Monday, 17 December 2012

Sebuah Piala Seekor Kambing



Sebuah piala seekor kambing adalah original drama Melayu yang berkisar tentang hidup orang Kelantan. Dari loghat bahasa yang dituturkan, suasana, gaya hidup ah semua sama. Dari dua minggu lepas lagi aku tunggu drama nie ditayangkan since it supposed to be aired on Monday last two weeks tapi entah sebab apa siaran ditunda oleh astro Prima. 

Sinopsis cerita adalah tentang pergaduhan diantara dibuah kumpulan yang masing masing diketuai oleh Jani dan Dollan Jin, pergaduhan tu pun tercetus sebab Jani yang gangu sepupu Dollah Jin, Syima. Biasalah kan, lelaki makin perempuan tak layan makin tu diganggu. Cabaran lah kata nya. Kononnnn. Nak dijadikan cerita, penggawa baru keluarkan idea untuk anjur kan pertandingan bola sepak antara dua buah kumpulan itu  hadiah pertandingan nya adalah sebuah piala dan seekor kambing. Pemenang akan buat gulai kambing dan jemput pihak yang kalah. Isn't the idea is good, boleh lah dua buah kumpulan tu bersatu.

The best part of this movie is the accent usage. Biasalah sebab si blogger nie darah Kelantan, orang Kelantan sejati lah kata kan jadi nya minat kuasa sepuluh lah dengan benda benda nie. Nak tengok sila ke tukar channel astro Prima sekarang juga, masih berbaki sejam siaran. 


Okay bhai, gua nak sambung layan drama.

26 comments:

  1. Layan.....cerita Klate kito....thumbs up....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh orang kelantan jugak nie. hehe

      Delete
  2. saya dok reti kecek klate.hehe tapi suka sangat dengar orang kelantan kecek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lahhh bukan dani orang kelantan ke? Sorry silap

      Delete
  3. org kelantan tertunggu2 cerita nie.. bnyak post kat fb cakap cter nie best..sarah xtengok lagi. tag fie kat http://www.sararose.my/2012/12/giveaway-januari-siapa-cepat-dia-dapat.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sarah tadi di wall fb fie penuh benda nie. hehe. Thanks sarah :)

      Delete
  4. aku tak fhm bahasa klate :P tapi kan aku teringin gila nk g klate n ganu sbb 2 negeri ni aku xpena g T.T

    piwit ada org tag kau la. kau nak ke join ga? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak tahu nak join tak. haha. Wey kalau datang bagitahu boleh jumpa. hikhik.
      eh drama nie sedia sarikata lah, senang nak paham. Hehe

      Delete
  5. hahaha..macam menarik je cerita ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menarik jugak lah mas boni sama dengan drama sorok bau budu dulu. hehe

      Delete
  6. Alolo comelnya kambing tu. Huahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha lucu gila hadiah dapat seekor kambing

      Delete
  7. kak fieee , channel bape cite nii ?

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Oh lupa baru pindah rumah kan. hikhik

      Delete
  9. oh sya layan jugak sbb sama mmg suka ore kelate hukhuk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe meh lah lawat kelantan. Boleh ke rantau panjang tu jelah yang best disini instead of makanan yang superrrrr best. haha

      Delete
  10. bahasa dia cakap mesti bhs kelantan kan??? ena ni tak faham sangat kalau bahasa kelantan ni.. teringin nak tengok sebab ena teringin sangat sangat nak pergi ke sana tau.. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan risau ena, bahasa tu memang Kelantan tapi dia dah ada sari kata in bahasa malaysia baku. hehe. Jom jom ke sini. Boleh jejumpa. Hikhik

      Delete
  11. Kita mst bangga dgn bahasa ngri kita..btl x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah man. hehe. orang kelantan ke?

      Delete
  12. baru je tgk kat you tube..hehe
    duk kat tmpat orang ni kita nak cakap kelate pun takleh.
    terpksa la guna bahasa standard..
    pelat lidah nak sebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah nick fie nasib baik lah tak pernah study di luar tapi kalau ada kawan yang orang luar dia pun cakap kelantan dengan fie. Acaner tu. haha

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...