Tuesday, 25 September 2012

Lelaki harus kuat



Aku selalu lemah dalam introduction. Serious aku tak tahu nak tulis apa as an introduction. Should write ermmm ye bertemu lagi kita or anything related with the title. 
Well when we build a relationship we hope our relationship will lasting forever but who we are. We can't predict our future. Siapa sangka katak menjadi nangka. Ehe. Tak tak siapa sangka panas yang disangka hingga ke petang rupa rupanya hujan  ditengah jalan. Aku tibai segala kata mak nenek harap cikgu BM tak marah. 

Aku nie nak kata love guru itu tidak lah, mahaguru lagi lah tak. Tapi kalau setakat nak bagi nasihat tentang cinta, nak minta pandangan nak dijadikan tempat mendegar boleh lah. Nampak tak ada ciri-ciri sahabat sejati dalam DNA aku. Huahua.*evil laugh. Pernah satu masa someone yang aku kira tidak lah rapat sangat dengan aku, kami cuma pernah satu sekolah dahulu. Dan tidak rapat tapi mungkin dia perlukan tempat mendengar lantas IM aku difacebook. Mungkin hanya aku yang berbutang hijau tika dinahari itu. Lantas dia curhat isi hatinya pada aku. Aku yang bosan yang tak ada apa-apa perlu buat dengar jelah sambil sambil bagi nasihat. Tidak lah seskema penulisan aku tika ini nasihat aku ketika itu. Yeah I did it on my way, santai. Tak perlu skema yang perlu nasihat itu menyerap ke hati yang berduka dengan harapan sedikit sebanyak aku dapat menolong dia. 

Dia baru putus cinta tapi bagi pandangan aku tidaklah salah siapa-siapa tapi mungkin tiada jodoh. Teman wanita nya memilih jodoh yang kedua iba bapa tetapkan. Ada hikmah Allah buat sesuatu itu. Dia tanya aku, what should I do to forget someone who has been in my heart for a long time. Masa tu aku pun kelu tak tahu ayat apa yang harus aku gunakan. Hurmmm, diam sejenak sambil berfikir. What if you pretend like she never existed in your life. Itu jawapan aku. Takpe lah menipu diri sendiri buat seketika this if for our own sake.

Then he said he keeps remember about her, all their memories are still fresh in his mind. Biasalah bercinta bertahun tahun takkan boleh nak lupakan dalam sekelip mata, impossible but we can make it as possible. Aku bagitahu dia, tutup buku lama bukak baru senang cerita. Stop contact her, delete her phone number her email address and everything about her. Semua nya semua semua. Kalau boleh block dari facebook. Selagi dia ada disitu, selagi dia muncul di news feed selagi itulah susah nak melupakan bekas kekasih. Jauhkan diri adalah benda yang sepatutnya dilakukan. Stop asking ALLAH why this happened to me, stop contact her families asking about this, stop contact her friends asking about her condition. 

Back then when my previous relationship didn't turn out as I wish, I keep myself busy. Buatlah apa-apa pun asalkan tidak ingat tentang dia. Yang aku selalu buat adalah memasak or meeting with friends. Surrounding by people whom loves me without negotiation makes me think I should be grateful, I should thank Allah. Mungkin ini terjadi untuk mengingatkan aku tentang silap-silap aku yang lepas. So I told him keep yourself busy and avoiding being alone. Please.Buatlah apa apa pun, pergi memancing ke berfutsal ke atau kenal dengan perempuan lain.  Jangan menangis sangat nak meratapi nasib apalah, lelaki harus kuat. Bukan begini namanya lelaki. 

Tengok mahaguru eh doktor cinta bagi nasihat. Alhamdulilah dia sedar dia dah tak meratapi nasib tidak kisah la sama ada dia guna nasihat aku atau pun tak itu belakang cerita. Tak payah credit to Fifie, aku tidak kisah yang penting aku dah menolong dia ketika dia susah. Tidak apa-apa dia tidak berterima kasih mungkin dia malu dengan aku. Aku faham. 

48 comments:

  1. Replies
    1. Itulah yang seeloknya. Berserah pada Allah

      Delete
  2. tak perlu merapati kan.. cukuplah hanya ambil sebagai satu pengajaran yang paling berharga untuk teruskan kehidupan kita.. jodoh itu rahsia Allah swt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah. itu yang sebaiknya. Serahkan jodoh pada Allah, insyaAllah akan ada kebaikan dimasa akan datang

      Delete
  3. saya pun pernah kena camni.
    sebulan dua tu memang susah r nak lupakan.
    memang ambik masa.
    macam fie cakap tu kena buat la sibuk.
    pegi gym ke, selalu lepak2 ngan kawan2 ke.
    bila dah lama tak kisah la kapel ke tak.
    takde hasil kita bersedih tapi org lain hepi je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann dari pikir kan orang yang tak pikir kan kita, baik kita sibukkan diri buat apa apa pun. oh patut la biseps bro nik ketul ketul, main gym rupanya. Huhu

      Delete
  4. bile kita pernah rase, kite tahu mcm mana nak +ve kan diri. membusy kan diri tu mmg cara yang terbaik. kalau x busy memang x ke sudah dok hengatttt je. huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kalau tak membusy kan diri memang bengkak2 la mata buat nangis. Uhuk

      Delete
  5. terbaik...ak pon prnah rasa camni.tepuk sebelah tangan ak je.sebelah lagik x mampu nak tepuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. It takes two to tango, betul lah kata orang tua-tua. Huhu

      Delete
  6. paling bagus, buka hati. sibukkan diri, luangkan masa dengan keluarga dan kawan-kawan. lama-lama nanti ok. tak dinafikan memang susah. sangat susah. tapi diri sendiri kena cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bukan kita siapa lagi kan. Huhu. diri sendiri kena kental.

