas eh bila buat macam tu. cantik..

    terima kasih kerana pecah rahsia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. A'ah dani sebenarnya fie touch up sebab fie nak kening fie kemas dan nampak pekat. Berkenan dengan elfira. Hehe. No biggie we are friend.

      Delete
  5. High Brow ye???? mahal tak?? boleh dapat dimana2 ye?? nanti nk pergi survey sbb ena ni suka bermekup so kiranya ni satu ilmu dlm dunia mekup.. ahakx..xperlu buat dosa free2 cabut bulu kening kan kan.. memang cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ena tengok dengan amoi dia ada jual, rasanya rm30 je kot. Tulah kiranya kita dah elak dari cabut kening nie. hehe.

      Delete
  6. Replies
    1. japp lupe nk bgtw fiie gojes! dlm pic mulut itik tu wek wek ;p

      Delete
    2. Hahaha. Mulut itik ada keperluan. haha. Jna pun pandai mekap, cantik je fie tengok.

      Delete
    3. fie tolong gi check mata skrng tolong heheh jna mana pernah make up kot.
      TAK PANDAI langsong!! even pakai eye liner pun xpandai hahaha fie buat lawak taw! bukan laa kate xpernah make up..klau ade dinner or function na akn pegi bayar orang tok make up,itu pun setahun 2/3 kali je laa merasa pakai make up..#tapi teringin nak belajar makeup ;/

      Delete
    4. Hahaha. yeke ? I though u put some make up, rupanya tak. Tapi jna memang cantik la. hehe

      Delete
    5. alahaii *tutup mate sat x_x #MALU!! hahah

      Delete
  7. Replies
    1. Sila cikgu sila. cikgu kan suka melawa. hehe

      Delete
  8. tudia pecah rahsia versia cik fifie.. Hehe. Kening kte neh seriously kalau touch up dah mcm shinchan. Xdpt nk slmtkn..huahuahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Malu kan kalau kening macam sinchan, fie pun mula mula pakai benda nie rasa macam tu lah. hahaha

      Delete
  9. Alahai yker ad yg terasa eh?
    minta maaf juga sebab comment aku pun keterlaluan xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish takde lah ee, fie gurau je lah tu. hehe

      Delete
  10. ala...x reti la nak touch up kening...
    xde confident...=(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee, kena cuba lah. Youtube adalah the best teacher ever instead of masuk kelas mekap ke apa. hehe

      Delete
  11. amboiii cik kak
    kemain cantik lagi

    kita ni asyik fail lg dr dulu kalau bab kening..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhaa. Ore brehi jangok lyaa, payah la. Lyaa try la tapi takpe nanti kawen ada MUA sendiri. Hehe

      Delete
  12. ok la ...i pun nak try gak...hehe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. Boleh boleh, mesti comels je kau nyah.

      Delete
  13. Sy pun selalu terlepas pandang bab kening... Blajar guna eyeliner pun terketar2 lagi. Hiks. Pandai fie makeup ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak muda lagi normal lah tu tak pandai mekap fie dulu pun camtu jugak. hehe. Thank you sayang

      Delete
  14. wah...byk ek effect mekap yg menarik...hehe

    tq fie...lepas ni lehla try,hoho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Mekap can do wonders. No need plastic surgery pun. Hiks.

      No biggie dear :)

      Delete
  15. kite tak ngeti langsung selain pakai compact dengan apply lip balm tu je T T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama seperti kita di usia 18 dulu. Hiks.

      Delete
  16. pensel warno.
    hehhe.

    bekeng teh muka tu fie!.

    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Color luna. hahaha. Muka koya bekeng tuh. Diharap tidak duck face. Hahaha

      Delete
  17. wah. nampak menarik la dear .
    kulit u cantik and u pun cantik la.
    mahal tak dear.
    kadang malas nak kemaskan kening
    pakai itu mungkin mencukui kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie rasa rm30 je kot dengan amoi tu. huhu. Cuba tanya dia, yang fie punya tak tahu berapa sebab umi beli. heee.

      Tulah pasal, pakai benda tu dah okay dah kening. Tak perlu touch up lebih lebih

      Delete
  18. boleh bukak butik da ni..jd mak andam la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaa. Muka orang tak pandai, tiba tiba jadi zombi orang tu. haha

      Delete
  19. nak gune jugak boleh? hehehehe.. gurau je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Boleh2 jadi macam artis lelaki hollywood.

      Delete
  20. wah cantikkk nk jugakkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli la janna, janna yang dah sedia cantik bertambah tambah cantik nanti. hehe

      Delete
  21. Replies
    1. Itu yang dipanggil muncing itik. Hahaha

      Delete
  22. xminat n xpnh mekap kecuali ms nikah.ahaks

    ReplyDelete
  23. owh.... *angguk2*
    hehehe..

    p/s : jadi laki senang, x payah nk pikir bnyak pasal kening.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mencabar lah pasal takleh nak touch up touch up muka. hahaa

      Delete
  24. owh... *angguk2 jugak mcm pha is., ekekeke... ingtkan gune pensil 2b, jimat sket.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Pencil 2b jadi lah hitam macam sinchan

      Delete
  25. so nicee! senang je yer nk kening lawa =)

    jemput singgah k BELLA DAMA COLLECTIONS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je kalau pandai. hehe. InsyaAllah I will :)

      Delete
  26. Ouh begitu eh fie...cmne kening emy nie mmg seceot sangat..nipis plak tue.hahaa kang kalo kaver2 tak nmpk langsong mcm ade kening plak.bahayeee..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kalau yang jenis kening takde tak payah pakai la emy. Emy pakai browliner je, kasi tebal. Tapi pakai yang serbuk. ehe pandai nya fie. Tiba tiba. haha

      Delete
  27. lawaaa :) rin sangat xpndai nak touch up kening.pling simple, pkai bedak & mascara je.hikhik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau muka cantik dah tak payah touch up banyak banyak. heee. fie pulak tak reti pakai mascara. rasa mengantuk je.

      Delete
  28. cantik cik afidatul ain kite ni ek :d

    ReplyDelete
  29. "amir, awak taruk maskara ke kat bulu mata tu?"

    abg long - blurrrrrrrrrrrrrrr.....dlm ati "ori ni cik kak"

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...