Friday, 7 December 2012

Lazimnya sebuah temuduga

Khamis lepas aku selamat menjalani satu sesi temuduga dengan Bank Islam untuk jawatan area clerical sahaja. Candidates ada 25 orang tak silap dan vacancy hanya 19 sahaja. Jadi terpaksa lah kami berebut antara satu sama lain untuk memastikan jawatan tersebut dalam genggaman kami. Berebut disini bukan seperit kanak-kanak main berebut gula gula ketika pesta hari jadi atau budak sekolah kain biru turqoise berebut boyfriend dalam facebook, tidak begitu. Berebut disini adalah dengan memastikan aku atau candidate lain cuba bagi yang terbaik kepada para penemuduga.




Nak cerita serba sedikit tentang sesi temuduga hari tu, tak sangka temuduga kali nie adalah dalam bentuk group selalunya individual je. Jadi memang cabaran sedikit bagi aku nie sebab aku lebih rela hadapi nervous dengan adrenalin bergerak pantas dari aku terpaksa compete dalam satu keadaan dan tempat dengan candidate lain. Aku tak berapa suka situasi tersebut. Tapi by hook or by crook, I have to face it. Alhamdulilah, aku rasa memang aku dah bagi yang terbaik lah, nada suara sehabis baik dikawal agar debaran tu tak terketara sangat getarnya. Padahal ya Allah sakit dada sebab jantung berdebar sangat sangat sangat.

Mulamula masuk ke bilik temuduga, aku diletakkan dalam satu group seramai 6 orang I am the second candidate. The first one is male and the only male in my group. Told you there are only 3 male over 25 candidates on that day. Pupus ke apa nie. Huahua. The interviewers gave us an option whether to speak in Malay or English. Jadi aku buat decision untuk bercakap dalam english walaupun aku tahu english aku amat teruk, tapi at least I made an attempt kan. Soalan mula mula ditanya, soalan biasa yang rasa aku semua orang sudah jelas. Ceritakan serba sedikit tentang diri anda. Okay, sebab sebelum hadir interview tu aku dah buat few research and study sikit sikit jadi aku tahu kalau interviewer tanya tentang kisah kita we shouldn't answer it like nama saya, umur, cita-cita, adikbradik, mak kerja apa, ayah kerja kat mana, kg dimana and bla bla bla. Jawapan sepatutnya yang kita bagi adalah sedikit tentang diri kita, history of education, maybe experience bekerja dimana dimana dan jugak kemahiran yang kita ada. Jangan meleret make it in one point. Cukup lah tu.

Lepas tu interviewer tu tanya lagi apa kepentingan clerk dalam sesebuah company. Masa nie semua candidates senyap, bingung memikirkan jawapan agaknya. Aku pun sama, sebab tak bajet soalan nie akan keluar. Terus lah aku guna kemahiran menggoreng yang aku ada, terima kasih untuk bakat ini Ya Allah. Terus ah cakap like clerk nie dia akan tolong manager dalam penyusuan sesuatu dokumen dengan lebih teliti like bla bla bla, lepas tu tambah lagi clerk jugak akan bantu manager mengesan dimana kekurangan yang terdapat dalam company tu dan akan cuba baik pulih kekurangan tersebut secara bla bla bla. ( bla bla means aku malas menulis )

Masuk soalan ke 3,4,5 aku dah start aktif. Hey yeahhh, 19 vacancy okay. Aku memang berharap sangat sangat aku dapat. Sebab this is the only job yang offer aku untuk berada di Kelantan. Yang lain lain dapat semua outside Kelantan. Ayah kita tak kasi :( Sobs sobs.

Serious lama gila interview, around 45 minutes kot. Oh baru aku tahu, kalau yang ex bank Islam memang tak dapet lah nak masuk Bank Islam lagi ye. Diorang memang tak hire ex-worker diorang.
Nasihat aku untuk para graduate yang nak pergi interview, jangan berdebar pleaseeeeeee. Buatlah macam mana, lompat setempat ke, bawak mak masuk bilik temuduga ke, asalkan boleh hilang debaran tu. Sebab aku pernah rasa debaran yang menggila babi, last last semua jawapan aku ke laut pasal otak dah fully blank waktu tu. Baca lah doa doa ringkas sikit sebelum masuk interview. InsyaAllah akan dipermudahkan.


