Wednesday, 19 September 2012

Gedik.

Bangun pagi kemas rumah bukak peti ais eh susu Dutch Lady kegemaran ramai sudah habis. Bersiap-siap, keluar rumah panaskan enjin kereta. Vroooom 10 minit sampai ke kedai runcit kegemaran, malas nak ke pasaraya demi dua kotak susu segar.

Aku cukup suka cashier kedai runcit nie, cantik muka lembut puteh macam snow white tudung pun labuh dan selalu pakai baju kurung. Bagus. Ciri-ciri muslimah disitu. Capai barang yang dikehendaki lantas diletak di atas tempat membayar, capai roti Gardenier eh sardin habis ambil lah setin, eh teringin nak minum coke ambil  lah sebotol besar. Bayar.

Tiba-tiba keluar ringgit malaysia 23 plus plus. Apa ke jadah nya mahal nak mampp. Monolog dalaman aku ketika itu. Tengok resit. Aik kenapa dua kali roti Gardenier discan. Cisss tak boleh jadi.

Aku : Kak silap kira nie, saya beli nie je tapi mahal nya. Apsal scan roti Gardenier dua kali ?

Kakak Cashier : oh yeke, meh saya tengok resit. A'ah la dik, maaf lah ye. Tapi kak dah masuk kan dalam nie nak buat macam mana (sambil tunjuk di mesin cashier).

Aku : Habis tu bukan salah saya, nie salah akak.

Kakak Cashier : Macam nie lah, awak ambil lah satu lagi roti Gardenier. Sama je nanti.

Aku : Okay lah kak, malas saya nak baloh-baloh ( bertekak ). Lain kali kak kalau kerja tu jangan menggatal deh, tu yang silap kira. Menggedik je lebih.


** Aku tak adalah kisah sangat orang nak menggedik ke apa, aku pun paham dah lumrah perempuan tertarik pada lelaki. Tapi kalau bekerja sambil nak menggedik itu yang bahaya. Kebetulan ada pekerja lelaki di kedai tu, diorang tengah bercinta kot.

Lepas nie malas dah nak pergi kedai tu. Bosan.

p/ s: segela perbualan adalah dalam dialek kelantan, dialih ke bahasa baku demi untuk kefahaman para pembaca.

67 comments:

  1. Replies
    1. Praktikal menggedik atau praktikal cashier ? haha

      Delete
  2. bagus fie sound dia macam tu. lagi best kalau fie tinggal je tak payah beli tak payah bayar. haaa baru padan muka dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula mula memang terfikir nak buat macam tu, tapi kesian pulak. Adoiii orang banyak ragam betul

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. whoaaa ~
    bertudung litup putih gebu mcm snow white pun gatal ????
    apakah ????? -___-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah la awak. tapi kalau first time awak tengok dia, memang terus kata sweetnya dia nie. Kalau nak compare dengan fie cara pakaian fie dengan dia, memang jauh beza. hehe

      Delete
  5. haha..dia nk mnje2 ngn fie 2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai kalau manja gitu mintak penampar tu piko. haha

      Delete
  6. dia tengok fifie cun sgt kot tu pasal sampai scan dua kali.

    ReplyDelete
  7. ahhh ahhh asal kau tk gadoh jee dekat situu ? dia yg salah scan dua kali =..= ahhh ahh gerammmnyeeeeee .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab malas adik bunga. Haha. Tapi memang geram, fie perasan yang dia dok menggatal je.

      Delete
  8. hahaha pergh terbaik la fie sound. lisa pon jenis sound je kalau org mcm tu. kalau xbagitau salah bukan nak sedar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 lisa orang macam nie kita kena ajar. Biar nanti dia dah tak buat silap macam nie

      Delete
  9. hmm klu sy..xnk la amik roti gardenier smp 2 bungkus sbb mmg slh dia :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mula2 memang rasa macam tu, tapi malas pulak nak menengok gelagat gedik perempuan tu.

      Delete
  10. ciri2 muslimah da sejuk ati..tp bila gedikk...grrrrr....
    esk fifi datang kedai dia bawak puding roti...kata kat dia ni hasil gedik dia smlm...kejam x..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Good suggestion. Dia memang muslimah fie yang perempuan nie boleh puji dia, bagus nya dia nie. Bila tengok perangaiii hampess

      Delete
  11. Erk..perasan gak cashier gedik-gedik ni.. saya layankan je.. :)

    ReplyDelete
  12. ambek!!.

    sebutir keno maroh!!.

    hahaha, wan ada duo kes.

    kes pertama, masa nak isi minyak keto.

    wan angkat 3 jari, tandanya rm30.
    pastu dia ralik dok bual..
    dia tak sedar mesin tuh dah rosak.
    sepatutnya, bila dah sampai 30, stop la kan?.

    tapi ni terlajak sampai 45.
    baru dia perasan.

    tengok beg duit.nasib baik ada pitih lebih.tapi lari la bajet wan.
    senang senang jah dio oyak.

