Sunday, 9 December 2012

Nak peplum jugak boleh....

I am pretty sure you have been caught by the peplum fever now. If you are a girl, that is. Peplum nie semua orang asyik masyuk bercerita, it's all over  fashion blogs, fashion articles, magazines, online store and in the mall. Semua asyik berpeplum. Termasuk lah aku, I can undestand why numerous girls are going crazy about peplum as it does look very cute and femine especially on the petite girls.

Jadi bulan lepas untuk konvo dan wedding cousin aku dah prepare dua helai peplum yang ditempah khas, not that I'm not found it on the blogshop or what cuma aku nie jenis yang nak benda lain dari lain. Nampak tak betapa fussy nya si Fifie nie. Upon deciding nak buat peplum aku terus survey few design peplum dari beberapa fashion  designer yang famous dan aku jatuh cinta dengan yang ini. Peplum by dwenraha. Told ya' harga nya amat lah affordable dan rekaan pun cantik.


Aku nak peplum yang jenis kembang di bahagian pinggang sebab aku rasa di show skinny curve disitu. Nampak lah gaya the real Saloma. Jadi lepas discussion after discussion dengan umi maka terhasil lah peplum aku dengan gaya gaya dibawah. Itu pasal aku tak guna kain lycra like other people used, sebab aku tak nak melepek di badan aku nanti. Nampak garis dalam dalam.

Gambar A aku guna material thai silk, ayah beli lama dulu. Then beli bunga lace besar gedabak jahit  disitu dan letak lah beadings sikit sikit. Gambar B guna kain satin silk apa entah tapi dia tak shinny macam satin biasa tu jadi for me its cun, yang nie beli lace dan patch di pinggang untuk kesan ramping dan tinggi. Huahua. Bagi kain dua dua aku buat kain jenis kembang payung, susah gilos nak naik kereta tinggi. Terlompat lompat gua. Sebab kain ketat di bontot dan kembang dibawah. Hikhik.

Gambar A untuk convo, tapi semua terlindung dek jubah besar gedabak itu. Jadi gua letak gambar dengan si pengantin macam princess nie.
Gambar B untuk wedding cousin. Maaf jika gua nampak macam Hulk Hogan biasalah angel dari bawah. Haha


Sebenarnya aku memang teringin sangat nak buat peplum macam Nurita Harith nie untuk hari raya hari tu, tapi lama dan makin lama ramai pulak aku tengok buat stail nie guna kain lycra. Terus hilang mood nak buat yang nie jugak. Hikhik.

Tapi semua peplum pun cantik, nampak feminin je pemakai. Peplum nie jimat tau, kau boleh pakai untuk casual atau dinner atau wedding atau formal. Kalau nak pergi dating atau hang out pakai peplum dengan skinny jeans atau pencil skirt. Nak ke wedding pakai skirt labuh atau kain sesuai. Ke pejabat pun sama. Kiranya peplum nie jenis 2 in 1 jugak lah. Cuma satu lah aku perasan peplum nie akan add 2,3 kilos dekat tubuh kau. Nampak sedikit gems bila pakai. Hehe


p/s : Guys nanti boleh bagi hadiah peplum as present to girlfriend. Pasti terkinja kinja kesukaan.


62 comments:

  1. suka peplum gk !
    x reti nk tempah kat tailor..
    takut jd baju lain plak nanti ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahh kena lia, tailor trusted nie dia boleh buat. Bagi gambar dan details yang tepat.

      Delete
  2. aku rasa bju tu mcm dah sesuai je utk jd baju kawin terus:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Mana boleh, baju pengantin ada banyak liplap lagi. hehe

      Delete
  3. sangat suka peplum.hehe.saya baru dapat satu baju peplum warna merah makngah. jenis chiffon. affordable.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chiffon lagi okay dari lycra bagi fie lah. Sebab chiffon tak melekat di tubuh. cantik lah dengan dani peplum, nampak tinggi nanti. hehe

      Delete
    2. ha'ah. chiffon sangat sesuai. saya beli yang besar sikit so tak nampak fit sangat. haha bab tinggi tu memang nak sangat.muahaha

      Delete
  4. comel pemplum ni.
    banyak cara pulak boleh digayakan.
    kat jerteh ada jual tak fie?

    dekat peace ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peace takde wan, tapi kalau nak fie suggest orang jual peplum boleh. Takut nak bagi hadiah dekat Shuhada ke. hehe.

      Delete
  5. i love peplum too!tp stakat ni xde lagi yg dijahit/tempah kt tailor..tkot org salah wat lah fie..huhu..aritu hampirrrrr da tempah, tapi duet lak xde..anyway, yg 1st design yg coklat tu cantek btol..indah pn ske yg kembang sket..cm nice..kalo indah, prefer chiffon lg kot..br cm flowy sket..anyhoo, u look so sweet n cantek lah in those peplums..me want tooo!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah je indah fie tempah nie. RM50 sepasang. murah gilosss. hehe. Indah nanti boleh tempah jugak untuk buat pergi mengajar. Mesti budak budak jatuh hati. hikhik. Thank you Indah.

