Thursday, 6 September 2012

Hall Pass

Seram tak bila malam-malam bila kau seorang je yang masih celik dalam rumah, tiba-tiba alarm kereta berbunyi dengan kuatnya. Seram hantu aku dah put aside, seram manusia yang macam hantu yang lagi aku takut. *ops tersalah topik





Yesterday, I was sleeping late at night as usual and I was watching an English film which is Hall Pass. Pelakon nya aku tak kenal sangat, since aku pun tak berapa ikut sangat cerita ceriti pasal artis Hollywood unless yang jenis gila publisiti semaacam Lady Gagel. Back to the story, I was very attracted to the messages bring by that movie. Kisahnya dua pasangan yang dah berkahwin nie yang dah mendirikan rumah tangga agak lama around five years macam tu, rasa macam everyday their love to each other become lesser. Macam dah lemau la tengok muka kau hari-hari. Lebih kurang.

Then one day when the wives were jogging around their neighbourhood one of their friends (let me name her ms.x) suggested they should give their husbands a Hall Pass. Hall Pass nie macam permission for freedom for the husbands. They are given permissions a week to do anything they want, like partying sleeping with other girls (dilarang dalam Islam ) dating with other girls and etc. Kiranya husband nie tak perlu nak kisah atau peduli pun pasal family diorang, act like they are bachelor. Mengikut kata ms.x lepas dia bagi Hall Pass nie dekat suami dia, kesannya hubungan suami isteri diorang makin rapat cinta pun makin kuat. Boleh kata Hall Pass nie as a ticket to get back the marriage like what it used to be. Selebihnya korang tengok sendiri. Cari dekat youtube. Hakhak

Motif aku tulis benda nie bukan sahaja sahaja atau sekadar nak merepek di malam hari buta malah tidak juga nak buat review filem. I know some girls love to be attached to her boyfriend, kalau boleh nak 24/7 melekat, bermesej, berwhatsapp, berfacebook. But do you know, it cause your boyfriend feels like you have put your fully controll on him. Kau dah buat pakwe kau macam gam cap gajah yang melekat dengan kuat bila kena pada tangan. Kadang-kadang kita perempuan nie, curious lebih. Ohoiii, I was there I used to have the curious feelings on my boyfriend. Tapi itu yang buat hubungan aku tak kekal lama. Trust me, the more you put your faith to your boyfriend the more he'll love you.

It won't harm you if you give him some space. At least to breath. Yelah, guys kan suka melepak lepas tu main futsal lepas tu main game tembak-tembak atau game ternak zombie. Tak kisah la whatever hobbies they have tapi yang pasti korang harus support. Eh kalau hobby mencuri, jangan la sokong. Bila korang bagi space dekat diorang, diorang pun akan rasa "eh bagus makwe aku nie, paham betul jiwa aku". Guys mana lah nak suka bila diorang tengah santai-santai lepak dengan member-member diorang tapi dalam masa yang sama kau nak bermesej dengan dia. Put your feet on his shoes, kau tengah sibuk-sibuk berebutkan baju raya rekaan Jovian Mandagie dekat butik First lady tapi boyfriend kau sibuk-sibuk nak bermesej. Tak ke rasa annoying. Like you can't focus on what you're doing sebab otak kau bukan jenis yang multi tasking. Lagi lah rasa angin satu badan. 

InsyaAllah hubungan itu kekal. Malahan bertambah mesra dari hari ke hari. Oh tips ini boleh diamalkan untuk pasangan yang jenis macam aku, yang jenis ada tanggungjawab masing-masing. Kalau yang jenis dua-dua pun satu kepala, dua-dua jenis nak melekat je tiap tiap hari. Maaf jika entri ini tidak sesuai untuk anda. 

37 comments:

  1. hari tu wan tengok tengok tak tengok je.
    dah nak habis kot plus adik yang tengok.

    citer komedi gak dok?

    well said la mek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah cerita komedi tapi mesej yang disampaikan agak berat. bagus untuk orang couple dan berumah tangga.

      Delete
  2. first movie ni kuar terus download..mamat ni owen wilson..gelak jugak la tengok movie tu..tak suke kalo pasangan mengongkong..keluar je perlu kena bagitahu..laki ke perempuan tak payah la buat camtu..takkan nak lepak ngan member2 pun tak boleh..bagi la space kat pasangan korang tu..hello, orang yang dah kahwin pun tak buat camtu kan..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa owen wilson. dia memang kaki lawak. huhu. Itulah kadnag-kadang orang yang couple nie lebih mengongkong, dan tak percaya apasal nak bercinta lagi kan. heee

      Delete
  3. follow sini :D if u dont mind , hit me back ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear, already hit you :)

      Delete
  4. nape eh fie nye entri slalu mengena dgn lisa nye love story ~ gitu ! hahaha. btl la fie.. mmg perempuan ni perasaan curious tu tinggi sgt n benda tu yg buat xkekal lame sme dgn lisa nye r/ship before ni. after dis i will follow all ur advice.. xsabar dah ni nak ade pre engagement jugak. hihihi. thumbs up for this entry

    p/s : tgh cari cite ni kat utube skrg. sinopsis die mmg best ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa sayang, fie tengok dekat channel 413 kalau tak silap dekat astro. Dekat utube fie cari pun takde, trailer je ada. Huhu.