    " eh, maaflah awak, mesin ni rosak, tak apa, minyak tu dapat ke awak jugak ".

    time tu orang ramai.sabar je lah.
    kalo takda orang,
    suruh dia hisap tubek doh minyak hok lebih tuh.

    time kerja, dok ralit nak gossip, nak ngupat, dok suko suko.
    panas hati molek..

    kes kedua.
    wan gi cari baju raya ngan adik.
    pastu kat papan tanda rak baju, dia tulis RM49.90.
    wan ambik lah baju hok dok kat rak tuh.

    masa dia scan, wan releks jah, tak napok bendo saloh.
    sekali tubek price, 79.90!!.

    olohhh, mujur ado pitih lebih..baju rayo adik.
    pastu wan panggil ore hok jago rak tuh.
    oyak ko dio..oyak molek.

    " ni baju ni sayo ambik kat rak nih ( rak hargo 49.90 ), tapi bakpo hargo dio rm80?."..

    dio pon senyap senyap..

    geram raso, tapi bila fikir balik meme saloh wan jugok sebab tak double check.
    tapi kalo ramai hok keno gitu.
    nyaknyo ar kokre..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay duadua kes wan tu pernah jadi ko fie. Yang pertama fie bagi tahu dia fie nak isi rm50 minyak tapi dia tekan full. Fie tanya bakpo jadi full nie, pah dia royak ingat ko awak nak full. Fie jawab ko dia awak tak tengok ko duit saya bui berapo kalau saya nak full saya bagi rm100. Mjur tak tinggal gitu jah, baru padan muka.

      Yang kedua jadi dekat Cotton On deh. Fie nak skirt nie harga rm49.90 lepas scan baru tahu harga rm59.90. Haaaa, butik besar pun boleh buat silap.

      Delete
  13. mana boleh paksa orang suruh ambik barang yg kita tak nak..dah masuk dalam mesin tu potong gaji dia la..tu la gedik tak bertempat..esok fie buat sandwich p kedai tu..sedekah kat dia sebab gedik sangat..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah bro nick ada juga spesies manusia macam nie. Fie nak letak balik tinggal macam tu je rasa kesian. haha.

      Delete
  14. hehe ada lak kedai macam tu. bukan boleh cancel ke pembelian tersebut. ishh xde la nak pergi next time klu kena kat muka ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya memang dah tak pergi dah kot sis lynn. Fie hari tu malas nak pergi pasar raya besar tu yang singgah kedai runcit sambil tolong orang Melayu. huhu

      Delete
  15. salam kenal..

    amboiii...
    bukan main suruh ambil lagi satu roti...
    haiyaaaa!~
    kalo sy dah naik marah dah tu..
    cakap kat dia.
    customers always right kan...
    salah dia...kita lak nak kena rugi...
    sabar jerlah ye dear..


    fee free to visit my blog..

    http://mrsnon.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn. Customer is always right unless la yang kita buat silap obviously.

      Insyaallah mrs non :)

      Delete
  16. Ish.. patut marah je.. Kalau Ayu mmg dia dah kena dgr Ayu mmbebel.. Hhahahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajatnya nak membebel lagi tapi nampak dia busy nak layan cik abang dia je tu. Haha

      Delete
  17. dok molek betul gedik-gedik macam tu sambil scan barang. kita yang naya. boleh pulak cashier tu macam lepas tangan. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tengah scan barang fie sambil panggil cik abang dia dduk tepi dia dan fie tak nampak sebarang keperluan untuk dia panggil lelaki tu sebenarnya.

      Delete
  18. mmg tensen btol lah spesis cashier cmni..dr pnglaman keje, mmg lah leceh..tp da terang terangan salah kot..kalo customer gedik nk tuka barang tu hal lain lah..ni mg dah dia yg salah kira..hishhh..tbakau kawe..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah Indah, merah padam muka fie. Aiii rasa nak report dekat owner dia tapi macam kesian. Kuat betul perasaan kesian dekat orang fie nie. haha

      Delete
  19. perghhh, hambek kau cashier menggedik, nak kerja elok elok lah an.. memang sedap sis ckp kt cashier macam tu, kasi pengajaran sedikit... nasib baik makanan, boleh buat stock mknan kat umah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah. Dan nasib baik ada duit lebih, kalau takde macam mana.