      Delete
  6. ain pun teringin nak buat. tapi makin ramai pakai. hikhikhik. acane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain buat lain dari yang orang lain, jangan beli. kalau beli mesti sama punya. hehe

      Delete
  7. kite teringin nak ber-peplum jugak. tapi tengok saiz badan yang kurang ramping ni, memang terpaksa lupakan dulu lah hasrat tuu. hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah kenapa pulak awak. haritu fie tengok sorang girl nie chubby sikit dia pakai peplum comel je. Hehe. Cubalah, yakin yakin. Heeee

      Delete
  8. trend peplum. cantikkk. btw singgah sini :)

    ReplyDelete
  9. Wah cantiknya baju fie! Fy pun suka juga peplum sampai dah plan nanti kahwin nak baju design wajib peplum biarpun masa tu dah lapuk dah agaknya peplum! Hihiks! Nampak sweet je bila pakai kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe even dah lapuk baju pengantin tetap cantik. hehe. Haah fy, tiba tiba rasa macam perempuan melayu terakhir. hahaha

      Delete
  10. nak peplum jugakkkkk! kain lycra melekat di badan,tgh cari peplum yg bukan jenis lycra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yang ready made memang mostly lycra lah ascil. Tu yang fie tempah tu.

      Delete
  11. mmg teringin gilos nak ada peplum ni.ohh terus terbayang pegi dating pakai peplum. hewhewhew.alaaa gambar A tak nampak sampai kaki lak fie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. gambar A awak ambil yang sidebar gambar tepi tu fie pakai jubah lepas tu combine dengan gamabar entry nei. haha. nampak lah kaki. Heeee

      Delete
  12. cantik peplum tu.. dpt gaji nanti nak buat macam tu jugak.. mcm gmbr yg 1st tu.. suka sngt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikNad mesti akan jadi triple cantik bila pakai. hehe

      Delete
  13. ena rasa kan, raya tahun depan mesti baju ni akan jadi tema.. hehehe ena baru grab satu tapi bukan jenis yg satu set ni.. kena pkai dengan seluar.. hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang pakai dengan seluar fie takde lagi, nak cari yang labuh sikit ah ena. Kalau yang atas bontot malu. hehe.

      Delete
  14. x tau la peplum ke hape ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiii kan dah nak kawen nie. kena lah survey sis. heeee

      Delete
  15. eh eh, mana satu pengantin ni? dua-dua lawa. hehe.
    hee, baju peplum jadi trend kan sekarang ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. jangan lah cakap macam nie. malu i. huahua

      Kan memang tengah hot la sekarang peplum nie FD.

      Delete
  16. pakai baju ni mesti nampak tinggi kan kan. kena beli ni.hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha mesti hana teringin sebab baju nie akan buat hana nampak tinggi. pahammm. haha

      Delete
  17. fie beli kat mano? online? nk bli nkg wedding saem .. tp tatau kat mano :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee fie boleh suggest few blogshop yang jual peplum. Kalau mee nak lah. heee. Nie fie tempah nie.

      Delete
  18. buat sendiri? wah... tabik spring kat fifie sebab pandai jahit baju sendirik... saya teringin, tapi tak reti... @__@

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisyyy mana ada awak. Hehe. Nie fie tempah sayang, fie nie mana lah reti nak menjahit. Heeee

      Delete
  19. peweeettt gmbr B tu mak datin hehe

    ReplyDelete
  20. badan jenis beyonce' xseswai kot :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kau ke? Lawa apa body beyonce, montok tok tok kot. Haha

      Delete
  21. peplum mmg cntik.. tpi suka law peplum lu lebih labuh dr aras punggung dan kain dia kembang x fit sgt :) pgantin pon rmai pakai peplum skrng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah cheida, yang fie nie dia tak berada bawah punggung sangat tapi dia cover punggung lah. Dan kain tak fit. Takut susah nak jalan dan nampak seksi nanti. hehe

      Delete
  22. Waaa... Tanteknya baju peplum awak ^_^
    Anis pun suka dengan style peplum ni.. Pastu sekarang nak ade fishtail lah pulak.. Haaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fishtail tu yang pendek depan belakang panjang kan. Cantik cantik tapi dengan orang tinggi sesuai lah. Kalau yang tak berapa tinggi makin pendekkk lah. hahaha

      Delete
  23. aww...adore peplum tu..cantik material dia....fie beli kat mana? tak ada back link pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain sayang fie tempah la. Tu pasal takde backlink. Hehe. Dengan dwen raha pun boleh tempah. Cuma bit expensive lah

      Delete
  24. demam peplum katekan fy..ms konvo hr tu.. pg2 tgk org mmg semua pkai peplum la..haha..mcm hari peplum seUITM plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tahu tak untung grad di kampus kecik je, fie sorang je yang pakai peplum on that day. haha. S.alam kan besar of course la ramai yang sama.

      Delete
  25. Replies
    1. Haah susah jadi orang perempuan nie Hanif. Hahhaa

      Delete
  26. waahh...cntik la fie....,nina tggu mase je nk tmpah ni..hahaha..cma nma kain yg guna tok bt bju tu xtau..hahaha

    ReplyDelete
  27. haish ingat pelum tadi..
    http://www.jeritpekik.my/2012/12/senarai-entry-entry-terbaik-dari_26.html

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. salam lia... linda pon esok akn kluarkan review pasal dwenraha huhu..alkisahnye nk carik baju raya siap2.. lia tau x mane2 tailor atau butik yg boleh jahit ikut design yg kite nak? nti share ye..tq
    err btw nti sudila fren dgn linda plk yer hihi..
    http://spedaloca.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...