38 comments:

  1. sepanjang wan hidup ni, baru sekali wan attend interview.

    interview JPA.
    segala benda yang wan prepare, tak ditanya dalam interview.
    yang penting kena yakin bila bercakap kan?
    jawapan tu tak semestinya betol sebab kita kan takda pengalaman kan?

    Alhamdulillah, dapat jugaklah biasiswa.
    Tapi tak dapat yang wan nak.


    pape pon, moga fie dapat job yang fie nak tu.
    tapi nanti, bilo lagi nak dok diluar kelate?
    lepas kahwin?
    hehehe.

    ingat tuh, kalo wak pinjaman dengan tempat fie kerja.
    senang senanglah fie luluskan deh?
    bereh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh wan nie biasiswa JPA untuk pilot tu ke? Bagus lah wan, at least dapat biasiswa, tak payah fikir fikir pasal nak bayar duit PTPTN lagi. Hehe

      Macam tu lah gayanya wan, dah move out pun bila dah berkahwin nanti. Kadang2 fie fikir pun bagus jugak, sebab fie nie jenis tak berapa independent dan manja sikit. So memang molek lah fie duduk nge family fie sampai one day someone akan ambil tanggunjawab tu. Hehe.

      InsyaAllah boleh je tolong kawan. hikhik

      Delete
  2. pernah juga kena interview group tp syg gagal lak..haha...mayb xde rezeki so cri kearah lain alhmdulillah skrg ok sudh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gagal tu dijadikan pelajaran buat awak kan HH. hehe. Awak lagi bagus sekarang, alhamdulilah :)

      Delete
  3. temuduga group ni sume kompem nak bercakap sekali,tak pernah pulak rasa lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm lah afif. Hehe. Nasib baik lah waktu tu interviewers tu tanya one by one candidates.

      Delete
  4. nana penah jugak intbiu group ni dgn goverment. ohh soalan lagi lah kenegaraan abes. ada kwn dlm group nana tu kena soalan rukun islam lagi. Huhui. In Sha Allah fie macam cerah je peluang nak dapat keje tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. kalau tanya basic agama okay lah fie, nie kalau tanya yang pelik pelik memang hampesss lah kan. Hikhik

      Thanks nana, harap sangatttt dapat.

      Delete
  5. harap akak dapat keja tu. amin ^___^

    ReplyDelete
  6. adoi.. kenapa hana baca entry ni tiba2 hana plak yang jadi berdebar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa, hana nak hadiri mana mana interview ke nanti ? Jangan berdebar, buat cool je. hehe

      Delete
  7. wah..teror la akak interview in inglish..pernh jugak kena interview group dan individual dalam satu hari..kalo group nie susah siket la, xbleh nk lebih2 sangat sebab komunikasi dalam group tu kena ada jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak teror pun sarah, saja je buat teror. haha. Tulah pasal karang kalau kita berlebih orang pandang lain pulak kan. hehe

      Delete
  8. semoga ada rezeki yer.... jaa doakan...

    ReplyDelete
  9. pix, gud luck hokey! biasanya kalo kite tak bedebar maksudnye kite yakin dgn ape yg kite dah buat. InsyaAllah ade rezeki kat situ tak kemana ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank You tie. InsyaAllah harap sangat Allah murahkan rezeki aku kali nie.

      Delete
  10. untungnyaaa ada otak macam sis fie ni... goreng pun, masuk dek akal.. kalau sesetengah tu, pndai goreng tapi makne hampeh.. aishh takutnya ena, bila dah habis belajar nanti, ena kena tempoh semua ni juga... T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Tak best jugak kalau dalam exam selalu dapat markah sikit sebab too much goreng sampai hangit. Haha. Ena cerdik mesti okay punya. Fie yakin.