      Delete
  20. ini bikin panasssss

    kdai mano tu fie
    oyak sikit
    nak g try pulokk
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. memang panas pun lyaa. Panas tambah sakit hati. Kedai runcit dekat pputeh, tak leh mention nama. Kesian tuan kedai. Haha Baikkan fie. Haha

      Delete
  21. acu tera tulih dale loghat klate..nok baco etek..heheheh

    maaf kalau salah dialek...saya orang kedah..hihih

    **kalo saya pun hangin, kita x beli x pasal2 kena bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tulis dalam bahasa kelantan takut tak ada yang faham. haha.

      Memang nak marah tu nasib baik fie stand up for my right. Kalau tak biar je macam tu silap dia.

      Delete
  22. boleh pulak macam tu kan. kalo saya mmg dah argue betul. suka2 lak soh amek roti lagi satu. dah dia yg salah kita lak nk tanggung salah dia. sabo jelaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jenis yang tak tengok resit tu terus je biar macam tu.

      Delete
  23. Replies
    1. Dapat dapat. Nanti fie join. huhu

      Delete
  24. fie! kenapa baik sangat fie amik roti? patut fie biar je dia gelabah. huh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Sebab masa tu fie kesian tengok muka panic dia. yang macam menggelabah gila.

      Delete
  25. huhuhuhu hadoiiiiiiiiii dah keja pun gedik lagi? saya ingatkan budak tingkatan 3 jer. huhuhuhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak form 3 gedik nya lain. Trust me orang dewasa punya gedik lagi lah tak boleh blah.

      Delete
  26. blasah je... pkol tanpa belas kasihan..

    hahaha...trok beno eden ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Alahai fie nie lemah dan lembut tidak sampai hati nak pukul2 orang. huhu

      Delete
  27. Boleh fie ambik gambar kat atas.
    kalo trim betul betul.
    siap boleh lepas tangan lagi masa flying.
    hehehe.
    mudah je, masa cruising.

    part paling takut is masa landing.
    tapi kalo dah lama fly.
    takda masalahnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa sedapnya. Fie nak ikut lah nanti wan fly lagi. kalau boleh la. Hukhuk. teringin nak amek gambar di kokpit.

      Delete
  28. eh, macam tu pon ada. baik xpayah keja. menyusahkan kita pulak. lol

    ReplyDelete
  29. lucunya kena ambik 2 plastik roti tu... nasip u jenis tak suka kecoh... jemput singgah dan follow blog saya... see u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, dah la rumah saya nie takde la makan sangat roti. Just for breakfast atau tengah tak thu nak makan apa. huhu.

      Delete
  30. gerey weh klo ore gini.klo aku, mmg aku geram.geram sampai tak boleh ckp..dah la salah dye, pastu nyusahkan org pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meme la tie. Sakit hati tahu dok, menyusahkan aku. Nasib baik ada duit lebih

      Delete
  31. awat muka kucin ni sama mcm kucing den ? name die seri..hakhak

    ReplyDelete
  32. Ηello! Ӏ κnow this is somewhat off toρіc but
    I ωаѕ wonԁerіng which blοg рlatform аre yοu uѕіng for
    thіs webѕite? I'm getting tired of Wordpress because I've haԁ іssues with
    hасkerѕ anԁ I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

    Feel free to surf to my page ... raspberry ketone reviews forum

    ReplyDelete
  33. Ahaa, its plеasant сonversation
    сoncеrning this piece οf writing here at this weblοg, I haѵe read all that, so at thiѕ tіme me alsο commenting here.


    Fеel free to surf to my web-site - raspberry ketone reviews amazon

    ReplyDelete
  34. You rеally make it ѕeem so еasy ωith your pгesentаtion but I fіnԁ
    thiѕ matter to be actually somethіng that I
    thіnk I would never understаnԁ.
    It sеems too complicateԁ and extremely broаd for mе.
    I am lookіng forωard for youг next poѕt, I
    will try to get the hang of it!

    Look into my web blοg - green coffee

    ReplyDelete
  35. Aρpreсiating the dedication уou
    put into your site and detaіlеd іnformаtіοn you prеsеnt.
    It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed informаtion.
    Exсellent rеаd! I've bookmarked your site and I'm addіng
    your RЅS feeds to my Goοgle аcсount.


    my pаge :: ρure гaspberry ketonе ()

    ReplyDelete
  36. What's up, just wanted to tell you, I liked this article. It was funny. Keep on posting!

    Check out my web blog; El Wire Hoodie **

    ReplyDelete
  37. Thanκs vеry niсe blog!

    my blоg: puгe grеen сoffee bean eхtraсt reѵiеws
    (onlineeducationexperience.com)

    ReplyDelete
  38. Hi there! І just wаnted to ask if
    уou ever have any issues with hacκeгs?
    My lаst blοg (wordpгess) was hаckеd аnd I enԁed up
    losing months of hard ωork due to no back up.
    Do you hаve any solutions to ρrotect againѕt hackers?


    Alsо νisіt my web site: raspberry ketone dietary supplements

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...