      Anyway pengalaman kita mungkin sama. Itu yang selalu mengena lisa punya love story. huhu

      Delete
  5. fie, lisa cari kt youtube xde pon full movie. hee. ade link x?

    ReplyDelete
  6. sekarang kebanyakkan couple kan terlebih caring. trend kot. kalau tak bf yg control, gf pulak control. rimas je macamtu. -___-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu cinta budak sekolah, tengok cinta kita. Haha. Biasa-biasa je, berkembang pun melalui emel je.

      Delete
  7. sebelum kawen telebey caring, kang bila da kawen xlarat plak nak caring2 hah...ahahaha...i need space...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Itu sebab caring dah guna semua waktu couple, bila kawen caring dah tak boleh top up dah. haha

      Delete
  8. Bagus tu yg elok tu kita ambilkan pengajaran kan? Hall pass tu xpernah juga dgr, tapi mcm kau ckp tu la cuma berikan sedikit kebebasan (yg berpada2) kepada si pasangan inshaAllah xde hall pass pun boleh bahagia ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hall pass nie mat salleh je guna awak. Itulah, kalau orang Islam nie lain pulak caranya. Hee

      Delete
  9. ingatkan nak buat review filem sampai habis td.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak buat tapi tak larat nak menulis. haha

      Delete
  10. hehe btul la tu.. trima kasih^^

    ReplyDelete
  11. owen wilson. suka tgk dia berlakon. best! hihi. btol3. give them some space. jgn asyik nk mengongkong 24 hours je. mne xnye sblom kawen pn dh clash sbb dh bosan asyik tgk mke yg same je tiap2 hari. eceh. mcm ada pengalaman je haz ni. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah satu faktor putus dengan bf sebab terlampau mengongkong. Nie kawan-kawan lelaki fie lah yang bagitahu. Huhu. owen wilson memang boleh masuk raja lawak.

      Delete
  12. its just so true. :)
    bila tak dikongkong. dia lebih sayang kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tua-tua nie malas dah nak mengongkong orang. Huhu

      Delete
  13. sangat setuju Fie ! hihi
    sebab kite sendiri perlukan masa utk diri kite sendiri . same goes to them . kan ? tak payah nak jadi Queen Control sangatlah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah, fie pun bosan kalau si dia asyik nak tahu aktiviti kita 24/7 dah macam pegawai polis je. Haha

      Delete
  14. Betul gak, kadang-kadang less is more. Yang penting quality time. ^__^

    Tapikan fifie sesak gila kan Kota Bharu sekarang, haritu beraya jugak kat sana sebab ada makcik, beraya 3 hari kat KB. Kalau turun bandar terkejut jugakla tengok banyak jalan kat bandar dah one way dah sekarang ni.

    Salam lebaran jugak ye Fifie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu. Thank you arham. Kb memang jem yang amat, kalau waktu raya ke school holiday ke fie jarang sangat ke bandar KB. Jalan one way lepas tu kereta dah boleh tertukar dengan semut. haha.

      Delete
  15. best nyer topik ni.. nice info btw.. tetibe teringin nak tgk half pass ni..weeee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Download la sayang, tapi fie tak tahu dekat mana boleh dapat yang full movie tu. Heee

      Delete
  16. mohon blnje citew nie...kalau ade soft copy mohon share...
    hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Piko film nie dah lama dah keluar panggung, dah takde dah pun. Kuikui. Soft copy pun takde, fie tengok dekat astro channel 413.

      Delete
  17. tengok la macam mana kalau ada org ajak tengok sekali...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auu Auu. harus tunggu makwe ajak kan. Hee

      Delete
  18. sangat sokong..hahaha.. :)

    kena bagi si dia baca ni.. hahaha.. tetapi semakin lama hubungan dia semakin faham.. kita pun bagi ruang kat dia.. :)

    hahaha.. :)=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si dia jadi silent reader je asyraf. huhu. Kematangan hubungan jugak boleh mematangkan kita. hehe

      Delete
  19. It is okey kalo kite bagi space kat pasangan kite n dia boleh buat ape yg dia minat. tapi boleh jadi sakit hati bile kite bagi space, dia buat taik belakang kite. :)

    ReplyDelete
  20. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    jujur dalam segala hal tidak akan mengubah duniamu menjadi buruk ,.
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...