      Delete
  11. sy singgah dan folo

    www.gilamodified.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Khairul, thank you. Will follow you back :D

      Delete
  12. wowow 45minit?? lama gila! kite itvw dulu xlama pun :P

    ReplyDelete
  13. sepanjang hidup abg long berinterview tak pernah ditanya macam2.....kebanyakkannye sembang santai je. Masa pi interview KPLI kat IPBA lagi best. lepaih ja introduce myself penemuduga tu just tanya pasai parents dgn latar belakang abg long ja....anak ke berapa? mak keje apa? ayah keje apa? skrg parents menetap kat mana? dulu kerja apa? nak buat pizza macam mana? adoiiiiiiiii....x smpai 15 minit settle.

    masa grouping interview ada 5 orang (sepatuhnya belas 0rang tpi sbb rmai yg x hadir) je. lepas tu dia bagi tajuk 'hiburan realiti' yg bestnya, penemuduga tu siap join sekali kitaorg berdiskusi.....kwn2 yg satu group tadi kuar bilik interview je pakat garu kepala sebab pelik dan depa kata depa kena interview individu lebih kurang 45 minit, abg long tak sampai 15 minit....bila masuk utk interview dlm grouping pula lain pula jadinya....abg long hanya mampu tersenyum. alhamdulillah, kelima-lima kami berjaya.

    2 orang masuk IPRM, seremban. 1 kat IP Sultan Mizan, Besut. 1 kat IP Teknik Cheras dan 1 lagi kat IPDA, kedah. yg dpt IPRM bersama abg long junior masa dkt USM. 3 yg lain kenal masa interview je, sebelum balik masing2 bertukar no tepon lps interview tu, senang nak bertanya khabar masing2 berjaya ke tidak.

    diorg rasa pelik....abg long just mampu tersenyum je lps interview tuh.... (^_______^)

    ReplyDelete
  14. kita ngat lagi tahun lepas kita ada pegi interview utk jd cikgu ( yg masuk maktab pguruan tu ) sebab kite mmg tk nak jadi cikgu , jadi jawapan kite semuanya meleret ! kita buat main - main , nasib baik tak dapat ! hahahaha .

    btw , good luck kak fie .
    senang keje dekat kelantan , tk payah sesusah nak bayar bil elektrik , air , telefon semua tu , duduk dengan parents kan , bolehlah save duit utk kwin dgn wan rafiq nanti . hiks :>

    ReplyDelete
  15. semakin banyak interview kita pergi, semakin yakin dan tenang kita menghadapi interview lain..pengalaman banyak mengajar dan sy pernah di interview selama sejam lebih.hehe btw, gudluck n moga dapat ar position tu..

    ReplyDelete
  16. gud luck... hope you get what you wish....

    ReplyDelete
  17. takut dan berdebar kalau hadapi situasi macam tu. yang penting kena ada keyakinan diri yang tinggi. good luck fy!

    ReplyDelete
  18. semoga rezeki fie dekat kelantan tuh yer :) byk kekosongan semoga slh stu tu milik fie hehe

    ReplyDelete
  19. wewit..nice sharing fie..hrp fie dpt lah dat job..t leh blnja indah skali kan? :D

    ReplyDelete
  20. Tahniah lepas interview..hehe

    ReplyDelete
  21. pernah mock interview tu je. itupon fail sebab main2. heheee

    ReplyDelete
  22. semoga fie dapat kerja ni. :) kita sama2 resah masa job hunting. now ain dah kerja. harap fie pun akan kerja secepat mungkin.

    ReplyDelete
  23. fie interview untuk bank islam kat mana ni?
    insha allah, ade rezeki dapat la tu.
    jgn lupa open table ye :)

    ReplyDelete
  24. kalau ain..goreng je pape jawapan..dorang just nak tahu je tahap pengetahuan kita kan...salah betul tolak tepi..janji kompiden...

    ReplyDelete
  25. xpernah lagi kene int. group ni...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...