      Delete
  7. Replies
    1. Kan bunga.. Busy je buat apa-apa,melekakan diri dari berfikir.

      Delete
  8. insyaAllah, ALLAH telah tetapkan jodoh yg terbaik untuk kita..yg penting berdoa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdoa lagi penting dari meratapi nasib kan

      Delete
  9. hilang dia bkn bermakna hidup berakhir....Allah nk beri yang lebih baik..pasni lau bermasalah chenta nk rujuk kat sifu fifi la..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh sangat sangat. kawan2 selalu rujuk dengan fie. Sebab diorang cakap fie banyak pengalaman. haha.

      Delete
  10. Wahhh hebat juga doktor cinta ni bagi nasihat.. boleh buat sesi luahkan masalah cinta lps ni xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas nie kena buat chatbox lah, memudahkan urusan luahan perasaan. haha

      Delete
  11. susah tapi munasabah, ecehh :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecece. Orang berpengalaman je tahu kan ena. Hiks

      Delete
  12. Istikarah.... berpegang la pada "setiap kejadian adah hikmahnya".. nescaya diri akan kembali kuat... ena pun buat macam cara sis, kalau teringat je, cepat berjiget ke, kacau mak ke.. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhee. sama lah dengan fie, bila teringat je cepat2 pergi bilik umi. Baik layan korea dari teringat kan benda menyakitkan hati. Hee

      Delete
  13. kesian jgk ur fren tu fie..but it's true, u have to keep urself bz..kalo dok sorang, hmm..mmg bgenang air mata sokmo lah jwbnya..tapi indah percaya yg kalau ada jodoh tak ke mana jugak sbnye..cuma..mnda tu takleh ckp kt org heart broken kot,nnt dia bhrp pulak. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie pun kesian dengan dia tapi nak salahkan yang perempuan tu tak boleh jugak. Fie memang jenis takkan comfort orang tengah heart broken dengan ayat manis manis. sebab fie tak nak bagi diorang harapan palsu. selalunya lah, selalu apa yang fie teka selalu menjadi. hehe.

      Delete
  14. nak tak nak kena la belajar terima kenyataan....

    ReplyDelete
  15. pernah alaminya.
    tapi sekejap je.
    sebab bercinta pon tak lama.
    bulan bulan je.

    dasar playgirl.
    hahahha.
    kadang tu, rasa bersyukur sebab Allah pisahkan kami.
    And let me to find the true one.
    tapi semuanya kerja Allah.
    walau sehebat mana kita merancang.
    tapi semuanya kuasa Allah.
    keep praying.

    :)

    good entry fie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fie terkena dengan lelaki hidung belang 2 kali, lepas tu fie memang tak nak bercinta terus. Serik. Lama jugak single last2 jumpa yang ini. Alhamdulilah sampai sekarang kami baik.

      Thanks wea :D

      Delete
  16. hmmmm.. life is complicated.

    what we should do. doa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Accept life as what it written sambil tu berdoa meminta dengan allah.

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. yup fie we have 2 accpt the thing even its too hard utk melawan..
    bak pepatah senang nk menaip susah nak menghadapinya
    "boleh jadi kita membenci sesuatu padahal ia amat baik utk kite, dan
    boleh jadi pula kita menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk utk kita,
    Allah mengetahui sedang kita tidak mengetahui." ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii sedapnya pepatah jna. Haha. Betul tu, takkan Allah nak buat sesuatu tu saja saja. Mesti ada reasons tersembunyi

      Delete
  19. zul pun suka mendengar orang2 yang tengah dilanda masalah ni. kadang2 nk elak jugak bagi nasihat yang selalu orang bagi tapi terpaksa guna sebab itu je yg dapat buat sedap hati. hati sendiri je tahu nak move on macam mana. kita ni hanya boleh bagi kaedah je. kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Itu betul zul. Apa yang kita tahu yang kita pernah apply itulah yang kita akn beritahu. tapi apa apa pun terpulang pada empunya badan macam mana nak digest information yang kita bagitahu. macam mana nak wake up and move on

      Delete
  20. bila stress dengar lagu yang sentiMENTAL mesti mood kelaut heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Jangan dengar please. Kalau fie memang tak dengar dah lagu lagu type macam tu, baik dengar oppa gangnam style. Ahaks.

      Delete
  21. ala... tak jadi apa2 pun kalau tak de couple... teruskan kehidupan seperti biasa... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sis Nora. biasalah tu putus cinta. insyaAllah Allah akan bagi yang lebih baik selalu nya macam tu lah

      Delete
  22. Fie boleh jadi Dr Love lah lepas ni =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Harap2 era.fm buat segment doctor cupid on midnight. Boleh fie apply. Hiks

      Delete
  23. Pengalaman banyak mematangkan kita dari segi cara berfikir dan cara kita tentukan masa depan kita.sometime a heartbreak is a blessing from Allah.Dia nak selamatkan kita dari orang yg salah.keep positive n strong..wahh,kemain tau ak berhujah.mentang2 pernah rasa mcmtu.hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus lah tie mum fikir gitu. at the first place I was so worried about you takut mum tak pandai handle emotion but I know I can count on you. Aku tahu mum kuat dan tabah. Alhamdulilah tie.

      Delete
  24. Alhamdulillah sbb fifie berjumpa yg lebih baik skrg... Sy pulak ada masa-masa masih stuck dgn penglaman lepas. Mcm komen-komen kat atas, itu cara Allah nak kuatkan kita... InsyaAllah~ ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...